Hjernetumor: Hovedpine, svimmelhed, kvalme og synsforstyrrelser er bare nogle af symptomerne på en hjernetumor. Men ændringer i din adfærd er også blandt de vigtige.

Elsk din krop

Hjernetumor: Symptomerne, du ikke må overse!

Over 1200 danskere rammes hvert år af en hjernetumor. Man aner ikke, hvorfor tumoren opstår, men man ved, at symptomerne kan være lumske, og at alarmklokkerne ofte ringer først hos de pårørende. En hjernetumor ændrer nemlig også personligheden.

Grænseoverskridende adfærd. Bemærkninger, personen ellers aldrig ville sige. Underlige svar og en opførsel, man ikke lige genkender. Dét er langt fra atypiske tegn hos personer, der er ramt af en hjernetumor, fortalte overlæge og lægefaglig redaktør hos Kræftens Bekæmpelse, Jens Oluf Bruun Pedersen, til BT, da avisen i går bragte et interview med DR-værten Niels Frid-Nielsen, der selv har været syg af en hjernetumor.

De pårørende ser signalerne
Men det var ikke Niels Frid selv, der opdagede, at den var helt gal - at han havde forandret sig. Det var hans kone, der insisterede på et lægebesøg, da manden ikke længere 'var sig selv'.

Det er et godt eksempel på, at vi alle sammen har en opgave i at tage symptomerne alvorligt, når vi opdager dem hos en, vi har tæt på.
For når en svulst sidder ved frontallapperne, påvirker den vores personlighed og kan altså ændre hele vores måde at se verden på og vores måde at reagere på, fortæller Jens Oluf Bruun Pedersen.

Hjernetumor: Her er symptomerne
Men udover de personlighedsmæssige forandringer, der er uhyre vigtige at tage alvorligt for at kunne opdage eventuel sygdom i tide, er der en lang række andre vigtige symptomer, der er værd at reagere på. En hjernetumor kan give forskellige symptomer alt afhængigt af, hvor i hjernen den sidder, og hvilke områder den trykker på.

De første symptomer kan være meget forskellige. Men i takt med, at tumoren vokser, vil trykket i kraniet kunne medføre
GENERELLE SYMPTOMER
som:

Tiltagende hovedpine
Krampeanfald
Træthed
Opkastninger
Synsforstyrrelser
Hukommelsesbesvær
Ændringer i personligheden


De lokale symptomer er afhængige af hvor i hjernen, svulsten er, men de
LOKALE SYMPTOMER kan være:

Lammelser eller manglende kræfter i arme eller ben
Føleforstyrrelser
Synsforstyrrelser (f.eks. udfald af synsfeltet i den ene side)
Taleforstyrrelser (afasi)
Hukommelsesbesvær
Krampeanfald (epileptiske anfald)
Nedsat hørelse og/eller susen for ørene (ved svulster på hørenerven)
Svimmelhed og/eller balancebesvær (ved svulster i lillehjernen)
Hormonforstyrrelser (ved svulster i hypofysen)
Ændringer i personligheden

Hjernetumor kan ramme alle

En hjernetumor rammer oftest folk over 30 år, men kan i princippet ramme enhver, og forekomsten har været sigende gennem mange år - de sidste ti år især blandt mænd. den behøver ikke være ondartet, men selv de godartede kan give svære symptomer og være vanskelige at fjerne uden at ødelægge omkringliggende raskt væv.

Og kender du en med flere af de nævnte symptomer, lyder rådet: Søg læge. Med det samme.


I dag er det Hjernetumordag. Besøg hjernetumorforeningen her

Læs mere på www.cancer.dk

Kilder: Kræftens Bekæmpelse og BT.dk

Læs mere om: