https://imgix.femina.dk/media/b66213b56c724b15b56263df58561e8f.jpg
Familieliv

Flere blander sig i opdragelsen af andres børn

27. april 2011
af Julia Schmiegelow
Foto: Colourbox
Folk blander sig i stigende grad, når de mener forældre ikke gør det rigtige

Det er ikke længere en privatsag at være forældre og opdrage sine børn. Hvis folk svigter deres børn, kan andre finde på at gribe ind. Det vurderer blandt andet Else Guldager, sundhedsplejerske og ph.d. i sundhedsvidenskab og redaktør af sundhedsplejersken.dk. Hun har mange års erfaring med børnefamilier.

- Der kommer flere ting, som vi blander os i. Hvis f.eks. forældre giver efter for deres børns krav om slik og andet usundt i supermarkedet, bliver folk forargede og ser det ser det som et svigt i forhold til barnet. Og nogle kan måske oven i købet finde på at kommentere det. Det ville man ikke have gjort for ti år siden, siger Else Guldager.

Vi er blevet mere restriktive
Hun forklarer tendensen med, at vi er blevet mere restriktive over for, hvordan vi selv og andre skal opføre sig. Noget der stammer f.eks. fra medierne, hvor der er kommet megen ny viden om f.eks. sundhed frem.

- Hidtil har folk kun sagt noget, , hvis folk slog eller skældte deres børn ud. Det nye er, at vi også kigger efter, om forældre giver deres barn slik. Om de passer på deres barn i solen eller ved vandet, eller en trafikeret vej, siger hun.

Vi skal hjælpe hinanden
At vi blander os i andres børn er i orden, mener Else Guldager.

- Det er generelt rigtig godt, at vi vil drage omsorg overfor hinanden. Det har både børn og voksne brug for, siger hun.

Måden vi siger tingene på er dog vigtig.

- Hvis man kommer med en højt løftet pegefinger er det ubehageligt for barnets forælder. Man skal derfor tænke på, hvordan man siger det, og det er blandt andet ved at gøre det på en ordentligt og følsom måde, siger Else Guldager.

Undgår at blande os i alvorlige ting
Når det kommer til mere alvorlige begivendheder, er vi dog ikke gode nok til at blande os, mener børnepsykolog og ejer af Børnepsykologisk Klinik i Århus, Marie Elbinger Gramstrup.

- Ved de alvorlige ting, har folk dog sværere ved at blande sig. Hvis man f.eks. finder ud af, at ens barn har en legekammerat, der har forældre, der drikker. Eller oplever en anden legekammerat er ked af det i en længere periode. Her ved man sjældent, hvordan man skal bringe det på banen, siger Marie Elbinger Gramstrup.

Læs også