Sundhed

Barnevogne er livsfarlige, hvis du gør dette

Mange forældre har en helt særlig måde at putte deres barn i sin barnevogn, men måden kan være direkte livsfarlig, advarer sundhedsplejerske.

Vi gør det naturligvis i bedste mening - dækker åbningen i vores børns barnevogne til med en stofble, når vi putter de små uden for.

Så er børnene nemlig skærmede for stærkt lys, insekter og hvad der ellers kunne tænkes at finde vej ind i barnevognen.

Køb af barnevogn - sådan vælger du den rigtige 

Men det kan være forbundet med livsfare, når vejret er varmt, advarer den anerkendte sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.

Skræmmende oversigt: Så varm bliver en bil i solen

Barnevogne bliver til bageovne

Barnevognen kan således på ganske kort tid blive forvandlet til en bageovn, og iltcirkulationen omkring barnet bliver ringere og ringere.

Og stofbleen - som er en meget udbredt ting at skærme barnevogne med - gør, at man som forælder ikke kan se, om barnet får det dårligt i varmen.

Fremtidens barnevogn har de VILDESTE egenskaber

- Børnene bliver sløve og apatiske, og de er i stor risiko for at dehydrere, når de ligger der i varmen og samtidig mangler ilt. I værste tilfælde kan de dø af det. Man tror, barnet sover. Men det ligger måske bare meget stille og uden gråd, siger Helen Lyng Hansen til Søndagsavisen.

Små justeringer kan mindske risikoen for vuggedød

Barnevogne kan også blive for varme i skyggen

Selv barnevogne, der sættes i skyggen kan blive alt for varme og udgøre en livsfare. Det viser et forsøg, som Søndagsavisen har foretaget på en dag med cirka 25 grader i solen ved middagstid.

Her stod det klart, at temperaturen i barnevognen kun var 1-2 grader lavere end i solen, når man dækkede barnevognen til i skyggen med hhv. stofble, myggenet og regnslag.

Smarte tricks, der gør din barnevogn bedre!

Ifølge forsøget blev temperaturen hele 33 grader på blot et kvarter i skyggen, da man dækkede barnevognens åbning til med en stofble. Det er langt fra den ideelle sovetemperatur, som er mellem 16 og 20 grader.

Ikke meget bedre blev det, da man erstattede stofbleen med et myggenet. Her sneg temperaturen sig op på 32 grader i løbet af et kvarter. Værst var det, da et regnslag kom på, og temperaturen efter et kvarter viste 34 grader.

Sådan kan du se, om dit barn er dehydreret i varmen

Overlærredet gør ifølge forsøget heller ikke meget godt for barnet på en varm dag. Temperaturen var således oppe på 30 grader i barnevognen efter et kvarter, da åbningen ikke var dækket, og der kun var overlærred på barnevognen.

Udbredt babytrick forbindes med vuggedød

Væk med stofble - og overlærred!

Først da åbningen til barnevognen ikke var dækket til, og overlærredet var trukket helt af, kom temperaturen ned i nærheden af den anbefalede sovetemperatur, idet termometeret her viste 27 grader.

Mor advarer andre: Fandt tegnestift i sønnens barnevogn

- Derfor anbefaler jeg, at man stiller (den utildækkede, red.) barnevogn under et skyggefuldt træ eller under en parasol, hvis barnet skal sove i gården eller haven, siger Helen Lyng Hansen til Søndagsavisen.

Hvis der er mange insekter, og man alligevel vil dække med myggenet, så undgå som minimum at bruge overlærred og stofble samtidig på en varm dag, og hold barnet under opsyn, så du hyppigt kan kontrollere, om temperaturen bliver for høj.

Ifølge Søndagsavisen lader der i øvrigt ikke til at være forskel på temperaturen i barnevogne, der har hhv. en mørk og en lys farve.

Lige nu er der STORE rabatter på barnevogne og tilbehør her >>

26 unisex-navne fra A-Z: Disse navne er godkendte til begge køn:

26 unisex-navne fra A-Z

Her finder du et kæmpe udvalg af gode rejsemål til din familieferie >>