Den bedste måde at få dit baren til at falde til ro
Pantherstock
Småbørn

Her er den bedste måde at få dit barn til at falde til ro

Hvad er egentlig det bedste trick, når du gerne vil have dit barn til at falde til ro om aftenen – eller i det hele taget? Hjerneforsker Peter Vuust er ikke i tvivl!

Nu skal du sove, lille skat. Put dig under den varme dyne. Så er du deeejligt frisk til i morgen.

Mange forældre prøver sikkert at tale beroligende til deres børn, når det er sengetid i håbet om, at junior hurtigt falder ned – og i søvn!

Se også: Natlampen kan påvirke dit barn negativt

Men der er faktisk noget, som virker endnu mere beroligende på børnene end ord – og det er sang, forklarer hjerneforsker og musiker Peter Vuust.

Sang giver mindre stress

Sang får nemlig stresshormonet kortisol til at falde:

- Hvis man måler kortisol-niveauet hos børn, så falder det langt hurtigere og langt mere hos børn, når mor synger for dem, end når mor taler til dem. Musikken går simpelthen direkte i følelserne, siger han til dr.dk.

Se også: Søvntrick storhitter - får baby til at sove på under 1 minut!

Så syng løs for dine børn – også selvom du ikke er specielt god til at synge, råder hjerneforskeren:

- For det at synge en vuggevise er i lige så høj grad en stemning, man formidler til sit barn. En stemning af ro og tryghed, og ikke bare ord og musik.

Syng gerne ’Solen er så rød mor’

Peter Vuust foreslår selv den klassiske sang ’Solen er så rød mor’ som en særdeles effektiv vuggevise:

- Den har jo faktisk en meget uhyggelig tekst om mørke og ræve og døre, man skal huske at låse. Men samtidig har den nogle andre karakteristika, der gør, at den er velegnet som vuggevise. For det første synges den i et langsomt tempo. Det betyder, at den går lige i det parasympatiske system, og dermed får den os – og barnet – og ned i gear. Samtidig synges den ikke for kraftigt, og det har også en beroligende effekt. Desuden har den en meget trinvis bevægelse i tonerne. Den bevæger sig ikke i et særlig stort register. Den strækker sig kun over 7-8 toner og udelukkende inden for dur-skalaen. Der er ikke nogle toner, der stikker ud hverken i den ene eller anden retning, og derfor bliver man rolig af den. Hvis der var for mange overraskelser undervejs, så ville man i langt højere grad komme op af stolen, fordi man ville tænke: ’Hvad sker der mon nu?’, og så ville man blive opstemt i stedet for rolig, forklarer han.

Tricket med at synge i stedet for at tale er måske også værd at prøve i andre sammenhænge end ved puttetid, hvis du har svært ved at få dit barn til at falde ned.

Her kan du købe en skøn bog med klassiske godnatsange - bl.a. 'Solen er så rød mor' >>

7 søde sengerutiner - der virker!:

7 søde sengerutiner - der virker!

3 ting der hjælper babys søvn på vej:
Nighty Night Owl
Med 4 beroligende lyde + sensor der registrerer, når barnet er vågent. Ved lyde fra barnet spiller uglen den valgte lyd, så barnet bliver roligt igen - og måske falder i søvn uden at vække mor og far. Køb Nighty Night Owl her >>
 
CuddleNest
En alsidig soverede, der omkranser og giver tryghed til din baby, som jo kommer fra et trygt og trangt miljø. Samtidig forhindrer den træk og har åndbart stof. Kan justeres i størrelsen og bruges fra 0-6 mdr. Er oeko-tex godkendt. Køb CuddleNest her >>
 
Diinglisar sutteklude
Dejlig dyresutteklud i den lækre bløde kvalitet fra Teddykompaniet. Giver trøst og tryghed til dit barn, når kluden ligger op til ansigtet, hvilket kan hjælpe søvnen bedre på vej. Kan vaskes ved 40 grader. Køb Diinglisar sutteklude her >>
 
Læs også: 

Sådan får du dit barn til at blive i sin seng

Flydende sengetider: Sådan reagerer dit barn

10 tricks til at få baby til at sove

I disse perioder sover baby mere uroligt

Dét siger forskningen om 'Godnat og sov godt'-metoden

 

Artiklen indeholder affiliatelinks