https://imgix.femina.dk/media/article/undgaa-mavesmerter.jpg
Træning og kost

Sådan undgår du dårlig mave i julen

23. december 2010
af Marie Tromborg Petterson
Foto: Colourbox
Flere kokke i køkkenet, utilstrækkelig hygiejne og en masse rester, der kommer på bordet, er skyld i, at flere får maveproblemer i julen

Der er nok noget om det gamle udtryk 'mange kokke fordærver maden' i en mere bogstavelig forstand. De mange forskellige mennesker i køkkenet er nemlig en af årsagerne til, at risikoen for dårlig mave er stor ved juletid.

- Jo flere, der er om at lave maden, jo større er smitterisikoen for den virus, der giver roskildesyge. Samtidig skal flere mennesker være opmærksomme på de vigtige hygiejneforholdsregler, siger udbrudskoordinator Morten Lisby fra Fødevarestyrelsen.

Derfor er det ifølge Morten Lisby også hamrende vigtigt, at alle, der skal være med til at lave mad, vasker hænder meget grundigt med sæbe, inden de går i køkkenet. Og husk at bruge og skifte karkluden.

LÆS OGSÅ: Hold vægten i julen

Han kommer her med gode råd til, hvordan I undgår at skulle bruge unødigt meget tid på toilettet i juleferien.

1. Næsten 100 procent af alle ænder har farlige bakterier med sig, når du køber dem. Og én dråbe rå kødsaft er nok til at en hel familie bliver dårlig. Så pas på med kødsaften. Når anden ligger til optøning i køleskabet, skal den være nederst og godt tildækket, så kødsaften ikke kan dryppe eller flyde ind i andet mad.

2. Redskaber, der har været brugt til kød, skal direkte i opvaskemaskinen. Skærebrættet overhældes dog forinden med kogende vand. Vask selv dine hænder, lige efter du har haft fingre i kødet.

3. Både and, frikadeller og medister skal nå en temperatur på 75 grader inden det serveres. Brug et stegetermometer for at være sikker.

4. Det er et absolut no-go at nedkøle mad udendørs. Mad lavet dagen før, og som skal nedkøles, skal først dampe af i 15-20 min. Dernæst fordeles i mindre portioner og så i køleskabet. Det er vigtigt, at det når ned på 10 grader, inden der er gået tre timer. Der må maksimalt være fem plusgrader i dit køleskab, så stil et lille termometer derind, så du kan holde øje.

5. Sørg for at madvarer - både varme og kolde - kun står fremme på bordet i en time. Husk at varme ting, der skal genanvendes, skal varmes op til 75 grader, inden det serveres, og kun må genanvendes en enkelt gang.

6. Undgå køkkenet helt, hvis du er eller lige har været syg. Smitsomme vira som den, der giver roskildesyge smitter i to dage efter, du er blevet rask. Og sørg så for, at redskaber til maden har lange skafter, så der ikke er risiko for smitte igennem skafterne, som dine gæster holder på.

LÆS OGSÅ: 12 tips til at slippe for influenza

Læs også