Annonce
Krop og kost

Skønhedsprodukter, du roligt kan bruge som gravid (og nybagt mor)

Når vi er gravide eller har en lille nyfødt, som vi er i hudkontakt med hele tiden, vil vi helst have så nænsomme skønhedsprodukter som muligt. Vi har fået ekspertens hjælp til at finde nogle gode uden hormonforstyrrende og allergifremkaldende stoffer.

Først skal vi lige have styr på, hvad der er vigtigt at tænke over, når vi som gravide eller småbørnsmødre vælger skønhedsprodukter – og hvordan vi nemmest vælger de rigtige. Det er en jungle, og derfor har vi allieret med Ewa Daniél, som er toksikolog ved Allergy Certified. Hun har helt styr på, hvad vi skal holde øje med. Og længere nede i artiklen finder du desuden nogle helt konkrete hudpleje- og makeupprodukter, som hun har sagt god for.

Hvad skal jeg holde mig fra som gravid?

- Hvis du er gravid, og du bruger en creme fuld af parfumer, så kan du selv få parfumeallergi, men du giver det altså ikke til dit barn. Men det, der kan ske, er, at nogle af de stoffer, der er i for eksempel solcreme og parfume, kan være hormonforstyrrende – og det kan man overføre til sit barn via blodet, fortæller Ewa fra Allergy Certified.

Derfor gælder det om at vælge neutrale produkter med så få ingredienser som muligt. Især parfumestofferne er vigtige at være opmærksomme på, når du er gravid. Vælg produkter uden, eller brug dem med parfume på den bedste måde, forklarer Ewa:

- Der er tit både parfume i din tandpasta og dine cremer. Og man mener, at nogle af parfumestofferne kan have hormonforstyrrende effekter. Men hvis man i stedet kommer fx parfume uden på tøjet eller i håret, så der ikke er hudkontakt, og så er der ikke den risiko.

Hudkontakt med baby

Men når barnet er født, er situationen pludselig en anden. Her ligger vi gerne så ofte som muligt hud og hud med den lille ny. Og det betyder, at det, du smører din hud ind i, også kan komme i kontakt med din lille baby. De fleste allergier, som husstøvmideallergi eller en fødevareallergi, er noget, vi arver – men lige præcis kontaktallergi opstår, når vi udsættes for nogle bestemte stoffer.

- Det, der sker, når vi får hudallergi, er, at stofferne i vores skønhedsprodukter trænger ind i blodbanerne, og så sker der en proces inde i kroppen, hvor nogle T-celler bliver aktiveret. Det er simpelthen, fordi vi bliver udsat for nogle stoffer, som kroppen ikke kan tåle.

Så når din baby er lille, og I ligger tæt og ofte er i (fantastisk!) hudkontakt, er der virkelig grund til at tænke over, hvilke produkter du bruger.

- Det gode ved kontaktallergi er, at det er noget, man kan forebygge ved at vælge produkter uden parfume og de meget allergifremkaldende stoffer, forklarer Ewa videre.

Men hvordan finder man så de produkter? Det er jo noget af en jungle. Derfor etablerede Ewa sammen med sin kollega, Lene Stiil, for tre år siden Allergy Certified, som er en certificering, der både dækker allergifremkaldende og hormonforstyrrende stoffer.

Med Allergy Certified er man også garanteret, at enten en toksikolog eller en kemiingeniør har kigget alle ingredienserne igennem og vurderet, at der ikke er noget i, der kan give allergi.

Nilens Jord er et af de mærker, hvor mange af produkterne (al deres hudpleje og en del af makeuppen) er Allergy Certified-mærket, fordi de hverken indeholder parfume, der kan være allergifremkaldende og hormonforstyrrende, parabener, der kan virke hormonforstyrrende, eller æteriske olier, som kan være meget allergifremkalende.

