Annonce
Småbørn

Guide: Find den rigtige størrelse sko til dit barn

Vi har alle sammen hørt om voksetillæg og plads til tåen. Men det er lidt mere komplekst end det at finde den helt rigtige sko til dit barn. Derfor en guide!

Ved du, hvordan du finder ud af, hvad der er den rigtige størrelse og de rigtige sko for dit barn? Det er ekstra vigtigt, at dit barns sko har den rigtige størrelse – så de kan lege frit, løbe og klatre, uden at skoen strammer, er for stor eller sidder forkert på foden. De små fødder er stadig i gang med at udvikle sig, og det kræver gode sko, som passer.

12-24 måneder

De første sko til det 1-årige barn skal støtte foden uden at stramme. Her er ankelhøje vinterstøvler virkelige gode – de støtter foden og falder ikke af under leg. I denne udviklingsfase har dit barn brug for en meget blød, men stadig hårdfør sko til de små, følsomme fødder. Skoen skal helst være fleksibel i tåen og støtte hælen, så barnet kan bevæge foden frit.

Materialer: Bløde og naturlige, fx læder eller kanvas. Mere innovative materialer er også gode, hvis de er bløde og lader foden ånde.

Lukning: Mange vuggestuer kræver velcrolukning, og det kan også være en fin løsning. Hvis der ikke er nogen restriktioner, kan der dog også være en fordel ved at vælge snører, så skoene kan justeres, så de passer lige til barnets fødder – både de smalle og de brede slags.

Find den rigtige størrelse:

  • Åbn skoen, og skub barnets fod helt frem i skoen.
  • Prøv, om du lige præcis kan få en finger ned imellem hælkappen og barnets hæl. Kan du det, er skoen den rigtige størrelse.

2 år og frem:

Når dit barn efterhånden bliver mere sikker på benene, kræver det også ekstra af skoene, som udsættes for mere slid og vildere leg. Barnets fod får en mere defineret struktur, og det skal skoen også afspejle. Den perfekte sko til børn fra 2 år er derfor nogle med en blød, men robust overflade, som beskytter fødderne mod legepladsen, skovbunden og vejens forskellige underlag.

Materialer: Mere bevægelse betyder mere perspiration, så skoen skal helst være lavet af et materialer, der lader foden ånde, det gælder isæt indersålen.

Lukning: Igen er det vigtigste, at lukningen holder skoen fast på foden. Hvis der er regler om, at det skal være velcro, så gå efter støvler og sko med så mange forskellige som muligt, så skoene kan justeres så meget som muligt i forhold til de små fødder.

Find den rigtige størrelse:

  • Sørg for, at barnets hæl er skubbet helt tilbage i skoen. Barnet skal stå op og slappe så meget af i foden som muligt.
  • Pres ned på skoen, hvor storetåen er, og tjek, at der er cirka 1 centimeter mellem tåen og skoens snude.

Prøv også Primigis ‘STEP BY STEP’ Guide – hent den på primigi.com

Vælg de rigtige sko til sæsonen

Efterår: Børneskofirmaet Primigi anbefaler ikke, at man går direkte fra støvler til åbne sko eller omvendt. Beskyt barnets fod imod store temperaturændringer ved at introducere en overgangssko, helt en lettere sko i kanvas eller tyndere læder.

Vinter: To typer sko er nødvendige i vintersæsonen: Vinterstøvler og indendørssko. Vinterstøvlerne skal helst gå lidt op ad benet, have en god, isolerende sål – og i den våde danske vinter er det også skønt, hvis de er vandafvisende.

Hold små fødder tørre og beskyttede med Primigi Gore-Tex

Takket være den særlige membran mellem for og yderside, er støvler med Primigi Gore-Tex både vandtætte og åndbare, selv i det koldeste og mest regnfulde vejr. Børnene kan bevæge sig frit, lege udendørs i sne og kulde, når deres støvler er godt isolerede og lader fødderne ånde, så de små fødder holdes tørre og kølige.

Galleri. Børnesko fra Primigi

Læs mere om: