https://imgix.femina.dk/media/article/sommerferie.png
Rejser

Min, din og vores allesammens yndlings-øer

6. juli 2016
af Britta Bjerre
foto: Private
Anholt, Falster, Læsø, Bjørnø, Bornholm. Vi har omkring 450 øer i Danmark. Og ligesom så mange danskere, så er vi også mange her på SØNDAGs redaktion, som har en ø, vi holder særligt meget af. Se hvilke, få vores ø-tips og bliv inspireret

Danmark er omgivet af vand og med den lange kystlinje følger dejligt mange øer. Faktisk har Danmark omkring 450 øer - heraf er knap 80 beboede. Og da vi her på redaktionen kom til at tale om hvilken ø, der er vores yndlings-ø-spørgsmål, viste det sig, at det er med øer, som det er med så meget andet her i livet: Smag og behag er forskellig.

Så her får du en række ø-kærlighedserklæringer, som du måske kan bruge som inspiration til en tur ud i det danske ørige.

Sommerferie er tid til bøger. Her får du SØNDAGs anbefaling: 12 gode bøger til din sommerferie

Anholt er min ø for altid

Britta Bjerre, journalist: Jeg var omkring ti år, da vi fór vild i Ørkenen. Altså virkelig fór vild. Vi var min far, min onkel, min lillebror og jeg. Og det var alvor.

Mørket faldt på, mens vi gik og gik, og efterhånden gik vi også i ring og havde fuldstændigt mistet orienteringen.

I dag forstår jeg stadig ikke, hvordan to kloge, voksne mænd kunne bære sig så tumpet ad, eller ”uansvarligt”, som der vist også blev råbt ret højt, da vi mange timer senere alligevel fandt vej og endelig kunne troppe op i det lille, lånte sommerhus, hvor min mor og min moster sad hændervridende og ventede.

Jeg kan også stadig genkalde mig følelsen af udmattelse, af ben, der sitrede af træthed, kinder, der både kogte og var kolde, og den lettelse, der bredte sig næsten som en lammelse igennem hele kroppen, da vi stod dér i lyskeglen, som flød ud på græsset fra den åbne sommerhusdør, og kikset kækt sagde: ”Vi har været på ekspedition i Ørkenen!”

Ørkenen er et fredet, men offentligt tilgængeligt område på Kattegat-øen Anholt, hvor naturen netop er ørkenagtig og anderledes og særegen smuk. Alene navnet var nok til at tænde mine drømme og en ø-forelskelse, som har vist sig at være langvarig og klare sig på langdistance. For jeg har kun besøgt denne blot 22 kvadratkilometer store ø få gange siden dengang, der ligger 45 somre tilbage, og alligevel bærer jeg stadig øen i mit hjerte og slynger straks og uden betænkningstid et rungende ”JA!” ud, når jeg bliver spurgt: "Har du en dansk yndlings-ø?" Anholt er min ø for altid.

Jordbærtærte er lig med sommer. Her får du opskriften på jordbærtærte med et twist af hyldeblomst

Brittas ø-tip

Ørkenen er et stykke eventyrlig, mystisk, magisk natur, som jeg gerne tager på langtur for at gense. For ja, Anholt ligger som Danmarks mest afsides ø. Men selv den søsyge, jeg også husker fra dengang for mange år siden, kan ikke overskygge alt det dejlige ved den lille ø. Og så er der sælerne: Anholt er angiveligt et af de vigtigste tilholdssteder for sæler i hele Europa, så chancen for at se sæler er større på Anholt end nogen andre steder i Danmark. Og hov, forresten: Nu om dage arrangeres der guidede ture ud i Ørkenen. En god ide. Siger det bare!

Læsø - dét er smagen af sommer

Trine Taub-Fisker, digital ansvarlig: I snart 20 år har min familie haft sommerhus på Læsø. Og når jeg tænker tilbage på de mange sommerferier, hvor vi er kørt ombord på færgen, for dernæst at tage Læsøs ene hovedvej ud til den yderste spids, hvor vores sommerhus ligger, så falder mine skuldrer ned på plads, og et saligt smil lander på mine læber.

Ferier på Læsø er fyldt med uforstyrret tid med familien, ture til stranden, en lur i hængekøjen, en travetur på Rønnerne. Og masser af mad.

