Katrine Gisiger
Skønhed

Katrine Gisiger: "Folk bliver vildt glade over, at jeg viser appelsinhud"

13. november 2017
af Christina Bølling, redigeret til web af Nana Langhoff
Foto: Jacqueline Flur
Ernæringsekspert Katrine Gisiger jagtede selv den tynde krop og flade mave. Det blev hun syg af. I dag hjælper hun andre af med madstress og er ikke bange for at vise følelser og maveskind.

Katrine Gisiger sluttede fred med sin krop

Katrine Gisiger har 25.000 følgere på Facebook, som elsker hendes provokerende, humoristiske og selvironiske sundhedsunivers. Den 27-årige kognitive kostvejleder åbnede i oktober Livsstilshuset på Islands Brygge i København, hvor hun holder foredrag om følelser og mad.

– Det er mit bidrag at sige: Sådan ser jeg ud. Vi har fået så meget nok af den sundhedskultur, hvor man hele tiden skal se folk træne og suge maven og kinderne ind, og hvor selv kostvejledere, der skal rådgive andre, sidder og skammer sig, fordi de heller ikke kan finde ud af at spise normalt, siger Katrine Gisiger.

Ordet spiseforstyrrelse er en underdrivelse i forhold til de kvinder, Katrine møder i sin praksis og til sine foredrag, hvor hun fortæller om kvinders forskruede forhold til mad.

- Dem, jeg ser, er ikke bare lidt forstyrrede. Nej, mange har nærmere helt mistet kontrollen med deres spisevaner og kan ikke længere mærke, om de er sultne eller ej. Eller hvad de har lyst til. Det hele er blevet så fortænkt og skal være så sundt, men er i virkeligheden bare en masse forbud og regler. Det ene øjeblik er det gluten, man ikke må få, og næste måned er det sødemidler og kulhydrater, der er bandlyst. Ganske almindelige kvinder føler, de overspiser, så snart de ikke er på kur. Og oplevelsen af, at man ikke kan holde en kur og har kontrol, er omdrejningspunktet i det her, for det ødelægger éns autonomi, altså følelsen af, at man selv bestemmer. Jeg ved, hvad jeg taler om, for jeg har selv været paletten rundt.

LÆS OGSÅ: Plus size model viser sin nøgne krop frem: "Min appelsinhud definerer ikke mit værd"

Ærlighed er nøglen

– Det vigtige er, at vi begynder at være ærlige. Når jeg flasher min hvide topmave og viser dobbelthage, er det heldigvis mere interessant at se på for min generations kvinder end flad mave og strutrøv. Folk bliver vildt glade over, at jeg viser appelsinhud. For selv om vi selvfølgelig godt er klar over, at der bliver snydt på Instagram og YouTube, så lader vi os alligevel påvirke, når andre ser tynde ud. Så er det en lettelse at se mig sidde dér med en spand Nutella og slikke på en ske, siger Katrine Gisiger, som allerede i teenageårene udviklede spiseproblemer som en reaktion på, at hun havde det følelsesmæssigt svært.

– For mig som for de fleste andre er det følelser, det handler om. Vi forsøger ubevidst at dulme og kontrollere de ting, vi ikke kan håndtere i vores liv. Mad og sundhed er redskaber til at få kontrol på, i hvert fald noget af tiden. Da jeg havde det værst, blendede jeg de vildeste ting om aftenen, inden jeg skulle i seng. Jeg skulle (!) have 36 slags superfood, inden jeg gik i seng, ellers havde jeg ikke været sund nok den dag. Det kunne blive til en fiske-blåbær-chiafrø-smoothie, som jeg tvang ned, mens jeg holdt mig for næsen.

Hendes eget liv er et tag selv-bord af eksempler på, hvor meget mad kan fylde, også selv om man er normalvægtig. Hvis man har det dårligt, så har man det dårligt. Selvhad er en følelse, der ikke har med størrelse at gøre, men som kommer af helt andre ting.

Fra stress til selvkontrol

I følge Katrine Gisigers, er det at genvinde følelsen af, at man selv bestemmer over sit liv, det, der ”smager” allerbedst i hele verden. Næsten lige så godt som det rundstykke med ost, som hun spiser, mens hun forklarer, hvad kognitiv kostrådgivning går ud på.

Det handler om at blive bevidst omkring, hvilke følelser der styrer éns måde at spise på. Vrede er et godt eksempel på en følelse, vi har svært ved at håndtere, og som mange tryller om til noget, der kan spises. Katrine Gisiger har selv prøvet at tømme Nutella-glasset eller en bøtte med is, når hun har været desperat over sit liv.

Til sidst blev hun sygemeldt med stress – det hun kalder madstress – og det var begyndelsen til hendes helbredelse. Katrine Gisiger gik til psykolog, body-sds og andre former for terapi, og så opdagede hun, hvad der triggede hendes spiseforstyrrelse – nemlig en dyb følelse af ikke at være god nok, og uelsket.

LÆS OGSÅ: Kropspositiv: 5 råd til processen

Rum dine følelser

– Vi har alle sammen vores historier. Og hvis du har en masse følelser, du hele tiden skal skjule eller gemme væk, bliver det en stresstilstand, lidt ligesom at ligge i et bassin med badebolde, man skal holde under vand, men som hele tiden popper op. Det er enormt anstrengende.

– Man er så ked af det og skamfuld over, at man ikke har styr på noget så basalt som at spise. Og den skam gør ondt værre, ligesom alkoholikeren drikker for at glemme, at han drikker.

Slankekure og sundhedskampagner giver Katrine Gisiger heller ikke meget for, eller fedmeoperationer for den sags skyld. Det bliver nemlig let symptombehandling, så længe vi ikke har den psykologiske del med.

-Når du rummer dine følelser, også de værste og mest skamfulde, bliver de opløst lidt efter lidt. Til sidst styrer de dig ikke længere, og det gør maden heller ikke.

FAKTA

Katrine Gisiger, 27 år, bor på Nørrebro.

Kognitiv kostvejleder, foredragsholder og ejer af Livsstilshuset på Islands Brygge i København.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også