https://imgix.femina.dk/media/d2b3f7e113344e719e3175591d2ca137.jpg
Træning og kost

Raw food - råt, lidt, men godt

3. juli 2011
af Per Brændgaard Mikkelsen
Jeg var forleden på trendy raw food café i København. Jeg fik en tapas-tallerken med raw food lasagne, pizza, hummus og brød. Dertil en smoothie med spinat og mynte. Alt var råt, og det smagte overraskende godt

Jeg spurgte kvinden bag disken, om hun så selv kun spiste raw food, hvortil hun svarede: "Nej, for det er jo ikke sundt kun at spise det." Det var et overraskende fornuftigt og velafbalanceret svar. Raw food-konceptet giver mange grøntsager, men det er ikke nødvendigt for sundheden at spise al sin mad i rå form.

Den grundlæggende idé i raw food-konceptet er, at madens næringsværdi bliver ødelagt, når temperaturen kommer over 42°. Ideen har udspring i, at mennesker ikke kan tåle krops-temperaturer over 42°, da kroppens enzymer så ødelægges. Men enzymerne i vores madvarer har ingen sundhedsmæssig værdi på den måde. De fleste vitaminer nedbrydes først ved højere temperaturer. Derfor mener jeg ikke, 42° kan være nogen magisk grænse for sund madlavning.

Nogle praktiserer konceptet fuldt ud. Det kan blive en slags madreligion. Det er ikke, fordi rå mad i sig selv er usundt. Raw food-konceptet efter kogebøgerne er faktisk super sundt, når det indgår i balance med almindelig mad. Usundheden opstår som følge af det, man ikke spiser.

Undersøgelser fra Tyskland, hvor raw food-konceptet har været populært i mange år, viser, at der blandt inkarnerede raw food-spisere er en høj forekomst af mangel på D-vitamin, kalk, jern, B12-vitamin og protein. Raw food er som regel ren veganerkost, dvs. helt uden animalske fødevarer - heller ikke mælkeprodukter, æg og fisk. Det er fraværet af disse sunde animalske fødevarer, der fører til fejlernæringen.

For nogle kan raw food-konceptet være udtryk for ortoreksi, dvs. sygelig sundhedsfanatisme. Det er en psykisk lidelse, som kommer til udtryk ved, at man bruger overdrevet meget mental energi på at tænke på mad. Det er også en social lidelse, fordi man afskærer sig fra at leve et normalt, sundt socialt liv ved at følge strenge spiseregler.
Når det er sagt, så ville de fleste danskere have rigtig godt af at spise meget mere raw food. Man skal bare lade være med at overdrive.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/fa908e7a419b49efbad54d0faab3f7f9.jpg
Per Brændgaard, 40 år, ernæringsekspert og sundhedshumanist, foredragsholder og konsulent. Læs mere på perbrændgaard.dk
https://imgix.femina.dk/legacy/media/dc2bc2c761124c70add172ed5468926a.jpg

Læs også