https://imgix.femina.dk/media/f62c2b0d77714aa1a9293dbcacc0de40.jpg
Selvudvikling

Er du en overspringer?

23. februar 2012
af Terje Nordberg
Illustration: iStockphoto
Tjekker du mails i tide og utide og Facebook, venindesnak eller News for ottende gang? Burde du ikke skrive din opgave færdig eller rydde op i carporten i stedet? Velkommen i overspringsklubben

Du er helt normal, for hvem kender ikke til trangen til at springe over, hvor gærdet er lavest? Alligevel kan det være god grund til at få kigget lidt nærmere på fænomenet, især hvis det tager overhånd. Her er lidt til selvransagelse og eftertanke.

? Prøv, om du kan fokusere på den positive følelse, du véd du får, når arbejdet er gjort, frem for at hænge fast i negative forhåndsindstillinger. Det er en træningssag og kan læres. Ofte skal der ikke så meget til - mindre end du måske tror.

? Giv din partner eller en veninde 100 kr. og bed vedkommende købe en overraskelse til dig, "som kommer til uddeling, når ..." Små julelege som disse kan være med til at få vægtskålen til at tippe over til den mere konstruktive handle-side.

? Positive tanker kombineret med en reel afklaring af, hvad der ligger bag undvigemanøvrerne, kan åbne op for et mere positivt forhold til det, som er kommet til at virke uoverskueligt. Snak med din ven eller partner om den besværlige opgave, som ligger foran dig. Hvorfor virker det uoverskueligt? Det hjælper at få sat ord på.

? Måske viger du tilbage, fordi det er for meget og for uoverskueligt. Har du tænkt på at bede om hjælp. Det meste går lettere, når man er flere om det. Annoncér, at du giver en øl eller en middag bagefter. Husk filosoffen Jean-Paul Sartres ord: "Når du beder en ven om hjælp, gør du denne ven en tjeneste." Hvorfor mon: Fordi du derved anerkender vennens betydning for dig.

? Tag fat på det besværlige først på dagen, når energien er størst. Om eftermiddagen og aftenen står de gode undskyldninger nemlig i kø, og overskuddet svinder.

? Måske hæmmes du af perfektionisme i dine gøremål? Er du god nok? Du stiller så store krav til sig selv, at du gør alt for ikke at blive helt færdig. Ingen må se perfektionistens fejl og mangler. Det opleves som farligt. Overspringshandlingerne bliver derved et forsvar mod angst og mindreværd

Hjælp til perfektionisten
? Beslut dig for, at det næst-bedste ofte kan være (mere end) godt nok. Fortæl dig selv, at vejen til succes går gennem forsøg, fiasko, nye forsøg, ny
fiasko - og så succes.

? Tag brodden af din præstationsangst ved at tale højt om dine "fejl og mangler". Som oftest møder omverdenen din ærlighed med større forståelse, end du frygter. Du tror det måske ikke - men de fleste har det
ligesom dig.

? Mangler du kompetence for at kunne udføre opgaven? Vær
ærlig over for dig selv og søg hjælp. Jo før, jo bedre.

? Pauser er ikke overspringshandlinger. Forlang ikke af dig selv, at du skal være fokuseret og målrettet hele tiden. Hold pauser med god samvittighed, og træn dig op til at mærke, hvornår pauserne bliver til overspringshandlinger.

Sådan klarer du en stresset hverdag

Læs også