Eks-kærester og venner? Det er sjældent en god idé. Læs her hvorfor.
Skilsmisse

Venner med din eks? Ideen er smuk men kan få negative konsekvenser

15. april 2021
af Annette Aggerbeck, redaktionen
Udgvet første gang 20. september 2019. foto: Panthermedia
En eks kan vække svære følelser, og et venskab kan derfor få uhensigtsmæssige konsekvenser for jer begge og jeres eventuelle børn, hvis intentionerne bag er forkerte. Få parterapeutens bedste råd til at vurdere, om venskabet med din eks reelt er gavnligt.

Der kan være mange gode grunde til at forsøge at bevare et venskab med sin eks. Men der kan også være mange dårlige – og på længere sigt leder det ikke til noget godt for hverken dig, din eks eller jeres fælles børn, hvis jeres venskab er grundlagt på det forkerte grundlag.

Psyko- og parterapeut Stine Zink giver dig her ti venskabs-situationer, hvor det vil være en god idé at overveje, om venskabet reelt er gavnligt – og ti forslag til, hvad du i stedet kan gøre.

1# Jeg ser udelukkende min eks for børnenes skyld

At det er godt for børnene, når far og mor kan finde ud af at være i stue sammen, er nærmest en vedtaget sandhed i vores samfund. Så du tænker, at det så også er godt for jeres børn, at I holder jul og andre højtider sammen – selv om du ikke har lyst.

Sådan kan du i stedet gøre:

Tænk over, om du forsøger at bevare en illusion om, at I stadig er en familie, der hygger sig sammen. Ifølge psykoterapeut Stine Zink er det vigtigt at erkende, at man er skilt og ikke længere er den familie, man var engang.

– Mange skilte overser, at de ikke selv synes, det er rart, fordi de kun har fokus på, at det er godt for børnene. De tror, at det vil gøre børnene glade at holde jul sammen, men børn mærker alt. De vejrer stemningen, og hvis forældrene er utilpasse ved situationen, så mærker de det.

Om eksperten

Stine Zink er par- og psykoterapeut. Hun arbejder især med par før, under og efter skilsmisse. Hun blev selv skilt efter 17 års samliv og 2 børn og ser i dag skilsmissen som noget af det bedste, der er sket for hende.

Stinezink.dk

– Måske frygter de, at deres forældre vil komme til at skændes, som de så ofte før har oplevet, eller de håber måske, at deres forældre vil finde sammen igen, hvis stemningen bliver god, siger Stine Zink.

Hun peger samtidig på, at vi som skilte også godt må tage hensyn til os selv, selv om det kan tage lidt tid at nå dertil.

2# Jeg vil være venner med min eks - og alligevel ikke

Du har et meget ambivalent forhold til din eks – på den ene side bander du personen langt væk, og på den anden side vil du gerne være venner, for I har jo kendt hinanden så længe, at det vil være underligt, hvis I forsvinder ud af hinandens liv.

Sådan kan du i stedet gøre:

Det er Stine Zinks erfaring, at det kan være svært at få et venskab med sin eks, fordi man altid følelsesmæssigt er forskellige steder, også selv om man var enige om skilsmissen.

– Hvis det skal kunne lade sig gøre, er det vigtigt, at man først er blevet psykisk adskilt og er faldet til ro i den nye livssituation, siger hun.

Hvis ikke man er ordentligt følelsesmæssigt adskilt, anbefaler psykoterapeuten, at man i stedet fokuserer på at være forældrekolleger, hvis man har børn sammen.

– I et ægteskab kan vi næsten tale til hinanden, som vi vil, men det kan vi ikke længere, når ægteskabet er ophørt. Mange har f.eks. svært ved at forstå, at man må kommunikere på en anderledes måde som skilte. Man kan ikke længere forvente, at den anden skal komme og passe børnene torsdag aften, fordi man skal på arbejde.

I stedet må man spørge pænt, for nu har man selv ansvaret for at tage sig af børnene, hvis det er i den uge, hvor man har dem, at man har brug for pasning. Så tænk i stedet på, hvad du ville sige til en kollega, og tal til din tidligere partner på samme høflige måde, siger Stine Zink.

