https://imgix.femina.dk/media/article/1439_derfor_skal_du_fortsaette_dine_loebeture.jpg
Sundhed

Løbeeksperten: "Det er en dum idé at lægge løbet på hylden i vinterperioden"

1. oktober 2014
af redaktionen
foto: Pantherstock
Trods regn, rusk og sneglatte veje og stier, så er det bare om at snøre løbeskoene og komme ud. Det er nemlig en rigtig dum idé at lægge løberiet på hylden – også selvom det bare er for en periode

Mørket falder tidligere, det river og rusker i træerne, og om et par måneder kan vi også forvente, at sneen falder, og det bliver glat. Med andre ord er det ikke den oplagte ”løbetid”, vi går i møde, men der er nu alligevel alverdens grunde til at tage udfordringen op og bevæge sig ud på skovstier og landeveje i vintervejret. Det fortæller løbeekspert Malene Munkholm fra Marathon Sport i København til træningsmagasinet MOVE.

- Det er en rigtig dum idé at lægge løbet på hylden i vinterperioden, for det tager lang tid at bygge din løbeform op igen efter en længere pause. Bare to-tre ugers pause resulterer i en tilbagegang, og selv om du for eksempel dyrker spinning i løbet af vinteren, kræver det alligevel, at du starter gradvist med løbet igen efter vinteren, da både muskler og led skal tilvænnes løb, siger Malene Munkholm.

LÆS OGSÅ: Løb dig fra stress, angst og depression

Er man typen, der løber maraton om foråret, går det slet ikke at gå i vinterhi, for så kan man ikke nå at træne sig op. Er man seriøs med sit løb, er vinteren faktisk en glimrende periode at udfordre sig selv, siger Malene Munkholm.

- At løbe i sne og på skovstier i vinterperioden er en slags styrketræning for løbemusklerne. Det er tungere, men også mere udfordrende for vejrtrækningen. Når først foråret kommer, vil du derfor virkelig mærke, at du har opbygget en god form i løbet af vinteren.

LÆS OGSÅ: Løbeskole for nybegyndere - så er det bare om at komme i gang!

Men den kolde tid medfører også en del farer, og dem skal man selvfølgelig være opmærksom på.

- Løb længere ture i moderat tempo, når du skal løbe udendørs, men tag intervaltræningen med ind på løbebåndet. Det er simpelthen for farligt at spurte udenfor, når det er glat. Når du løber på glatbane, vil du helt automatisk komme til at kompensere lidt, fordi du er nervøs for at falde, og derfor skal det ikke gå for hurtigt. I øvrigt skal du huske på, at dine led er lidt mere stive, når det er koldt, så du bør ikke udfordre dem alt for hårdt. Men også i mørket lurer farerne. Biler og cyklister kan have svært ved at se dig, og du kan også have svært ved at spotte eventuelle huller i vejen, advarer hun.

- Sørg for, at dit tøj har masser af reflekser, så bilerne kan se dig, og tilføj evt. et lysbånd til armen. Løber du på skovstier, hvor det kan være svært at se underlaget, så brug en pandelampe, der lyser vejen op, siger Malene Munkholm til MOVE.

Læs også