https://imgix.femina.dk/media/article/1409_det_goer_fedtkure_ved_dig.jpg
Træning og kost

Det gør LCHF ved din krop

27. februar 2014
af redaktionen
Når man begynder på en fedtkur som LCHF, bør man være kritisk og gå efter den gode fedtkvalitet, mener en sundhedsekspert

Fedt hitter som aldrig før, og populære fedtkure som LCHF får flere og flere mennesker til at spise fedtholdig mad med et meget lavt indhold af kulhydrater. I Sverige skønnes det, at mindst én ud af seks spiser efter LCHF-principperne, og noget tyder på, at trenden er ved at blive lige så populær i Danmark.

Men når man begynder på en LCHF-kur, bør man ikke kaste sig ud i hvad som helst, der syder i fedt. Man bør være kritisk og gå efter den gode fedtkvalitet, siger læge og foredragsholder Jerk W. Langer til FEMINA.

Det sidder på rygraden af mange af os, at mættet fedt er farligt, fordi det øger kolesteroltallet, giver blodpropper og gør os fede.

- Vi skal stadig til en vis grad være påpasselige med det mættede fedt, men mindre mængder af mættet fedt er vigtigt og har bl.a. betydning for immunforsvaret, og dermed også for forebyggelsen af infektioner. Rødt kød af god kvalitet, æg og fedtfattige mejeriprodukter indgår fint i sunde kostvaner, selvom det indeholder en del mættet fedt, siger Jerk W. Langer.

LÆS OGSÅ: Få et overblik over tidens hotteste slankekure

Risiko for blodpropper

På trods af vægttab og et mere stabilt blodsukker, er der uvished om, hvorvidt det i længden er sundt at leve af det høje fedtindhold, som er kendetegnene for LCHF-diæten.

- Om store mængder mættet fedt på sigt fører til blodpropper, er svært at afgøre, men risikoen er der helt sikkert. Omkring det høje indtag af proteiner advarer nogle eksperter om, at nyrerne på sigt kan tage skade. Man ved ikke med sikkerhed, hvorvidt det kan være farligt at følge disse kure i længere tid, men en kur af to-tre måneders varighed mener jeg ikke skulle give problemer, siger Jerk W. Langer.

Manglende variation

Preben Vestergaard, kandidat i human ernæring og husholdningsvidenskab, er mere kritisk, når det kommer til fedtkure, og mener ikke, de danner grundlag for en sund livsstilsændring.

- Det kan være svært at få dækket behovet for næringsstoffer, da der hurtigt kan komme til at mangle variation i maden. Jeg mener i øvrigt, at det kan være problematisk med for meget fedt, da det kan være svært fordøjeligt og blandt andet resultere i forhøjet kolesteroltal og hjerte-kar-sygdomme, siger Preben Vestergaard.

LÆS OGSÅ: Fordelene ved LCHF-kuren

En anden problematik, som Preben Vestergaard bringer på banen, er, når kure som LCHF bliver et modefænomen.

- Når det drejer sig om sundhed og mad, er der mange holdninger, og det kan hurtigt gå hen og blive religiøst. Folk har det med at hoppe ud i helt vanvittige ting, og det er måske sjovt på kortere sigt, men i længden tror jeg, at det kan føre til et usundt forhold til mad. I virkeligheden er det ikke så svært at være sund, og jeg mener, at vi i højere grad bør forholde os til de nye kostråd, som netop lægger op til, at man får en sund og ikke mindst varieret kost, som også er nemmere at holde på sigt, siger Preben Vestergaard til FEMINA.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du i gang med LCHF-kuren

Læs også