Det er sundt af tage en lur
Sundhed

Ekspert: Derfor er det sundt at tage en lur

28. marts 2020
Lørdag, 28. marts 2020 - 7:45. Udgivet første gang 15. november 2015 - af Gitte Holm og Ditte Skrumsager. Foto: Panthermedia, MEGA
Middagslure er ikke kun for børn! Søvnekspert Mikael Rasmussen siger, at du godt kan have et sundt søvnmønster, selv om du tager en lur om eftermiddagen.

Du har lige spist frokost, og pludselig vil du bare gerne have en lille lur. Eller måske rammer trangen til en middagslur, når du kommer hjem fra arbejde og sætter dig på sofaen.

Vi er mange, der prøver at undgå eftermiddagsluren, så vi kan sove godt om natten, men det viser sig, at det er sundt med en lille powernap.

Der skal ikke særlig mange minutter til, før kroppen og hjernen får et skud ny energi.

Søvnekspert Mikael Rasmussen har her samlet seks sjove facts om din søvn, og samtidig giver han tre gode råd til at få den gode søvn, du har brug for.

Derfor er det sundt med en middagslur

1. Du har behov for mere søvn, hvis du træner meget i en periode, da kroppen har brug for at blive gearet ned og genopladet. Gå tidligere i seng om aftenen, eller tag en lur på 20 minutter for et boost til din krop og dit humør.

2. Du kan sagtens have et sundt søvnmønster, selv om du sover middagslur. Du skal blot regne med, at din nattesøvn bliver kortere.

3. A-mennesker har sværere ved at arbejde på skiftehold end B-mennesker, da A-mennesker har svært ved at omstille sig.

LÆS OGSÅ: Mangler du søvn? Her er 7 klare tegn på, du skal sove noget mere

4. Du kan blive syg af stress, hvis du ikke får den dybe del af søvnen. Ligeledes kan det være svært at komme ned i den dybe del af søvnen, hvis du har mange bekymringer, du tænker på.

5. Din krop kan kun justere sig med én tidszone om dagen. Det betyder, at det reelt tager en uge at omstille dig, hvis du rejser syv tidszoner væk.

6. Sådan fungerer din søvn: Efter cirka 15 minutter i sengen falder du i søvn, og efter en halv time falder du ind i den dybe søvn, hvor der frigives væksthormoner, og musklerne genopbygges, ligesom hjernen også renses for giftstoffer og giftige proteiner. Derfor er den gode lur på omkring 20-25 minutter, så du ikke når den dybe søvn. Når du er restitueret fysisk, går du videre ind i REM-søvnen, hvor du drømmer, og i de sene nattetimer bliver søvnen mere og mere overfladisk. Mellem søvnstadierne har du små mikroopvågninger, hvor du vender og drejer dig. Disse vil du dog sjældent kunne huske.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du tankemylderet

En lur er sund

Tre tips til den gode søvn

  • Lav ritualer: Sluk tv’et, lyt til stille musik, skru ned for lyset, eller tag et varmt bad inden sengetid, så kroppen langsomt vænnes til, at det er tid at falde til ro.
  • Sovezonen: Gør soveværelset til en bekymringsfri zone, hvor der er mørkt og stille, og hvor der ingen former for stimuli eller blåt lys findes.
  • Undgå motion inden sengetid: Når du får pulsen op, udløses der en masse stresshormoner i kroppen, og temperaturen stiger. Derfor bør du ikke træne, to til tre timer før du skal sove, da kroppen har brug for tid til at falde til ro.

LÆS OGSÅ: Test: Hvad siger din sovestilling om dig?

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også