Læsø-softice med solbær, selvplukkede kantareller stegt i smør, hjemmebagt brød med masser af selvpillede jomfruhummerhaler serveret med en simpel dressing, en kartoffelmad med et drys af Læsøsalt, pandekager serveret i klitterne med solnedgangen i baggrunden. Og fisk. Der skal helst fisk på bordet hver dag, og det skal helst ikke være den samme slags som i går. Dét er smagen af min sommer.

Få opskriften på hjemmebagt brød med pesto

Trines ø-tip:

Thorsen Fisk i Østerby Havn kan alt med fisk - hans skaldyrssalat og fiskefrikadeller er perfekte til frokost. Isen køber du på Storehaven (prøv deres solbærsoftice, deres stikkelsbæris og deres lakridsis med Læsøsalt). Kantarel-stederne afslører jeg ikke 

Samsø - falder i svime

Dorthe Liljensøe, fagredaktør: Jeg elsker Samsø og er kommet der hvert år siden midt i 1990’erne. Man falder ned i gear, falder i svime over naturen og landskabet og falder bagover af benovelse over øens grønne energi. Og der er masser at se på øen.

Dorthes ø-tips:

Nordby Bakker på Nordøen byder på en fantastisk udsigt over bakkerne og havet, og på klare dage kan man faktisk se pylonerne på Storebæltsbroen.

Kanhavekanalen, der forbinder Nordøen med Sydøen, er en udgravet kanal fra vikingetiden. I dag er den tørlagt, men ses tydeligt. Man mener, det var en del af vikingernes omfattende forsvarssystemer. Fascinerende!

Er man til sjov, så besøg Samsø Labyrinten, verdens største labyrint, nord for Nordby. En stor, forsømt granplantage, der er blevet lavet om til en labyrint. Børn og barnlige sjæle vil elske det.

Solcreme skal der til - her får du gode råd til, hvordan du vælger den solcreme der passer bedst til dig

Thurø - en lille perle

Marianne Arnvig, sekretær: Da det meste af min familie er bosat i det Sydfynske og på Thurø, fylder denne ø rigtig meget i mit liv. Og skulle jeg anbefale en lille perle, må det være netop Thurø. At den også er nem at komme til, er kun et ekstra plus. Ad den lille dæmning fra Svendborg tager det bare fem minutter!

Mariannes ø-tips:

Thurø Rev er det smukkeste naturområde på Thurø, og for enden af Thurø Rev er der en smuk udsigt til Svendborgsund, Langeland og Tåsinge. Og smørmosen med minigolf og camping er vist et ”must”, hvis man er børnefamilie.

Bogø - min fars fødeø

Randi Andersen, korrekturlæser: Bogø, som ligger mellem Sjælland og Møn, er min fars fødeø. Min farmor stammer fra slægten Bogø, og familien havde en stor gård der, men i min barndom var de dog flyttet til et hus med en kæmpehave lige over for møllen.

Jeg elskede den ø, som for mig indeholdt alt af værdi. Skov, strand, miljø og tryghed. Dengang var der kun to transportmuligheder til øen: den lille færge fra Stubbekøbing, sejltid 12 min. eller dæmningen fra Møn.

I dag ligger mine farmor og farfar begravet på kirkegården, der har den mest pragtfulde udsigt over marker og hav. Den kostskole, der ligger der den dag i dag, arbejdede min mor på i sin ungdom, og i den forbindelse mødte hun min far. Jeg har kun gode minder far den ø: min farmors æbleskiver, jordbær, vi selv plukkede, gulerødder, vi trak op af jorden og tørrede af i toppen, inden vi spiste dem. Største attraktion dengang var færgen og færgelejet, hvor der også var et ishus.

Lav dine egne is: Her får du opskriften på ispinde med blåbær

Randis ø-tip:

I dag, hvor øen jo også er tilgængelig via Farøbroerne, kan jeg stadig finde på at køre dertil, når tiden tillader det. Tag et kig på kirken, når I nu alligevel skal se på udsigten fra kirkegården. Det over 16 meter høje kirketårn har tjent som sømærke igennem tiderne. De smukke omgivelser omkring Bogø Kostskole er også et kig værd

Tænd grillen og det dufter af sommer. Her får du 25 lækre opskrifter, der er perfekte til en grillaften

Bornholm - barndommens somre

Charlotte Carlsen, fagredaktør: Jeg har boet på Bornholm som barn, så øen er virkelig essensen af barndomssommer for mig! Det er duften af havet, uanset hvor på øen man er. Det er frokost med røgede sild på havnen. Det er solskin og vaffelis og ubekymrede cykelture gennem fyrreplantagen ved Galløkken i Rønne ned til stranden.

