Græsplæne i have
Stil

Den perfekte græsplæne

7. september 2017
af Karina Demuth
Foto: Karina Demuth, Panthermedia
Det er nemt at få en smuk, sund og grøn græsplæne. Men hvis du vil have den uden mos og mælkebøtter kræver det en lille ekstra indsats.

Mini-guide: 10 trin til den perfekte græsplæne

Det er forholdsvis enkelt at forme græsplænen, så den bliver præcis, som du vil have den, og netop nu er det allerbedste tidspunkt at give den en skønhedskur.

Jorden er stadig lun efter en lang sommer, og det fugtige sensommer- og efterårsvejr betyder, at du højst behøver at vande en enkelt gang, hvis du har eftersået din plæne. Herefter vil det nysåede græs have god tid til at etablere sig, så det kan komme godt gennem vinteren.

1. Riv plænen godt igennem

Mos kan være meget smukt. Men hvis du vil have græs og ikke mos i plænen, så start med at rive mosset væk med en rive, læg det på komposten og slå derefter plænen på næsthøjeste trin.

2. Ta' en jordbundsprøve

Det er super nemt og billigt selv at teste surhedsgraden af jorden. Hvis jorden er sur - dvs har en pH under 6-7, så har mosset bedre betingelser end græsset, og uanset hvad du ellers gør, vil det altid have overtaget.

3. Gi' et drys kalk

Sur jord kan nemt reguleres med et drys havekalk. Kalken er et naturprodukt og vil samtidig hjælpe til at gøre jorden mere let og smuldret. Den lidt højere pH-værdi vil også hjælpe græsset til bedre at optage næring fra jorden.

4. Få has på det sidste mos

Hvis der bliver ved med at komme mos, kan du behandle med et mos-middel. De mest miljøskånsomme produkter er baseret på fedtsyrer, som "punkterer" mossets forholdsvis store og bløde planteceller, så det visner.

Græsset, der består af mindre og langt stærkere planteceller, vil derimod være upåvirket af behandlingen og gro videre. Lad midlet virke et par dage, og fjern herefter det døde mos med en rive.

Hvis vinteren bliver hård med meget sne, risikerer du at få sneskimmel i din græsplæne. Se her, hvad du kan gøre:

5. Løft og luft jorden

Hvis jorden er sammenmast, fordi du går meget på den, kan det gøre underværker for græssets trivsel med en "plæneluftning". Det mest effektive er at leje en vertikalskæremaskine i byggemarkedet og køre den over hele plænen. Det løfter, letter og ilter jorden og skærer filtlaget af rødder over, så græsset anspores til at sætte nye friske rodskud.

Du kan også gøre det manuelt med en særlig slags rive. Eller du kan - endnu mere enkelt - stikke en greb eller spade ned for hver 10 cm, der hvor græsset er mest sammentrådt og slidt og vrikke den lidt frem og tilbage, så jorden og rødderne løftes, løsnes og iltes.

6. Vælg den rigtige græssort

Nogle typer græs klarer sig bedre i skygge end andre, så hvis græsset har svært ved at trives under de store træer, kan du vælge at efterså med en særlig græsfrøblanding til skygge.

7. Lap hullerne med hurtig-frø

Hvis der er bare pletter, er det højst sandsynligt, fordi græsset har haft det lidt svært. Hak jorden igennem med en spade, så den bliver mere løs og let. Drys gerne med lidt kompost og efterså pletterne med nye frø.

Invester evt. i en pakke "pletfjernerfrø", der er behandlet, så frøene spirer ekstra hurtigt. Hvert frø er desuden betrukket med et tyndt lag vækstfremmede gødning, så de er nemmere at sprede jævnt, og hurtigt kommer i god vækst.

8. Slå græsset regelmæssig

Græsset bliver tættest og pænest, hvis du klipper ofte og ikke for meget - helst kun 1/3 af højden pr. gang. Hvis græsset er blevet meget langt, er det bedst at starte med at klippe på højeste indstilling.

9. Klip ikke for lavt

Som tommelfingerregel har græsset lige stor vækst under og over jorden. Kortklippet og fintstrået græs har altså kortere rødder end græs, der er langt og tykstrået.

Jo kortere dit græs er, jo mere sårbart er det. Klip derfor ikke din plæne kortere end 3-4 cm og gerne højere i efterårsmånederne. Så vil græsset også komme bedre gennem vinteren.

10. Gød med gødning eller græsafklip

Hvis du opsamler og fjerner dit græsafklip, vil jorden med tiden blive udpint, fordi den mangler organisk materiale og næring. Derfor skal du give lidt gødning og gerne også et drys kompost eller såkaldt "topdressing" af færdigblandet sand og kompost.

Hvis du har en moderne plæneklipper med "bioklip", behøver du ikke gøde. Her er systemet, at det afklippede græs slynges op i maskinens skjold, fintklippes en ekstra gang og blæses tilbage i jorden, hvor det hurtigt vil formulde. På den måde vil jorden beholde sit indhold af organisk materiale og næringsstoffer - præcis som det er tilfældet i naturen.

Har du sommerblomster og stauder i haven, som du vil gemme, så se her, hvilke der egner sig til tørring

VIDSTE DU: Cirka en femtedel af Jordens plantedække består af græsser - især på savanner, prærier og stepper, hvor der ikke kan vokse skov. Dertil kommer kulturlandskaber skabt af mennesker siden istiden, hvor skove blev omdannet til græsgange og enge – blandt andet i Centraleuropa.

Læs også