3# Jeg kontrollerer min eks

Mange kvinder er vant til at være inde over alt, når det gælder børnene, erfarer Stine Zink. De ved præcis, hvornår børnene skal på tur, hvilke dage de skal huske gymnastiktøj osv. – også når børnene er hos deres far.

– Kvinderne har været vant til at have fuld kontrol under ægteskabet og vil fortsætte med det efter skilsmissen. Derfor har de næsten daglig kontakt med deres eks.

Sådan kan du i stedet gøre:

– Giv slip på ansvaret for børnene, når de er hos din eks. At være skilt er som at få et rullegardin trukket ned foran sig, fordi man ikke kan se, hvad der foregår hos den anden. Så øv dig i at tænke, at det er hans lejr, og den passer han. Du har kun din lejr at passe og har ikke noget at gøre i din eks’ lejr.

– Så drop de mange sms’er om, hvad du synes, han skal gøre med hensyn til sengetider, lektier, påklædning osv. Du kan nøjes med en enkelt besked om, hvordan du selv gør det, hvis I har børn i en alder, hvor det kan være vigtigt for dem at have nogenlunde ens regler hos begge. Men husk, at du ikke kan styre din eks. Han har ret til selv at vælge, hvordan han vil gøre tingene.

4# Jeg har kærestesorg og savner min eks

Du sørger over, at du ikke længere er gift, og savner personen, du engang forelskede dig i. Sådan kan du have det, uanset hvem af jer, der gik, eller om det var en fælles beslutning. Det var jo heller ikke alt ved ægteskabet, der ikke fungerede.

Sådan kan du i stedet gøre:

Hvis du skal komme dig over din eks, skal I ikke have konstant kontakt, mener Stine Zink.

– Lad være med at skrive beskeder hele tiden og finde på undskyldninger for at komme forbi. Lad også være med at blive ved med at kigge på gamle fotos fra jeres samliv eller lytte til jeres fælles yndlingssange. For at komme igennem kærestesorgen er det vigtigt, at du ikke hele tiden bliver konfronteret med minderne.

Ifølge Stine Zink er der sandhed i det gamle ordsprog ”Ude af øje – ude af sind”. Så tillad dig selv at sørge, men pin ikke dig selv med unødig kontakt.

5# Jeg har de samme venner som min ekskæreste

En skilsmisse eller et brud kan gøre det svært, hvis I har fælles venner. Du bliver måske ved med at se jeres fælles venner til parmiddage med din eks, selv om du ikke har lyst, men du vil samtidig ikke miste de venner, du holder af.

Sådan kan du i stedet gøre:

Det er sjældent en god idé at blive ved med at se jeres fælles venner sammen, for det er andre omstændigheder efter skilsmissen, så det bliver aldrig det samme igen. Find i stedet ud af, hvilke venner der er vigtige for dig, og lad vennerne selv vælge, hvem af jer de vil se. Skulle de vælge jer begge, så kan du sige til dem, at de må se jer hver for sig, siger Stine Zink.

6# Jeg har brug for min ekskærestes hjælp

Når man været sammen længe, har man typisk haft bestemte roller. Måske var du den, der hjalp med jobansøgninger og hang billeder op, og måske havde din eks nogle helt andre forcer. Og sådan fortsætter I efter skilsmissen.

Sådan kan du i stedet gøre:

Vær opmærksom på, at du vedligeholder et ægteskab, som ikke er mere – også selv om det er nærliggende at bruge hinanden til hjælp. Se på, hvad det betyder for jeres relation, at I gør de ting for hinanden. Giver det falske forhåbninger? Signalerne kan nemt blive misforstået.

Stine Zink anbefaler, at man står ved, at man er blevet skilt, og i stedet finder ud af, hvem man så kan bruge – måske har du en ven, der er god til at hænge lamper op? Det kan også give en tilfredsstillelse og følelse af at være uafhængig at lære at gøre de praktiske ting selv.