Body-lotion

Fugtgivende bodylotion, der absorberes hurtigt i huden – med brunalgen Laminaria Ochroleuca, som har anti-age-virkning og blandt andet aktiverer hudens egen kollagen.  Indeholder ikke parfume, æteriske olier eller parabener. 249 kr. KØB HER

 

Anti-age Face Cream

En effektiv ansigtscreme til dagligt brug. Fugtgivende, forbedrer hudens struktur, øger elasticitet og reducerer fine linjer. Indeholder ikke parfume, æteriske olier eller parabener. 340 kr. KØB HER
 

Face Oil Argan & Abricot

Naturlig olie, som fugter, plejer og styrker hudens naturlige elasticitet. Kan bruges alene, sammen med ansigtscreme eller som natcreme. Indeholder ikke parfume, æteriske olier eller parabener. 255 kr. KØB HER
 

Tinted Day Cream

Fugtgivende dagcreme med lidt farve i en varm tone. Giver huden en smuk, naturligt gylden glød uden at dække. Med fugtgivende hyaluronsyre og plejende mandelolie. Indeholder ikke parfume, æteriske olier eller parabener. 150 kr. KØB HER

Extension Mascara

Forlænger vipperne og giver dem fylde. Indeholder desuden plejende E-vitamin og D-Panthenol. Indeholder ikke parfume, æteriske olier eller parabener. 149 kr. KØB HER
 

Simply blush

Blød, mineralbaseret blush, der giver naturligt røde kinder. Med antioxidanter, naturlig voks og plejende mandelolie. Indeholder ikke parfume, æteriske olier eller parabener. 180 kr. pr. stk. KØB HER
 

Skin Velour Foundation

En let foundation med medium til høj dækkeevne. Giver jævn hudtone og mat finish i op til 8 timer. Foundationen er tilsat fugtgivende hyaluronsyre, er oliefri og indeholder aktive ingredienser, der gør huden mindre skinnende og porerne synes mindre. Indeholder ikke parfume, æteriske olier eller parabener. 240 kr. KØB HER
 

Nail Polish

Neglelak med god holdbarhed og dækkeevne. Bred pensel som gør det nemmere at påføre neglelakken. Det bedste resultat opnås ved at påføre neglelakken i tynde lag. Ryst flasken før brug. Farverne Burnt, Lady, Rouge og Raven (vist her) er AllergyCertified. 99,95 kr. KØB HER

Alle produkterne i artiklen er certificeret af Allergy Certified.

Gode råd, når du køber …

Deodorant:
… så vælg en uparfumeret. Allergi starter typisk under armene, så det er et godt sted at forebygge. Og hvis du barberer dig under armene, så husk, at lige efter barbering er huden mere åben, og så er du mere modtagelig over for de skadelige stoffer. Så vent et par timer med at smøre produkter på, til huden er lukket igen.

Hudplejeprodukter:
… så gå uden om de helt små molekyler (dem, der hedder noget med ’nano’). Det er oftest sådan, at jo mindre molekyler, jo større er risikoen for allergi. Det er fordi, at små molekyler nemmere penetrerer huden. Det er ikke sikkert, at nano altid er dårligt – men der er altid en større risiko, fordi kemien/stofferne er mindre.

Shampoo:
… så tjek, om den indeholder methylisothiazolinone (også kaldet MI). Det er lige blevet forbudt at bruge det i cremer, men det er stadig tilladt at bruge det i shampoo og den slags – og i en koncentration, man stadig kan udvikle allergi overfor. Udover at få eksem kan folk have problemer med at trække vejret. Så står der MI bag på produktet, så gå udenom det.

Makeup:
… så er det farvestoffer og parfume, du skal holde øje med. Mange af farvestofferne indeholder nikkel, og selv om der står ”ikke tilsat nikkel”, er det ikke en garanti – nikkel er nemlig i forvejen en helt naturlig bestanddel af farvestoffer. Så naturligt er ikke nødvendigvis det samme som godt.

Neglelak:
… så hold dig fra typiske neglelakstoffer som formaldehyd og toluen, som både kan være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og meget allergifremkaldende. De to stoffer kan ikke bare give allergi ved kontakt, de er også luftbårne, fordi de afdamper. Derfor er vi virkelig glade for, at vi har kunne certificere nogle neglelakker, for det er virkelig et sted, der gør en forskel.