grøntsager
Krop & velvære

Godt med grøntsager - 3 grønne sundhedsbomber

31. august 2017
af Andrea Bak
Foto: Panthermedia
Grønne grøntsager er ikke kun gode for øjnene 
– de gavner også kroppen og helbredet. Her får du 3 gode grunde til at sætte mere af det grønne på menuen.

Grøntsager indeholder sunde kostfibre og styker immunforsvaret

Rosenkål

De små kål er en af de bedste kilder til glucosinolat, som hjælper kroppen med at danne kræftforebyggende enzymer. De har et højt indhold af C-vitamin og folat, som hjælper kroppen med at genopbygge og helbrede sig selv. Derudover indeholder rosenkål masser af kostfibre, der holder maven og fordøjelsen i gang, og som holder kolesterolniveauet nede.

Mange har et halvtraumatisk forhold til rosenkål, som vores bedstemødre desværre havde det med at koge alt for længe, så de blev bitre og smattede. Men hvis du skærer et kryds i bunden af kålen og koger dem i ganske få minutter, bliver de lækre. Du kan også pille dem fra hinanden og svitse bladene i lidt olie og komme hvidløg og mandler ved.

Det får du: Vitaminer (B2, B5, B6 og C), folat, betakaroten, kalium, glucosinolat og kostfibre.

Brøndkarse

Den grønne plante med den friske, ærteagtige smag bugner af gode egenskaber: Den indeholder glucosinolat, som fremmer aktiviteten i kræftforebyggende enzymer. Den indeholder også masser af antioxidanter, som hjælper kroppen med at opbygge og styrke immunforsvaret, mens B6-vitamin, der stimulerer de hvide blodlegemer, går til angreb på affaldsstofferne i kroppen. Brøndkarse indeholder masser af jern – meget mere end f.eks. spinat – og er en fortrinlig kilde til mangan. Begge hjælper kroppen til at modstå infektioner.

Brøndkarse smager vidunderligt i salat, blendet i suppe eller finthakket i dip. Det kan være svært at finde i butikkerne, men er heldigvis nemt at dyrke i vindueskarmen eller haven. Og jo mere du plukker, desto hurtigere vokser planten.

Det får du: Vitaminer (B3, B6, C, E og K) betakaroten, kalcium, mangan, jern, zink, glucosinolater og kostfibre.

LÆS OGSÅ: Grøntsager – skal de skrælles?

Broccoli

Spiser du broccoli to-tre gange om ugen, reducerer du din risiko for kræft, hjerte-kar-sygdomme og forkølelse. Den grønne sag indeholder nemlig masser af C-vitamin, som styrker immunforsvaret, og karotenoider, der er vigtige for thymuskirtlen, som regulerer immunforsvaret. Broccoli indeholder desuden sulforafan, som er et kræftforebyggende stof, som hæmmer udviklingen af svulster. Den er også fyldt med kostfibre, som hjælper fordøjelsen og har en række afgiftende egenskaber, som hjælper med at rense leveren.

Rå broccoli kan du brække i små buketter og komme i en salat. Du kan også dampe buketterne let eller svitse dem forsigtigt i olie på en pande med hvidløg. Stokken kan du også bruge – den smager lidt henad ærter.

Det får du: Vitaminer (B3, B5, C og E), folat, betakaroten, kalcium, jern, zink, sulforafan og kostfibre.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også