Annonce
Kost & motion

Danske eller udenlandske grøntsager? Her får du mindst pesticider

Hvad skal du lægge i kurven, hvis du vil have så meget smag og så få pesticider som muligt? Læs med her.

Egentlig er det meget enkelt: Dansk frugt og grønt har færrest pesticider i forhold til udenlandsk ditto. Så hvis du går efter det lille danske flag, når du køber frugt og grønt, får du markant færre pesticidrester med hjem, end hvis du vælger de udenlandske. Det viser en rapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Kortere vej og mere smag

Når du køber grøntsager og frugter fra danske gartnere og landmænd, kan du desuden glæde dig over, at råvarerne ikke har skullet transporteres langt for at komme frem til butikken. 
I stedet for at blive plukket tidligt og ligge og modne i en lastbil på vej til Danmark, hænger de danske frugter så længe på træet som muligt og nyder godt af solens stråler. På samme måde hives grøntsagerne først op ad jorden, når de er klar – og har kort vej fra jord til bord. Det er positivt både for smagen og for miljøet.
 
Læs mere på osdergror.dk

Vælg de friskeste råvarer

Vil du gøre det nemmere for familien at spise frugt og grønt fra danske marker, handler det om at gå efter de råvarer, der er i sæson – præcis som din mormor og oldemor garanteret har gjort før dig. Så planlæg jeres mad efter årstiden – og få dermed friskere råvarer og mere smag.
Her er lidt eksempler på, hvornår du får de friskeste danske råvarer:
 

Dansk frugt og grønt i sæson
 

JANUAR-FEBRUAR-MARTS: Grønkål, rosenkål, gulerod, knoldselleri, jordskok, løg, rødbede
APRIL-MAJ: Agurk, babyspinat, forårsløg, radise, ramsløg, rucola, østershatte, tidlige rabarber
JUNI-JULI: Rabarber, asparges, jordbær, broccoli, fennikel, hovedsalat, icebergsalat, spidskål, tomat, hindbær
AUGUST-SEPTEMBER: Tomat, løg, broccoli, brombær, blåbær, blomme, champignon, agurk, squash
OKTOBER-NOVEMBER-DECEMBER: Æble, græskar, grønkål, jordskok, julesalat, kålrabi, pastinak, rødkål, svampe
 
Kig efter det danske flag, når du køber frugt og grønt. Så ved du, at det er dyrket i Danmark. Læs mere på osdergror.dk
 
Kilder: videnskab.dk, dtu.dk, saeson.dk og aarstiderne.dk
 
 
 
 
Læs mere om: