https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/april/2013-15-madoplevelse-p.jpg
Træning og kost

Sådan får du den bedste madoplevelse

14. april 2013
af Slankedoktor.dk
Slankekur eller ej, så er der mange ting du kan gøre for at få den bedste madoplevelse. Her får du 4 tips til den ultimative smagsoplevelse.

Der findes nogle helt simple og generelle tricks til, hvordan du får den bedste madoplevelse når du skal spise.
Herunder får du 4 principper, som du skal tage højde får når du laver mad. Hvis du følger disse vil du opleve en tilpas mæthedsfornemmelse og velbehag i kroppen, uden den dårlige samvittighed, bagefter.

Slank med sikkerhed - De 6 regler

1. Følg de almene tallerkenregler

Det er vigtigt, at der både er kulhydrat, protein og den rigtige fedtsyresammensætning, samt vitaminer og mineraler på din tallerken.

Følg fødevarestyrelsens anbefalinger og benyt dig af Y-tallerkenen når du planlægger dit måltid:

  • 1/5 kød, fjerkræ, fisk, æg, ost og fedtstof
  • 2/5 brød, kartofler, ris eller pasta
  • 2/5 grøntsager og frugt

Hvis du ønsker et vægttab, kan du følge den alternative T-tallerken:

  • 2/4 grøntsager og frugt
  • ¼ kød, fjerkræ, fisk, æg, ost og fedtstof
  • ¼ brød, kartofler, ris eller pasta

2. Præsentation af maden

Det er vigtigt at gøre noget ud af præsentationen af den mad du serverer. Det gælder om at komme omkring så mange sanser og samtidig stimulerer dem. Det er derfor vigtigt at maden dufter godt, ser lækker ud med den rette farve sammensætning og at konsistensen er lækker. Du skal sørge for at servere maden på pæne tallerkner og lave anretningen indbydende.

Synet og duften er nemlig med til at gøre os mætte og kan hjælpe til at man ikke kommer til at overspise.
"Det kan lyde mærkeligt, at det er så vigtigt at holde øje med de mange faktorer, for at man føler sig godt mæt og bliver tilfreds. Men ikke desto mindre er det rigtigt. Sammensætning, udseende og konsistens er væsentligt for at vi sidder tilbage med en tilfreds følelse, når måltidet er slut. Og er du tilfreds, så er det lettere at sige nej tak til kagen senere på dagen," siger Slankedoktor.dk's chefdiætist Lisa Bolting.

Livsstilsændring - Træningsekspert Christina Rievers giver dig her 4 gode råd

3. Sørg for at bruge alle konsistenser i din mad

Tab dig med Q Slank

Kæmper du en evig kamp mod de ekstra kilo? Du er langt fra den eneste, og nu kan du med SlankeDoktor få støtte og opbakning fra et af Danmarks største slanke-communities.

Q Slank er et samarbejde mellem Q og SlankeDoktor, og bliver du medlem her får du både personlig diætist og kostplan, Danmarks bedste kalorieberegner og adgang til over 5000 opskrifter online.

Vil du møde nye bekendtskaber samtidig med du smider de overflødige kilo? Så bliv medlem af Q Slank nu ved at klikke her

For at opnå en god kvalitet er det vigtigt, at der i måltidet både er en saftig, sprød og blød konsistens.
Tjek om du har fået alle konsistenser ned i din indkøbsvogn, når du handler eller opnå dem ved at tage højde for forskellige tilberedningsmetoder.

Eksempelvis kan du vælge, om dine kartofler skal være saftige (tilberedt i ovn i stanniol), sprøde (stegt på panden) eller bløde (kartoffelmos), alt afhængig af hvad din tallerken ellers består af.

4. Sørg for at alle grundsmagene er tilstede

Når du sammensætter dit måltid er det vigtigt at du sørger for at inkludere alle grundsmage. Alle typer smagsløg vil blive brugt og dermed kan du bedre tilfredsstille dine smagsanser.

Grundsmagene er:

  • sødt
  • surt
  • salt
  • bittert
  • umami (dybde, fylde og en kraftig eftersmag)

Læs også