https://imgix.femina.dk/media/1f85409b7774434fbbd66cbdff7cd639.jpg
Familieliv

Er du curling-mor eller helikopter-far?

18. februar 2011
af Lisbeth Madsen, Alive.dk
Foto: All Over Press
Hvilken forældretype er du? Se, pædagogens gode råd til børneopdragelsen.

Har du godt styr på børneopdragelsen, og formår du både at sætte grænser og at lære dine børn medfølelse? Eller kommer du let til at være over-ambitiøs på dine børns vegne, så de ender med at føle sig pressede?

Se, om du kan genkende dig selv i en af de fem forældretyper, som den norske lektor i pædagogik ved Høgskolen i Oslo, Tone Strømøy, præsenterer.

De fem forældretyper
Empatiudvikleren
Tillader sig selv at blive vred på barnet og gå i rette med det, hvis det overskrider grænser. For denne type handler det om, at lære barnet at sætte sig ind i andres følelser. De er også gode til at sige undskyld, hvis de i en situation er kommet til at overreagere over for barnet. De siger dog aldrig undskyld for at have trukket en grænse.

Curlingforældre
Giver børnene meget plads og fejer foran dem, for at de skal have det så let som muligt og gå igennem tilværelsen uden modstand og udfordringer. Risikoen er, at børnene bliver ved med at kræve at blive serviceret af deres forældre - selv når de bliver voksne. Samtidig lærer de ikke respekt for andre mennesker, fordi forældrene ikke sætter grænser.

Spejlforældre
Kommunikerer empatisk med børnene og spørger ind til, hvordan de føler og tænker i bestemte situationer. Pointen er, at få barnet til at føle sig værdsat og blive bekendt med sine egne følelser. Problemer kan opstå, hvis barnets behov altid er i centrum, og der ikke bliver sat grænser.

Helikopterforældre
Cirkler over børnene og har svært ved at klippe navlestrengen og lade børnene klare sig på egen hånd. De overvåger børnene og tager alle deres kampe for dem. Det får man umodne og uselvstændige børn ud af.

Ambitiøse forældre
Presser børnene til at yde det maksimale og fortæller dem, at det kun er godt nok, når de er de bedste. Men alle kan ikke være den bedste, og mange børn bliver stressede og pressede, hvis forældrene er for insisterende.

Børn er ikke verdens centrum
Ifølge lektor Tone Strømøy er forældrenes største problem, at de opdrager deres børn til at være verdens centrum. Det gør dem svære at være sammen med.

- Den største fare blandt nutidens forældre er tendensen til at opdrage børnene til at være er meget hensynsløse og egocentriske, siger Tone Strømøy til det norske nyhedssite Klikk.no.

Heller ikke en opdragelse, hvor forældrene er prætentiøse og pacende, mener Tone Strømøy er hensigtsmæssig.

- Min definition af børneopdragelse er, at man skal fremelske barnets iboende muligheder. Men deri ligger også nogle begrænsninger. Ingen kan være bedst til alt. Og det er forældre i dag ikke bevidste nok om, siger hun.

Lær dit barn at dele med andre
Hvordan forholder du dig over for dine børn ved middagsbordet?

Læs også