ensomhed
Selvudvikling

Find vej ud af ensomhed

19. april 2016
af Christina Forsberg
Foto: Panthermedia, Eksperter: Maria Lykke, psykolog, Lene Hjorth, Folkebevægelsen mod Ensomhed (FME)
Hvad stiller man op mod ensomhed? Selv om rigtig mange danskere, unge som ældre, føler sig ensomme, findes der flere ting, du selv kan gøre for at bryde cirklen eller for at hjælpe andre. Lidt mod og generel åbenhed omkring det at være ensom kan gøre en stor forskel.

Ordet ensomhed rummer længslen og det brændende ønske efter at blive set, hørt og optaget i det sociale liv – uden held. Måske pga. et dødsfald tæt på, sygdom, skilsmisse, flytning, alderdom, en fyring – årsagerne kan være mange. Det er generelt et tabubelagt område. Det er jo de færreste, der går rundt og proklamerer, »jeg føler mig ensom« – da der i dette ligger implicit, at man er uønsket alene eller ikke har den varme nærhed med de mennesker, man rent faktisk er i selskab med. Og denne tavshed omkring emnet forstærker blot den ubehagelige tilstand.

Det anslås, at flere end 200.000 danskere – unge som gamle – føler sig ensomme, og netop ordet »føle« er vigtigt her, for det at opfatte sig selv som ensom er værre end rent objektivt at være isoleret, f.eks. i fængsel, på et hospital osv. At opleve følelsen af ensomhed kan ramme alle – og i en kortere periode er det ikke skadeligt, men på længere sigt vurderes det at være lige så helbredsskadeligt at føle sig ensom som at være storryger. Forskning viser desuden, at en stigning i forekomsten af depression, hjerte-kar-sygdomme og Alzheimers også er de skadelige følger af langvarig ensomhed. Faktisk mener man, at risikoen for at dø tidligt er øget med 50 pct., hvis en person mangler og savner det tætte netværk i sit liv. Ensomhed er ikke som sådan en arvelig tendens, men det siges, at den smerte, vi oplever ved ufrivillig social isolation, kan gå i arv.

Forebyg ensomhed

Ældresagen, der også er en del af Folkebevægelsen mod Ensomhed, har stor fokus på ensomhed, og de har bl.a. lanceret hjemmesiden 1000interesser.dk, som gør det nemt at finde ligesindede, der deler den samme interesse som en selv. Mangler du f.eks. nogle at holde jul med, at følges i biografen med, dele en læseoplevelse med, kan du både søge og selv tilbyde selskab på siden. Desuden har de gode råd til at modvirke ensomhed:

*Deltag i frivilligt arbejde

*Få en hobby

*Anskaf dig et kæledyr.

*Få en god vane med at ringe til en i din omgangskreds mindst en gang om ugen

*Få en besøgsven

Kilde: aeldresagen.dk

Sådan får du et bedre netværk

Sådan hjælper du en ensom


1) Tal med dem, du fysisk møder
Uanset om du kender dem eller ej. Forsøg i hvert fald. Fortæl dem, at ensomhed er et stort problem i Danmark. Faktisk findes der flere end 210.000 mennesker i Danmark, som føler sig ensomme. Men det behøver ikke at være sådan. Det kræver bare, at vi begynder at tale mere med hinanden og lave flere og bedre fællesskaber.

2) Ring til nogle, du kender
Måske nogle af dem, som det trods alt er længe siden, du har talt med. Det er ikke så vigtigt, hvad I taler om. Det er kontakten, der er vigtig. Tal om, hvad der er sket siden sidst. Og har I lyst, så vend også gerne den udfordring, det er, at der i Danmark, findes flere end 210.000 i Danmark, som føler sig ensomme. Og at dét, at I taler sammen, er med til at afhjælpe problemet.

3) Skriv til nogle, du kender
Skriv et postkort til en, du ikke har været i kontakt med længe. Eller til en, du ved, bliver ekstra glad for at modtage post. Har du mere på hjertet, kan du jo skrive et længere brev, så modtagerens fornøjelse varer i længere tid.
Kilde: modensomhed.dk

Farvel til ensomhed

https://imgix.femina.dk/sund-banner_0.jpg

Læs også