Bør du få influenzavaccine som gravid? Få svaret her.
Graviditet

Influenzavaccine til gravide: Søren Brostrøm svarer på spørgsmål

15. februar 2021
af Anne Romanelli, redaktionen
Udgivet første gang 21. september 2015. Foto: Shutterstock
Bør man tage imod en influenzavaccine som gravid? Influenzasæsonen kommer tilbage år efter år, og det er gratis at lade sig vaccinere – men langt fra alle gravide ønsker vaccinen. Her forklarer Søren Brostrøm, hvordan man bør forholde sig.

Influenzasæsonen lurer om hjørnet år efter år, og en række udsatte grupper får derfor vanen tro et gratis tilbud om influenzavaccine.

I Danmark tilbydes ældre, borgere med bestemte sygdomme og dig, som er gravid, influenzavaccine på statens regning. Alle mennesker kan få influenza, men særligt ældre over 65 år, gravide og mennesker med kroniske sygdomme er i risikogruppen.

Bør jeg få influenzavaccine som gravid? og hvornår?

Forekomsten af influenza varierer fra år til år og optræder hyppigst i perioden fra december til marts. Du har øget risiko for at blive alvorligt syg med influenza, hvis du er gravid, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen vaccination til alle gravide, der er mere end 12 uger henne.

Søren Brostrøm er læge og direktør for Sundhedsstyrelsen – og for mange formentligt et velkendt ansigt efter utallige coronapressemøder.

Han fortæller, at undersøgelser har vist, at ikke-vaccinerede gravide, der rammes af influenza, har en øget risiko for abort, for tidlig fødsel og lav fødselsvægt.

– Dertil kommer, at gravide har et påvirket immunforsvar og derfor også risikerer at blive mere syge end andre af influenza, siger han og fortsætter:

– Endelig beskytter moderens antistoffer, som barnet får del af igennem moderkagen, også barnet i tiden efter fødslen, hvor barnet er særlig sårbart. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide, der er efter 12. uge i graviditeten, bliver vaccineret i løbet af influenzasæsonen fra oktober til marts.

Kan influenzavaccinen påvirke graviditeten?

Under en epidemi med sæsoninfluenza skønnes op mod en femtedel af den danske befolkning at blive smittet.

Desværre fravælger mange gravide at blive vaccineret, og på den baggrund opfordrer Søren Brostrøm alle, der kan få en gratis vaccination, til at tage imod tilbuddet.

Influenza kan nemlig være mere alvorlig, end man tror, lyder beskeden:

– Mange gravide er tilbageholdende med at blive vaccineret, fordi de er usikre på, om vaccinen kan skade deres barn på én eller anden måde. Og det er jo helt naturligt, at man kan have den bekymring som gravid, især når der florerer så mange historier omkring, at vacciner kan være skadelige, siger han.

Sådan beskytter du dig selv og andre mod influenza:

Bliv vaccineret, hvis du tilhører en risikogruppe.

Vask hyppigt hænder med vand og sæbe. Lær dine børn at gøre det samme.

Host eller nys i ærmet.

Undgå andres host eller nys.

Bliv hjemme, hvis du er syg.

Kilde: www.beskytdigmodinfluenza.dk

– Men influenzavacciner har været brugt til gravide i flere år og er grundigt undersøgt over hele verden. Den er meget sikker både for mor og barn. Faktisk anbefaler vi netop vaccination til gravide, fordi den beskytter mor og derigennem barnet, også efter fødslen.

Et effektivitetsstudie gennemført af Statens Serum Institut (SSI) i 2019 viste, at influenzavaccinen gav 64 procent lavere risiko for sygdom hos gravide.

Derudover viste studiet, at spædbørn af vaccinerede mødre havde 57 procent lavere risiko for at blive syge med influenza i forhold til spædbørn født af mødre, der ikke var vaccineret.

At vaccinen også har virkning på de nyfødte kan skyldes, at de får overført antistoffer fra moderen samtidigt med, at moderens risiko for at blive syg og smitte sit barn efter fødslen er mindre, når hun er vaccineret.

Hold øje med vaccinationstilbud i dit lokalområde

Man kan få influenzavaccinen som gravid hos sin egen læge, og mange kommuner laver også vaccinationstilbud i sundhedscentre eller i samarbejde med apoteker.

Hold derfor øje med, hvad der er af tilbud i lokalområdet, lyder rådet fra Søren Brostrøm.

Hvis man er for svækket til at forlade sit hjem, kan man tale med sin læge om mulighederne for at blive vaccineret hjemme.

Læs også