https://imgix.femina.dk/media/797803a19ed54993ac75fb8eec7d65ee.jpg
Gravid

Sådan plejer du din nyfødte baby

7. maj 2014
af Dorte Bruun Rasmussen
Foto: Colourbox
Babyen ligger i dine arme, og en ny hverdag skal begynde. Med den følger et hav af spørgsmål omkring pleje. Her får du svar på nogle af dem.

Det er ikke nødvendigt at bade din baby de første uger - du kan nøjes med etagevask. Brug kun sæbe, hvis dit barn har haft afføring langt op ad ryggen og drop plejeprodukterne.

En babys hud skal bare holdes ren og tør for urin og afføring. Skal der sæbe til, så vælg en uparfumeret fast håndsæbe. Du skal ikke gøre noget ved din drengs forhud. Læg hans tissemand nedad, når du giver ham ble på, så han ikke tisser sig selv op ad maven. Vask din pige forfra og bagtil, så du ikke overfører afføringsbakterier til området omkring urinrøret og skeden. Det er ikke nødvendigt at bruge cremer og salver, da talgkirtlerne, der sørger for fedtstof til huden, er særligt aktive i de første måneder.

Nybagt mor

Negle
I den første måned må du ikke klippe din babys negle pga. risiko for, at du kommer til at klippe i den underliggende hud. Hvis dit barn kradser sig, må du i stedet nulre neglene bløde og derefter forsigtigt vippe kanten af. Senere er det nødvendigt at klippe neglene med jævne mellemrum. Klip fingerneglene i en bue, så der ikke er skarpe kanter. Neglene på tæerne klippes lige over.

Knopper

Ører
Du må kun rense det ydre øre, aldrig inde i selve øregangen. Brug sikkerhedsvatpinde, som ikke kan smutte ind og beskadige det indre øre. Hold også området bag ved øret rent. Gylp og savl vil samle sig der, når dit barn ligger ned. Vask med en finger eller hjørnet af en vaskeklud, og tør grundigt efter.

Navle
I begyndelsen er navlestumpen blød, men efterhånden tørrer den ind og bliver tyndere, mørkere og hårdere. Der er ikke nerver i den. Efter et par dage begynder navlestumpen at lugte, fordi der sker en forrådnelse. Det er normalt. Sørg for at holde området omkring navlen rent, tørt og luftigt. Kun hvis der kommer afføring eller urin op omkring navlen, skal den vaskes med vand og sæbe. Bleen må ikke sidde tæt om navlen. Navlestumpen falder af efter 4-14 dage. Der kan komme en lille blødning, som ikke betyder noget.

Bleudslæt

Arp
Mange spædbørn får arp i hovedbunden. Det skyldes en overproduktion af fedt og består af døde hudceller. De gullig-brune flager lugter. Du kan forebygge arp ved at massere barnets hovedbund dagligt med et håndklæde eller en blød babytandbørste. Det øger blodcirkulationen. Skal du til kamp mod arpen, må du smøre hovedbunden ind i olie. Red derefter håret grundigt igennem med en tættekam, eller gnub med en blød babytandbørste. Det kan være nødvendigt at gentage behandlingen. Hvis det bliver ved, skal du kontakte din læge.

Alt om arp

Knopper
Når dit barn er tre-fem uger gammelt, får det hormonknopper i hovedet og på det øverste af brystkassen. Nogle børn får mange, og andre får kun ganske få. Du skal ikke behandle dem, for de forsvinder af sig selv i løbet af nogle uger. Bliver huden tør og skællet, kan du smøre den med lidt creme.

Rød hale
Det er som regel nødvendigt at skifte ble otte-ti gange i døgnet i den første tid. På trods af hyppige bleskift kan dit barn godt få rød numse. Lad den lille ligge uden ble så tit som muligt, og skift ble oftere end normalt. Du kan smøre huden med en zinksalve, som beskytter mod fugtighed. Hjælper det ikke, kan du prøve et gammelt husråd med at lægge afkølede, kogte bomuldsklude mellem bleen og barnets hud. Brug lommetørklæder eller et gammelt lagen klippet i små stykker, som du har kogt og tørret.

Rød numse

https://imgix.femina.dk/artikelbanner-olivy-baby-care-620.jpg

Læs også