Charlottes ø-tips:

Sidst jeg var på øen, opdagede jeg den smukke, lidt uspolerede natur i ”Nordlandet”, som de kalder det derovre. Allinge havn – hyggeligt sted. Og Sandvig, som er tvillingeby til Allinge, har den mest vidunderlige, lille cafe helt ud til klipperne og vandkanten, Kalas Kalas, hedder den. Men sig det ikke til nogen, ville egentlig helst have den for mig selv, ha!

Gåtur omkring Hammerknuden, når man er nordpå, er også et must!

Fanø - mig og morfar

Anne Bruhn Jørgensen, journalistpraktikant: Den lille sandø i Vadehavet udenfor Esbjerg bærer på mine allervarmeste sommerminder. Ikke temperaturmæssigt vel og mærke. Men her tilbragte jeg i flere år hver sommer med min morfar, som boede i Esbjerg. Vi spillede volley, spiste pandekager og badede ved den store sandstrand. Med årene blev det en hyggelig, lille tradition, at vi samlede sten ved stranden, og når vi kom hjem, lagde vi dem op på en række og udvalgte vores favorit. På den skrev vi vores navne og datoen for begivenheden. I dag ligger alle stenene fint fremme i min lejlighed som et minde om de mange gode sommerdage, jeg havde på Fanø med min morfar.

Annes ø-tips:

Når du besøger Fanø, skal du også runde øens sydligste by, Sønderho. Her kan jeg anbefale en spadseretur gennem byens gamle stræder. Flere af husene er fredede og tilmed ganske velbevarede, hvilket giver gaderne en helt særlig stemning, som kendetegner den fred og ro, der hviler over Fanø. Byen har desuden også flere gode spisesteder, som også er et besøg værd.

Lolland - har noget at byde på

Jane Frederiksen, fagredaktør: Lolland er godt nok Danmarks fjerdestørste ø, men mange kender kun øen fra motorvejen, når man suser sydpå mod færgen i Rødby. Prøv at køre fra: Min fødeø byder på både natur og kultur, på lange hvide sandstrande, store skove med fine velholdte herregårde, flade, meget flade, marker, snørklede cykelstier, domkirke, frilandsmuseum, prisbelønnede gastronomiske oplevelser, aktiviteter for børn... Jeg kunne blive ved, for efter et par årtiers dødvande har øen rejst sig og har igen noget at byde på.

Janes ø-tips:

En dejlig dag kunne bestå af en tur med postbåden i Nakskov Fjord, hvor man kan stå af på nogle af øerne, eller hvis man trænger til at røre sig gå den seks km lange tur (og retur) på Albuen, en landtange, der krummer ud mellem Nakskov Fjord og Langelandsbæltet.

Med fornyet appetit vil min tur gå til det økologiske landbrug Knuthenlund, der har vundet mange hæderspriser for deres oste. Her skal frokosten indtages i cafeen.

Ikke langt derfra ligger Bandholm Badeanstalt, og her kunne jeg snuppe en dukkert og ellers blot nyde udsigten over Smålandshavet.

Så er tiden inde til at rekreere på Hotel Saxkjøbing, som er en del af den gastronomiske iværksætter Claus Meyers imperium. En nat i et hyggeligt værelse i det gamle, gulkalkede hotel midt på byens torv – og den lækreste mad i restauranten: Jeg vil vælge menuen ”Smagen af Lolland-Falster”, som er fem retter tilberedt på lokale råvarer. Og med et lille glas prisbelønnet kirsebærvin fra Frederiksdal Gods som godnatdrink er det tak for en dejlig dag.

Barsø - lille og meget frodig

Maria Østergård Christie, digital kommerciel koordinator: Barsø er en lille ø, der ligger i Sønderjylland. Jeg har selv tilbragt mine barndomssomre der, hvor vi smed bagagen på cyklen og tog på camping. Jeg husker Barsø som en hyggelig, lille og meget frodig Ø. Vi tog selv på camping der, men nu til dags er der også kommet Bed & Breakfast og ferielejligheder. Dog besøger folk mest Barsø på en dag. Min mor tager ofte derover med sine veninder og går øen rundt og spiser medbragte madpakker. Man skal nemlig ikke regne med at finde restauranter eller caféer.

Marias ø-tip:

Øen har et rigt fugle- og naturliv med nogle gode strande. Så hvis du er vild med smuk og uspoleret natur, er Barsø et besøg værd!

Læs også