Egenomsorg
Mental sundhed

5 gode råd: Husk at give dig selv omsorg

20. januar 2018
(udgivet første gang august 2016) af Thora Bruun Makita
foto: Panthermedia
Er du fuld af omsorg for andre, men glemmer dig selv? Så prøv at give dig selv-medfølelse. Det vil give dig både mere overskud og glæde i livet.

Det har været en lang weekend. Du er stået tidligt op for at lege med din datter. Din veninde kommer forbi, fordi hun trænger til opmuntring efter en skilsmisse. Derudover har din mand problemer med en relation på arbejdet, hvilket du har lagt øre til. Søndag aften har du lige lidt arbejde, der skal ordnes. Da du mandag møder på arbejde, føler du dig helt drænet, og det er ikke så mærkeligt. Du har passet på alle andres behov og været empatisk og forstående hele weekenden. Men du har glemt dig selv. Coach Helle Laursen, der har specialiseret sig inden for coaching i selv-medfølelse og mindfulness, understreger, hvor vigtigt det er, at vi viser os selv lidt medfølelse i dagligdagen. "Evidensbaseret forskning har vist, at du ved at vise dig selv medfølelse får større følelsesmæssig styrke og modstandskraft, især når du står over for forandringer i livet. Det bliver også lettere at gennemføre projekter og processer, der tager tid. Eksempelvis at træne op til at løbe 10 km, gennemføre en uddannelse eller forbedre dine relationer," fortæller Helle Laursen.

Du får mere energi

Er du dårlig til at bede om hjælp?

Vi kan ikke undgå al smerte

Derfor er alenetid vigtigt

Træn din selv-medfølelse

1. Læg mærke til hvad du føler og oplever gennem dagen

Vi har så travlt og så let ved at blive opslugt af alt omkring os, at det er et under, hvis vi overhovedet er opmærksomme på, hvad der sker inden i os. Prøv gennem dagen at vende opmærksomheden mod dig selv og din krop og bare spørg dig selv »hvad oplever jeg lige nu? Hvordan har jeg det egentlig?« Opmærksomhed er nødvendigt for, at vi kan møde os selv med medfølelse og sikrer samtidig, at vi undgår at handle per automatreaktion og blive hængende lang tid i følelserne.

2. Opdag hvordan du reagerer i svære situationer

Har du tendens til at kritisere dig selv? Til at undgå følelser? Hvis du var din egen forælder, er du så den kærlige forælder for sig selv eller den kolde og kyniske forælder?

3. Læg hånden på dit hjerte

I alle situationer, hvor du møder svære følelser – vrede, irritation, drænethed, skam, kedafdethed, læg da hånden på dit hjerte som en påmindelse om at være venlig og støttende over for dig selv.

4. Identificer det du har brug for i den enkelte situation

Stil spørgsmål som »Hvad har jeg brug for lige nu? Hvordan kan jeg give mig selv det? Hvem kan jeg bede om hjælp?« Når vi møder noget, der udfordrer i hverdagen, overdøver vores automatreaktion ofte de underliggende behov, vi har. Hvis du er stresset og bider af kollegaen, er det måske fordi, du har brug for støtte i det, du er i gang med? Eller en pause og noget mad?

5. Forestil dig, at du har to dele af dig selv inden i

Du har både et indre barn og en indre kærlig voksen. Når du oplever noget svært, udfordrende eller presset, så forestil dig, at det er det indre barn, der oplever smerten og har brug for kærlig opmærksomhed. Og at din indre kærlige voksne del er den del af dig, der tager vare på barnet. Vi har ofte lettere ved at åbne hjertet mod et barn end mod os selv, så det kan være en genvej at forestille sig det som disse to dele af dig selv. Selv-medfølelse handler om at relatere anderledes til dig selv. Især når du fejler, oplever modgang eller udfordringer. Det kan være at anerkende, at det er overvældende, det du står midt i. At det er overvældende at prøve at møde dig selv med medfølelse. Det kan også være enkelte ord: Det her er svært for mig. Hvad har jeg brug for?

Læs også