https://imgix.femina.dk/media/f20c9822e3864a03a82abbc44a690319.jpg
Gravid

Lærer du dit barn at forstå følelser?

1. maj 2013
af Marie Tromborg
Foto: All Over Press
Viser du ikke følelser i dit ansigt, så har du svært ved at forstå og tolke andres følelser.

Sådan gjorde de

- Først skulle 100 forsøgspersoner enkeltvis lade sig fotografere, mens de forsøgte at give mimisk udtryk for følgende seks følelser: Vrede, afsky, frygt, glæde, nedtrykthed og overraskelse.

- Herefter blev der dannet fire grupper med 25 forsøgspersoner i hver gruppe. Hver person i de fire grupper blev præsenteret
for de i alt 150 billeder af de seks forskellige følelser hos alle gruppens 25 medlemmer.

- Opgaven var blot at afgøre, dels hvilken følelse, der var tale om i det enkelte fotografi, dels at score tydeligheden af den pågældende følelse.

Kilde: PsykologNyt

Hvis din mundvig peger opdad, når du er glad. Og du rynker din pande, når du er bekymret eller vred, så kan du formentlig også forstå, hvordan andre føler, når de gør det samme.

En ny undersøgelse viser nemlig, at der er en sammenhæng mellem, hvordan dit ansigt udtrykker følelser og din evne til at forstå og tolke andres følelser via deres ansigtsudtryk.

Meget tyder på, at nogle børn lærer at skjule de følelsesmæssige udtryk, fordi vi ikke bryder os om, at andre kan se vores indre følelser, konkluderer forskerne bag den amerikanske undersøgelse.

- Det kan også være, at man bare ikke har lært at vise følelser som barn, måske fordi man ikke har oplevet voksne gøre det, siger professor i psykologi ved Aarhus Universitet Henrik Høgh-Olesen til mama.dk.

Følelsesmimik kan tillæres igen
Han vurderer desuden, at man godt kan tillære sig at vise følelser i sin mimik igen, hvis man har fralært sig dette som barn eller ung.

- Er man et mimikfattigt menneske, der har svært ved at forstå andres følelser, så kan det formodentlig gøre det lettere, hvis man træner sin mimik med et spejl og øver sig i at udtrykke forskellige følelser, siger Henrik Høgh-Olesen.

Empati er en medfødt evne
Men en del af de empatiske evner er også medfødt og har ikke så meget at gøre med evnen til at udtrykke egne følelser.

- Det er velkendt, at spædbørn fra de er få timer gamle automatisk kopierer hinandens følelser. Hvis en græder, græder flere. Det er også kendt, at pigebørn fra naturens side er mere empatiske end drenge, siger Henrik Høgh-Olesen.

Læs også: Er du ked af det, skal du ikke skjule det for dit barn

Læs også