Skoldkopper: Alt du skal vide om den mest almindelige børnesygdom
Børnesygdomme

Skoldkopper: Læs her, hvordan I bedst kommer igennem kløen

15. april 2021
af Ulla Nielsen, Redaktionen
Udgivet første gang 13. marts 2008. Foto: Shutterstock
Skoldkopper klør og smitter, men derudover er sygdommen mild og prognosen god. Skoldkopper er en af de klassiske børnesygdomme, som de fleste børn skal igennem én gang. Her kan du læse alt, du skal vide om den kløende virussygdom.

Næsten alle prøver at få skoldkopper i løbet af deres liv, og har du først fået dem én gang, er du immun og kan ikke blive smittet igen.

De fleste børn får sygdommen som små – typisk fra andre børn i børnehaven eller vuggestuen, da skoldkopper er den mest smitsomme af alle børnesygdomme.

Som tommelfingerregel siger man, at 40 procent af alle børn bliver smittet, før de er fyldt fire år, mens andre 40 procent bliver smittet fra de er fire til otte år.

Skoldkopper er ikke farlige for raske mennesker

Skoldkopper er en meget almindelig børnesygdom, og for langt de fleste forløber sygdommen mildt med let feber, hvorefter udslættet kommer.

Ifølge sundhed.dk kan skoldkopper dog være en farlig sygdom for kræftramte børn og voksne samt personer, som får immundæmpende medicin.

Er skoldkopper farlige for gravide?

Hvis en gravid kvinde, der ikke selv har haft skoldkopper, får sygdommen umiddelbart inden fødslen, skal hun i lægebehandling.

Det samme gælder, hvis hun får sygdommen lige efter fødslen. Skoldkopper kan nemlig være farlige for helt spæde børn, der ikke har fået immunstoffer via deres mor.

I meget sjældne tilfælde kan skoldkopper også smitte fra mor til foster, især i første del af graviditeten. Der er ca. 1-2 procent risiko for fosterskader, hvis moderen får skoldkopper før 20. graviditetsuge.

Hvad er skoldkopper?

  • Skoldkopper er en mild virussygdom, der ikke vaccineres imod. Næsten alle får den, da den er meget smitsom.
  • Symptomerne er feber, hovedpine og kløende udslæt.
  • Skoldkopper varer som regel en uge.
  • De fleste børn får sygdommen og bliver derved immune for livet.
  • Skoldkopper kommer hyppigst i børnehave- og skolealder.
  • Skoldkopper smitter ved dråbesmitte og er den mest smitsomme af alle børnesygdommene.
  • Smittefaren ophører, når udslættet og alle sår er dækket af skorper.
  • 95 procent af befolkningen haft skoldkopper og er beskyttet mod sygdommen, når de er 20 år.

Kilde: Sundhed.dk

Hvordan er sygdomsforløbet ved skoldkopper?

Nogle børn bliver overhovedet ikke syge, når de får skoldkopper, men får bare enkelte små blærer på huden. Andre får en lille smule feber og mange blærer. Enkelte får blærer over hele kroppen.

Det kan være et problem, fordi de klør meget, og barnet helst ikke må kradse i dem, da de kan danne ar. Man kan få kløestillende creme på apoteket, som kan hjælpe.

Enkelte børn kan være så plagede af kløe, at det er en god idé at kontakte lægen, som har mulighed for at ordinere medicin, der kan hjælpe.

Når dit barn er sluppet af med skoldkopperne, er der en let forøget risiko for at blive smittet med andre børnesygdomme. Det skyldes, at immunforsvaret hos både børn og voksne er nedsat lige efter en sygdomsperiode.

Hvor lang tid smitter skoldkopper?

Sygdommen plejer at være overstået på en uge til ti dage, og inkubationstiden (tiden fra smitte til sygdomsudbrud) er to til tre uger.

Til gengæld begynder barnet selv at smitte omkring tre dage før, udbruddet begynder. Derfor kan det være meget svært at undgå at give smitte videre til andre, for eksempel i institution eller ved sport og leg.

Skoldkopper smitter, indtil der er skorpe på alt udslettet. Derfor vil I typisk blive bedt om at holde jeres barn hjemme fra institution, indtil de sidste blærer har dannet sårskorper.

Sådan kommer du skoldkoppekløen til livs

  • Sørg for at dit barns negle er klippet helt korte. Det kan forebygge, at det går betændelse i sårene, når barnet klør sig.
  • Sørg for ekstra god håndhygiejne. Det er betændelse, der gør det svært for sårene at hele.
  • Vikl isterningeposer eller frosne grøntsager ind i et viskestykke og dup huden med det kølende omslag. Kold hud klør mindre end varm hud.
  • Køb et zinkliniment (flydende form) på apoteket, og dup det forsigtigt på blærerne med lidt vat.
  • Kom en sut i fryseren, hvis dit barn har skoldkopper i munden. Den kolde sut kan køle sårene og lindre kløen.

Kilde: Netdoktor.dk

Hvordan behandler man skoldkopper?

Skoldkopper går over sig selv, og er ikke en virus du kan behandle med medicin. Hvis man er meget plaget af knopperne og kløe, kan man anvende Zink Liniment.

Det er et kløestillende produkt, som kan købes på apoteket uden recept.

Hvorfor vaccinerer man ikke mod skoldkopper?

Der findes en vaccine mod skoldkopper, men i Danmark indgår den ikke i vaccinationsprogrammet, fordi der er flere uafklarede spørgsmål vedrørende vaccinen.

Det vides f.eks. ikke, hvor lang tid den giver immunitet, og mulige senkomplikationer er heller ikke afklaret.

I Danmark giver man derfor kun vaccinen til personer, der er i særlige risikogrupper. Det gælder børn, som skal gennemgå transplantation og børn, der alvorlige sygdomme som leukæmi, børneleddegigt og nyresygdomme.

Læs også