Halsbrand: Læs her, hvordam du slipper af med refluks
Halsbrand

Halsbrand: Sådan slipper du af med smerte og ubehag i halsen

15. marts 2021
af Redaktionen
Udgivet første gang den 20. marts 2020. Foto: Shutterstock
Halsbrand er noget, mange af os døjer med fra tid til anden. Her får du svar på, hvorfor man får halsbrand, og hvad der hjælper mod den ubehagelige refluks.

Halsbrand er en djævel, som de fleste af os har stiftet bekendtskab med.

Med sig bringer den en række spørgsmål. Hvorfor får man halsbrand? Hvad hjælper mod halsbrand. Og ikke mindst, hvordan undgår man at få halsbrand igen?

Den gode nyhed er, at halsbrand kan behandles. Den dårlige nyhed er, at behandlingen starter med en omlægning af din kost.

Vink farvel til kaffe, chokolade, vin og krydret mad, da netop disse fødevarer har stor indvirkning på mængden af halsbrand.

Du er ikke alene. Næsten alle vil på et eller andet tidspunkt opleve halsbrand i deres liv. Mange kender til den svidende og generende fornemmelse, som stiger fra maven eller den nedre del af brystet, og op mod halsen og svælget.

Faktisk er det ifølge sundhed.dk omkring 5-10 % af alle voksne, som dagligt er plaget af det ubehag, der kommer med halsbrand. Det er dog kun hver fjerde af dem, der oplever gener med halsbrand, der søger læge.

Nogle mennesker er mere plaget af halsbrand end andre. For nogle er det flere gange om ugen eller oftere - og i en sådan grad, at det har en negativ indvirkning på deres nattesøvn og generelle livskvalitet.

Hvorfor får man halsbrand?

Helt lavpraktisk, så opstår halsbrand, ifølge Apoteket.dk, når den syre, der produceres i mavesækken, som skal hjælpe dig med at fordøje maden, kommer tilbage i spiserøret.

Slimhinden i spiserøret er meget sart og ikke i lavet til at håndtere den stærke syre fra mavesækken.

Derfor kan syre, som presses tilbage op i spiserøret, forårsage en brændende fornemmelse. Det er dét, vi kender som halsbrand. Når syren presses tilbage i spiserøret, skyldes det den lukkemuskel, som sidder ved overgangen mellem spiserøret og mavesækken, svækkes eller afslappes unormalt.

Hvad er halsbrand (refluks)?

Halsbrand, eller refluks som det også kaldes, er en hyppig lidelse, hvor mavesyre fra mavesækken løber tilbage op i spiserøret, fordi en muskel i spiserøret er slap.

De mest almindelige symptomer ved refluks er halsbrand, sure opstød og en brændende fornemmelse eller smerter i den øverste del af maven.

Andre symptomer er hoste og smerter i brystet, som man kan fejltolke som hjerteproblemer.

Personer, der ryger eller har et alkoholmisbrug er særligt udsatte for at få refluks.

Gravide, personer med forstoppelse, personer med prostatabesvær og personer, der har taget meget på i vægt, er også i høj grad eksponeret for refluks.

Ofte er det store måltider, fed mad, alkohol, kaffe og bestemte fødevarer, som ligger til grund for halsbranden, ifølge Kræftens Bekæmpelse.

Derfor er mange mennesker, som lider af halsbrand, nødt til at lægge kosten om, og satse på en mildere kost.

Halsbrand kan skyldes stærk mad

En anden faktor, som kan udløse halsbrand, er for lidt motion. Det kan medvirke, at lukkemusklen ikke fungerer optimalt.

Stress kan ligesom et stort måltid, stærkt krydret mad og spiritus, forårsage en højere produktion af mavesyre.

Når der er meget mavesyre, så presses det lettere tilbage i spiserøret og er skyld i stort ubehag.

Mindsk halsbrand - det kan du gøre

  • Undgå tyggegummi, fed mad, kaffe, alkohol, chokolade og sur mad og drikke
  • Spis ikke sent om aftenen, og spis ikke store måltider ad gangen. Del hellere måltiderne op i 5-6 små måltider.
  • Undgå at bøje dig fremover i lang tid ad gangen
  • Hæv den øverste del af kroppen op, når du sover – enten ved at hæve hovedenden af sengen eller ved at tage puder under overkrop og hoved
  • Tag ikke tøj på, der strammer over maven
  • Hvis du er ryger, er det en god ide at stoppe, da nikotin sandsynligvis gør lukkemusklen slap
  • Forsøg at tabe dig, hvis du er overvægtig.

Kilde: Sundhed.dk

Hvad hjælper mod halsbrand?

Hvis symptomerne ikke er for voldsomme, behøver du ikke at give afkald på livets glæder.

Løsningen kan være et syreneutraliserende middel. Lindringen er hurtig og kan vare et par timer.

Syreneutraliserende midler kan købes som i håndkøb, men spørg apotekeren til råds, så du får det bedste middel til netop din halsbrand.

Midler mod halsbrand

Sådan undgår du halsbrand i fremtiden

Når halsbranden allerede er opstået, kan det være nødvendigt med et lægemiddel.

Men for at forhindre, at det sker igen, så er der gode råd at hente.

Du kan begrænse dit forbrug af alkohol, tobak og kaffe, såvel som undgå store og fedtholdige måltider.

Faktisk anbefales det at spise fem-seks små måltider frem for tre store om dagen. Undgå at løfte tunge ting, at bøje dig forover (gå i stedet for ned i knæ) og undgå tøj, der strammer over maven.

Motion hjælper på gener ved halsbrand

Du kan selv afhjælpe generne ved halsbrand, blandt andet ved at sørge for at holde dig i gang, så du ikke bliver overvægtig.

Tager man meget på, kan det nemlig være en grund til, at man får refluks.

Mange køber selv medicin, der kan neutralisere syren, og behandler dermed selv symptomerne. Selvfølgelig bør du altid have din egen læge med på råd, hvis halsbranden har varet længe, du føler dig generelt utilpas, du har opkast grundet halsbranden, eller du mistænker din medicin for at give dig halsbrand.

Er dine symptomer meget slemme, eller har du haft dem længe, vil lægen højst sandsynligt foretage en kikkertundersøgelse.

Dog er det altid bedst at se på, hvad du kan gøre uden medicin. Få ændringer i livsstilen kan modvirke refluks og mindske eller fjerne generne ved halsbrand helt. Se i boksen herunder, hvad du kan gøre for at afhjælpe halsbrand.

Kilder: Sundhed.dk og Apoteket.dk

Læs også