Annonce
Makeup & hudpleje

3 ting, din teenager kæmper med – og hvordan du hjælper hende

Hun kæmper med store følelser, uren hud og en masse andet, og din rolle som mor er pludselig en helt anden, end da hun var lille. Men det betyder ikke, at hun ikke længere har brug for din hjælp. Vi har bedt et par eksperter om deres bud på, hvordan vi bedst hjælper vores teenagedøtre igennem de udfordringer, der optager dem.

Teenageårene kan være svære, og som forælder til en teenager vil man gerne hjælpe sit barn til at komme bedst muligt gennem problemerne. Men hvordan gør man det? Vi har snakket med skønhedsredaktør Vibeke Nielsen og psykolog og direktør i GirlTalk, Anna Bjerre, om, hvordan vi forældre bedst muligt hjælper vores teenagedøtre med tre typiske problemer: venindekriser, kærestesorg og uren hud.

Overordnet er det vigtigt, at du tager din teenagers problemer seriøst. Selv om du måske kan have svært ved at sætte dig ind i, at en bums kan ødelægge en hel dag, så har det stor betydning for den unge.

- Jeg tror hurtigt, vi voksne kan bagatellisere vores teenageres problemer. Vi er hurtige til at sige, at de ikke skal tage det så tungt, at vi har prøvet meget værre, og at det går over igen. Men i virkeligheden har de måske mere brug for, at vi bare lytter til dem, og prøver at forstå, hvad der går dem på, siger Anna Bjerre.

- De her ting fylder meget i deres liv, fordi man i teenageårene er i gang med en løsrivelsesproces, hvor forældrene gradvist fylder mindre, og den unge begynder at spejle sig i vennerne i stedet for.

Læs her, hvad du kan gøre, hvis din teenagedatter oplever …

Venindekriser

Vi spejler os i vores veninder og deler vores hemmeligheder og inderste tanker med dem. Derfor kan det også være rigtig svært, hvis der kommer knas i forholdet med en god veninde. Hvis din teenager bliver uvenner med en eller flere venner, kan det være godt at træde et skridt tilbage og se på, hvad det er for en situation.

- Teenagere kan ret hurtigt blive uvenner og gode venner igen, men hvis du oplever at have en ung, som bliver ved med at være ked af det i længere tid, skal du gribe ind, siger Anna Bjerre.

- Spørg ind til, hvad der er sket, hvad der gør hende ked af det, og hvad hun kunne tænke sig, at der skal ske nu? Spørg om det, før du begynder at komme med løsningsforslag. Som forældre har vi brugt en stor del af tiden på at løse konflikter, så når vores børn bliver teenagere, glemmer vi måske lidt, at det er noget andet, der er behov for nu.

- Hvis du kender veninden og hendes familie, kan du prøve at spørge hendes mor, om hun har bemærket noget. Men det vigtigste er, at du giver din datter lov til at tage det i sit eget tempo.

Hjertesorg

Kærester og flirts er en af de ting, der hører med til at blive teenager. Interessen for det modsatte køn kommer lige så stille snigende, men interessen kan også være kortvarig, og så følger hjertesorgen. Den kan virke uoverkommelig for teenageren, og de triste kærlighedssange bliver spillet på repeat. Selv om du som mor kan føle en trang til at finde en hurtig smertelindring for din datter, understreger Anna Bjerre, at det vigtigste, du kan gøre, er at lytte og spørge ind til, hvad der ligger bag. Men det er også vigtigt at give tid.

- Der er bare nogle ting her i livet, som er svære, og som man er nødt til at lære at komme igennem. Kærestesorg tager lang tid at komme sig over. Det er ikke bare noget, der er overstået, fordi man har talt om det onsdag aften.

- Men hvis den unge bliver ved med at være ked af det, så kan man sige ”Jeg kan mærke på dig, at du stadig er ked af det”. Og hvis hun ikke vil snakke med dig om det, kan du prøve at vise omsorg på andre måder. Det kan være helt små ting som at lave en kop te til hende, give hende et kram eller sende en sød sms.

- Men de bagkloge råd skal du holde lidt igen med. Hvis din teenager har fået knust sit hjerte, hjælper det ikke at få at vide, at havet er fuld af fisk, og at der nok skal komme en ny. Også selv om du ved, at det er rigtigt.

Uren hud

Bumser og teenageårene hænger nærmest uløseligt sammen. Og for mange kan det være rigtig svært at håndtere. I takt med, at man begynder at interesse sig for kærester, bliver det også mere og mere vigtigt, hvordan man ser ud – og bumser kan gøre, at den unge føler sig forkert eller mindre attraktiv – men det er heldigvis ikke noget, man behøver at affinde sig med. Ifølge feminas skønhedsredaktør Vibeke Nielsen er der dog forskel på graden af udbruddet.

- Alt efter om vi snakker en enkelt bums eller et større udbrud af uren hud, så er der forskellige strategier. Hvis det er alvorligt, så kan det være en god idé at tale med din læge om, hvad I kan gøre, men hvis det er mindre alvorligt, kan du selv gøre meget.

- Det er vigtigt at have rene hænder og negle, så skidtet ikke sætter sig i ansigtet, og så er gode renserutiner en god ting at indføre. Der kan du som mor hjælpe med at introducere de gode vaner for din datter, så det bliver lettere for hende at fortsætte med dem selv.

Matas har netop lanceret en ny række produkter mod uren hud, så din teenager – uanset køn – lettere kan gøre noget ved problemet. Serien er uden parfume, og indeholder alt du skal bruge i den daglige rutine – alt efter om din teenager er let eller hårdt ramt. Produktserien er i al sin simpelhed bygget op omkring tre trin: rens, prep og pleje, og med gode råd til, hvordan du bedst bruger dem på produkterne, kan alle være med. 

Forkæl din teenagedatter med en lille surprise-gave: et start-kit med face wash, skin tonic og special face gel fra Matas.

Læs mere om: