https://imgix.femina.dk/media/article/tanketips.jpg
Selvudvikling

Bliv glad gennem tankerne

20. marts 2015
af SØNDAG
SØNDAG giver dig her 7 gode tanketips

1. Gør status

Hvordan tror du, andre opfatter dig? Som en glad person eller som en, der klager og er negativ? Du kan måske ovenikøbet spørge personer i din omgangskreds, hvordan de oplever dig. Hvis de indrømmer, at du kan være lidt negativ – eller hvis du selv har den følelse – kan det være på tide at ændre din måde at tænke på.

2. Ud med det negative

Alle indtryk påvirker os, og der kan være ting omkring dig, som gør dig nedtrykt og urolig, uden at du er bevidst om det. Det kan være sørgelige film, tv-krimier eller ubehagelige bøger – eller måske ovenikøbet personer tæt på dig. Prøv at se, hvordan det føles, hvis du undgår de indtryk i en periode.

3. Fokusér på det positive

Skriv tre positive ting ned hver dag. Det behøver ikke at være noget storslået, men noget, der har gjort dig glad. Gå derefter tilbage og læs noterne, hvis du indimellem føler dig lidt nedtrykt. Så kan det være, at du ikke føler, at livet er så hårdt alligevel.

4. Brug kræfterne rigtigt

Prøv at lade være med at dvæle ved det, du ikke kan gøre noget ved alligevel – for eksempel dårligt vejr, eller hvorfor du ikke fik det der job. Tænk i stedet: Hvad har jeg lært af det, og hvordan kommer jeg videre? Forsøg at finde noget positivt og se det fra et andet perspektiv. »Okay, jeg fik ikke jobbet, men egentlig passer mine kompetencer også bedre et andet sted.« Hvis du har skabt problemer for dig selv eller andre, så forsøg at løse problemet i stedet for at dvæle ved det.

5. Bliv din egen terapeut

Prøv at se på dig selv udefra. Hvilket råd ville du give en anden person i din situation? Giv dig selv samme råd og opmuntring, for eksempel: »Jeg synes ikke, du behøver at bekymre dig om det her, det løser sig.« På den måde bliver du din egen terapeut.

6. Skab syntetisk lykke

Faktisk kan du narre hjernen til at tro, at du er lykkelig. Forestil dig, at du skal til et jobinterview, som du er meget nervøs ved.

Overbevis dig selv om, at du nok skal få jobbet og gå til samtalen med denne lykkefølelse – det vil gøre dig meget mere afslappet. Helt enkelt: Tænk positivt og find frem til de gode ting, hvis du havner i en svær situation. Ved at gøre det kan du skabe en følelse af glæde.

7. Sæt pris på det, du har

Hvis der er noget, som ikke fungerer i vores liv, eller hvis vi føler, at nogen ikke kan lide os, kan vi let lade det smitte af på, hvordan vi har det i det hele taget. Pludselig tror vi, at det gælder alt: »Ingenting går, som jeg vil, ingen kan lide mig.«

Prøv i stedet at sige til dig selv: »Bare fordi jeg ikke fik det job, betyder det jo ikke, at jeg har mistet alt godt i mit liv. Jeg har et godt forhold, bor i et land, hvor der er fred og demokrati...« Eller: »Hvor sandsynligt er det, at INGEN skulle kunne lide mig?« Tænk på alle de værdifulde relationer, du har, og hvad du egentlig synes om den person, som tilsyneladende ikke kan lide dig. Hvor vigtig er vedkommende egentlig for dig?

Undgå andres brok - læs her hvordan

Læs også