7# Jeg er ensom uden min eks

Mange fraskilte føler sig meget ensomme, når de ikke har deres børn. Det kan være svært at finde ud af, hvem der så er der for en. Måske har man været vant til at være familiemenneske uden at se så mange andre i fritiden, eller måske har man heller ikke haft så meget overskud til at se andre hen imod i slutningen af ægteskabet.

Sådan kan du i stedet gøre:

– Mange skilte glemmer, at de også følte sig meget ensomme i ægteskabet. I så tilfælde er det at stikke sig selv blår i øjnene at tro, at man kan suge god energi fra sin eks, for det kunne man heller ikke under ægteskabet.

I stedet mener parterapeuten, at det er en god idé at lade være med at flygte fra ensomhedsfølelsen ved at kontakte sin eks, men se den i øjnene og så finde nogle fællesskaber med andre i samme situation. På nettet er der flere fællesskaber for singler og skilte.

8# Jeg kan ikke sige nej til min eks

Måske er en af årsagerne til, at du blev skilt, at du følte dig udnyttet, fordi du ikke kunne sige nej. Hvis ikke du hele tiden er bevidst om dit mønster med at samarbejde mere, end du ønsker, vil det fortsætte også efter, at du er blevet skilt. Måske har du også skyldfølelse over, at du ville skilles, og pleaser derfor din eks.

Sådan kan du i stedet gøre:

– Når man er i krise efter en skilsmisse, har man brug for ro, og det får du ikke, hvis din eks hele tiden melder sig på banen, og du ikke kan sige fra. Så hjælp dig selv ved at finde ud af, hvor meget I i det hele taget skal kommunikere. Skal I overhovedet ringe sammen?

Stine Zink råder til, at du melder klart ud, at din eks ikke kan forvente, at du svarer på beskeder eller opkald med det samme, så du kan få tid til at mærke dig selv og sætte grænser i stedet for at handle på autopilot.

9# Jeg opsøger min eks for at få trøst

Du har været vant til at gå til din eks, da I var gift, når du var ked af det og havde brug for trøst. I er hinandens livsvidner og kender hinanden på godt og ondt. Og du bruger stadig din eks til at trøste dig, også selv om du ikke har det godt med det.

Sådan kan du i stedet gøre:

Det kan være svært at give slip på den nærhed, I har haft – også selv om du både i ægteskabets eller parforholdets sidste tid syntes, at personen var en kæmpe idiot.

– Men det er ikke din eks, du skal gå til, når du er ked af det og har brug for trøst. Der er en grund til, at I ikke er sammen længere. Løsningen er heller ikke som nyskilt at kaste sig ud i et nyt forhold, for det får ikke følelserne fra skilsmissen til at forsvinde. Find i stedet nogle andre at tale med, som f.eks. en veninde eller en i din familie, du føler dig tryg ved, siger Stine Zink.

10# Jeg har så mange ubesvarede spørgsmål til min ekskæreste

Du kan sidde tilbage med mange ubesvarede spørgsmål – kunne vi have gjort noget for at holde sammen? Hvorfor gik vi ikke i parterapi? Hvorfor tænker jeg stadig på min eks? Betyder det, at vi stadig skal være sammen? Og hvordan finder jeg ud af, om min eks vil have mig tilbage?

Du holder kontakten for at få besvaret dine spørgsmål, fordi du tror, at det vil hjælpe dig videre i dit liv at få svar.

Sådan kan du i stedet gøre:

Træk en streg i sandet, og sig til dig selv: ”Det kan godt være, at jeg har en masse spørgsmål, jeg aldrig fik svar på, men det hørte til mit parforhold. Jeg vil aldrig få svar på det, og det behøver jeg heller ikke for at komme videre i mit liv.”

– Det gælder om at flytte fokus fra din eks til dig selv, og det kan en psykolog eller en psykoterapeut hjælpe bedre med end dine veninder, der, ofte uden at ville det, får gjort ondt værre ved at kværne rundt i alle de ubesvarede spørgsmål, siger Stine Zink.

Læs også