Kvinde, der holder pause
Træning og kost

Sund, stærk og i balance: Derfor skal du holde pauser

11. januar 2016
af Heidi Vesterberg, redigeret til web af redaktionen
Foto: Panthermedia
Det er vigtigt, at vi holder pauser i løbet af dagen, men hver gang muligheden opstår, griber vi ud efter mobilen og går på nettet. Prisen for de manglende pauser kan være stress eller udmattelse, fortæller psykoterapeut Heidi Frier

Hvornår har du sidst taget en pause? En rigtig god gammeldags pause, hvor du slapper af og lader tankerne flyve uden lige at tjekke nyheder, besvare mails eller gå på Facebook imens? Engang holdt vi pauser flere gange om dagen. Både formelle, organiserede og overenskomstsikrede pauser som kaffepauser, rygepauser og frokostpauser, men også de små uformelle eller naturlige pauser, der pludselig opstod, når vi ventede på bussen, kørte i tog eller stod i kø i supermarkedet. I dag udnytter de fleste af os tiden til lige at gå på nettet, besvare mails eller deltage i festlighederne på de sociale medier.

Skaber grobund for stress

- Vi har mistet mange af de små mentale mellemrum og pauser, vi havde tidligere. Der er mange, der helt springer pauserne over på jobbet, og når vi har et ledigt øjeblik, griber vi hurtigt ud efter mobiltelefonen. Det føles måske som en pause at tjekke Instagram eller nyheder og opdatere på Facebook, men i virkeligheden er vi stadig i fuld aktion og i kommunikation med andre. Det betyder, at krop og sind ikke får det nødvendige break. Det skaber grobund for stress og spænder ben for vores kreativitet, siger Heidi Frier, der er psykoterapeut med speciale i stress.

Det moderne menneske lever under et konstant informationsbombardement i et hurtigt tempo og har brug for at tage en pause indimellem, mener Heidi Frier. Det gør vi bare ikke. Ifølge en undersøgelse fra analyseinstituttet Wilke i november 2014 holder hver fjerde dansker sjældent eller aldrig de pauser på jobbet, som de egentlig har krav på. Tendensen breder sig hurtigt, for når flere på arbejdspladsen arbejder igennem, bliver det ilde set at tage en pause. Ikke mindst en rygepause.

- Arbejdsmarkedet er generelt presset, og vi er måske bange for at blive opfattet som dovne eller uengagerede medarbejdere. Problemet er bare, at vi ikke bliver særligt effektive eller gode til at finde kreative løsninger, når vi springer pauserne over. Jeg tror, mange fravælger pauser, fordi de vil tidligt hjem til familien. Der er så meget fokus på forældrerollen i dag, og vi vil gerne være gode forældre, der henter børnene tidligt, men desværre kommer mange til at udmatte sig selv i forsøget, siger Heidi Frier.

LÆS OGSÅ: Få en 3-minutters meditationsøvelse

Pauser holder kroppen og sindet sundt

En pause er et mentalt mellemrum, hvor vi ubevidst bearbejder information, indtryk og følelser. Når vi tillader os selv at slappe af og lader tankerne vandre, mærker vi måske pludselig, at vi er sultne, har ondt i ryggen eller tænker over et skænderi, vi havde på vej ud ad døren i morges. Man kommer måske i tanke om noget, man skal huske, eller får en god idé.

- I pausen slipper du dit fokus på det, du er i gang med og kommer lidt mere i kontakt med dig selv. Du får bearbejdet dine tanker, oplevelser og følelser, og på den måde er pausen en metode til at holde kroppen og sindet sundt, stærkt og i balance. Konsekvensen af de manglede pauser er stress. Vi får typisk stress, når vi ikke lytter til vores behov, og risikerer at blive dårligere til at mærke vores behov og grænser, siger Heidi Frier.

LÆS OGSÅ: Find den rigtige meditationsform til dig her

Forfriskning for sjælen

Ifølge Heidi Frier er det en god idé at opsøge helt andre sanseindtryk og skifte tempo i sin pause. Har du for eksempel stillesiddende arbejde, kan det være godt at bruge pausen på at få pulsen op, danse, synge eller bare skifte kontorlokalet ud med en duftende skov eller park.

- Pausen er jo en forfriskning for sjælen, men det er også en mulighed for at hente energi og inspiration gennem nye oplevelser, sanseindtryk og møder med andre mennesker. Det sætter gang i alle mulige forskellige tanker, impulser og associationer, og derfor er pausen ekstremt vigtig for evnen til at tænke kreativt. Vi har brug for pauser for at kunne tænke i anderledes løsninger. Det paradoksale er, at vi lever i en tid, hvor vi har brug for at tænke i kreative løsninger, men i vores arbejdsiver glemmer vi at skabe et godt udgangspunkt for det, siger Heidi Frier.

Hvor ofte tager danskerne pauser på arbejdet?

Aldrig: 4,8 procent

Sjældent: 20,0 procent

Jævnligt: 36,1 procent

Altid (hver eneste arbejdsdag): 35,6 procent

Ved ikke: 3,5 procent

Kilde: Analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk/ 2014.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også