Støtte
Familieliv

Sådan lærer du at tage imod støtte fra dine nærmeste

24. april 2017
Mandag, 24. april 2017 - 10:10 (udgivet første gang august 2016) - af Lea Holtze. Foto: Shutterstock
Støtte fra dine nærmeste er afgørende for, at du kommer styrket ud af nedture, tør gå efter dine mål og opnår succes. Læs her, hvordan du både tager imod støtte - og giver den til andre.

Har du svært ved at tage imod støtte fra dine nærmeste?

Måske ligger de første spæde noter til en bestseller af en krimi i skrivebordsskuffen, men det kræver mod at gå videre til et forlag med idéen. Det kan også være, du står midt i en skilsmisse, der er ved at rive følelserne midt over. Eller har så travlt på jobbet, at lyset er ved at brænde helt ned. I den slags situationer kan en lang gåtur eller en kop kaffe med ens bedste ven, veninde, søster eller bror være mere uvurderlig, end man måske lige skulle tro. Et nyt amerikansk studie viser nemlig, at vi bedre kan håndtere stress og modgang og samtidig får mulighed for at nå vores mål og dyrke vores talenter, når vi har et tæt forhold til dem omkring os.

– Vi kan se, at nære relationer til andre hjælper folk med at blomstre, når de møder modgang. De lærer noget af oplevelsen og kan bedre forfølge nye mål, når de har nogle tæt på sig, der er tilgængelige, sensitive og støttende, forklarer psykologi-professor Brooke Feeney fra universitetet Carnegie Mellon i USA, der står bag undersøgelsen. Derfor skal vi ikke være bange for at læne os op ad hinanden, når hverdagen tilter, eller vejen frem virker snørklet og ufremkommelig, mener hun.

– Der er en tendens til at tro, at afhængighed af andre er et tegn på svaghed og noget, der skal undgås. Men afhængighed fremmer begge parters trivsel. Og det gør os faktisk uafhængige og selvstændige, så vi bedre kan finde vores kurs her i livet. Det er ligesom at køre i en bil, der er forsikret – så tør du tage på langtur, siger hun.

Der skal øvelse til

Men de nære relationer kommer ikke af sig selv. De skal plejes og prioriteres, hvis man ikke skal glide fra hinanden – uanset om man er venner, familie eller kærester. Psykolog Annette Groot fra Institut for Relationspsykologi træner folk i gode relationer på et professionelt plan, hvor hun blandt andet afholder kurser for lærere, pædagoger og socialrådgivere om udviklingen af relationskompetencer. For hende at se er nøgleordet rummelighed.

– Man skal kunne rumme den andens frustration, stress eller arbejdsomhed, og det kræver, at man er et rummeligt menneske, der kan lytte, tage imod og tale uden at blive smittet af negative følelser. Hvis man bliver det og kun taler om problemer, sender man den anden endnu tungere hjem, siger hun. Udfordringen kan også være at rumme, at et menneske, man holder af, er rigtig ked af det. Da er det vigtigt ikke at have for travlt med, at den anden skal komme videre, forklarer Annette Groot. Men det kræver øvelse og opmærksomhed at skelne mellem, hvad der er egne, og hvad der er andres følelser og at håndtere hinandens udfordringer og forskellighed, forsikrer Annette Groot. Og i vores individsamfund, hvor mange er meget optaget af at skabe trivsel for sig selv, bør vi tænke over og træne, hvordan vi også kan være gode relationer for andre, mener hun.

– At være god til relationer kan virke banalt. Men vi kan ikke være gode til noget, hvis vi ikke har opmærksomhed på det. Derfor skal vi hele tiden tænke over, hvordan vi kan være på en måde, så vi stiller vores nærmeste bedst muligt og gør dem gode. Forestillingen om, at ‘de må tage mig, som jeg er’, duer ikke. Vi har et ansvar for dem, der er tæt på os, siger hun.

LÆS OGSÅ: Min mand støtter mig ikke

Støt dine nærmeste

1) Vis interesse

Bidrag med interesse og nysgerrighed ved at spørge ind til dine nærmeste. Det giver dem følelsen af at være betydningsfulde og kan dermed styrke deres selvforståelse. Vær lyttende, ikke dømmende.

2) Hjælp kun, så meget du kan

Kend dine egne begrænsninger og lov kun det, du kan holde. Det har en negativ effekt, hvis din støtte får din ven eller kæreste til at føle sig som en byrde, der tager ressourcer fra dig.

3) Fortæl, at du er der

Hvis du har svært ved at finde ud af, hvad du skal sige og gøre, kan du altid give følelsesmæssig støtte. Det vil for eksempel sige et knus eller forsikringen om, at du er der for vedkommende.

Kilde: Brooke Feeney

Læs også