søde kartofler
Træning og kost

Superfood: Søde kartofler

29. september 2016
af Christina Bølling og Margrethe Vadmand
Foto: Pantherstock
De kan være gule, orange, røde og sågar lilla, og de er altid søde. De søde kartofler er et velsmagende og sundt alternativ til den almindelige kartoffel – især hvis du også spiser skrællen.

SØDE KARTOFLER - DERFOR SKAL DU SPISE DEM

Sød kartoffel er en rodgrøntsag, der ligner en kartoffel, selv om den ikke tilhører samme familie. De tilbringer det meste af deres liv i jorden, men det er også det eneste, de har tilfælles med ”vores” kartoffel. Rodknolden, som også kaldes batat, indeholder mindre vand end kartoflen, hvilket reducerer holdbarheden drastisk. I de mellemamerikanske lande, hvor de søde kartofler oprindelig kommer fra, bliver de derfor kun gravet op og tilberedt efter behov. Søde kartofler er aflange og ofte større end kartofler, med rosa-rød eller hvid skræl, og hvidt, orange eller lilla frugtkød. Roden tilberedes på samme måde som en kartoffel, smagen er blot sødere og konsistensen blødere. Her får du tre gode grunde til at putte søde kartofler i indkøbskurven. 1. A-vitaminer og antioxidanter En stor sød kartoffel indeholder over 100 % af det anbefalede daglige indtag af A-vitamin, der kædes sammen med anti-aldringsfordele, godt syn og forebyggelse af cancer. De orangefarvede rødder er naturens topscorer, hvad angår indhold af betacaroten, der i kroppen omdannes til A-vitamin og er en stærk antioxidant. Betacaroten menes at virke forebyggende mod hjertesygdom og bryst- og æggestokkræft. Hvis du spiser mange orange søde kartofler, kan din hud få en orange glød, hvilket er ganske ufarligt. SE OGSÅ: Gulerødder indeholder, ligesom søde kartofler, masser af vitaminer og fibre. Se her, hvorfor du skal spise gulerødder hver dag 2. Hjælper med at stabilisere blodsukkeret Selv om de er søde, har søde kartofler lavt glykæmisk indeks, hvilket vil sige, at de udsender sukker ganske langsomt ind i blodstrømmen. Ulig andre stivelsesholdige fødevarer, der pisker blodsukkeret i vejret hurtigt efter indtagelse, hjælper søde kartofler med at stabilisere blodsukkeret og giver en mere jævn energi. 3. Indeholder fibre og magnesium Søde kartofler har et relativt højt indhold af fibre – en mellemstor sød kartoffel indeholder 3,8 gram. Fibrene er med til at øge mætheden og reducere risikoen for diabetes og til at holde tarmen sund. De indeholder også magnesium, som er et mineral, der styrker knoglerne og virker afstressende. Kilder: Live Science, Cleveland Clinic SE OGSÅ: Superfood: Kakao

Læs også