Familieliv

Underlivsplagen ingen snakker om: Sker for 1 ud af 3 efter fødslen

Mange kvinder oplever at få den smertefulde lidelse underlivsprolaps efter fødslen. Læs mere om tilstanden her.

’Trine’ fortæller til Mammanett.no, at hun efter sin første fødsel følte, at noget blev anderledes ’dernede’.

- Jeg var ofte plaget af følelsen af at måtte tisse, og at noget pressede mod skedeåbningen, som om noget skulle ud. Ture på toilettet gjorde så ondt, at jeg sjældent gik på toilettet, før jeg virkelig skulle. Da jeg så noget bule ud af skedeåbningen, blev jeg både bange og meget ked af det.

Din krop efter fødslen - typiske gener

Hun ønsker ikke at stå frem med fuldt navn, men mener alligevel, at hendes erfaringer er vigtige at dele, så flere kvinder kan læse om tilstanden.

Smertefri fødsel af Anja Bay

Smerterne skyldtes underlivsprolaps

Trine fortalte lægen om problemet, men han mente ikke, at det var noget at bekymre sig om. Tiden gik, og Trine blev mere eller mindre vant til plagerne: 

- Løb var udelukket, og ved tunge løft eller hård mave kunne jeg fortsat mærke, at noget ’hang ud’.

Underlivsprolaps er en tilstand, hvor urinblære, livmoder eller endetarm falder ind mod skedevæggen. (Se billeder af tilstanden i galleriet nederst i artiklen).

Så lang tid tager det at komme sig efter fødslen

1 ud af 3 mødre får underlivsprolaps 

Og det er slet ikke nogen usædvanlig lidelse – så mange som en ud af tre kvinder, som har født, får underlivsprolaps ifølge forskning.no.

- Der findes flere typer underlivsprolaps hos kvinder, som kan variere fra let til alvorlig grad, fortæller gynækolog og ansvarlig læge Terje Sørdal fra fertilitetsklinikken Medicus.

De forskellige typer er:

• cystocele, fremfald af blæren

• rectocele, frembukning af endetarmen

• vaginal enterocele, nedfald af tarm mellem bagerste skedevæg og endetarmen

• ufuldstændig uterovaginal prolaps, hvor både skedevægge og livmoder synker ned

• totalprolaps, hvor skede og livmoder synker ned og bliver hængende ud af skedeåbningen

Gode råd mod smerter ved sex efter fødslen

Hormoner er forklaringen

Terje Sørdal fortæller, at de hormonelle ændringer, som sker efter fødslen og i ammeperioden, er en vigtig forklaring.

- På dette tidspunkt er kvindens østrogenniveau lavt. Slimhinderne i skeden bliver tynde, og fastheden i bækkenbunden bliver svagere. En del kvinder oplever denne slaphed som plagsom og kan mærke, at livmoderhalsen synker ned mod skedeåbningen. Normalt vil forholdene rette sig, når kvinden er færdig med at fuldamme, og cyklussen kommer i gang igen, siger han til Mammanett.

Jordemor reagerede

Tre år senere var Trine gravid igen og havde fortsat plager. Først da hun blev indlagt på sygehuset for at føde, var det en opmærksom jordemor, som reagerede.

- Jordemoren, som undersøgte mig, spurgte, om jeg havde haft plager, når jeg skulle på toilettet, eller om jeg syntes, der var stor forskel ved samleje. At samleje skulle føles anderledes efter en fødsel, havde jeg regnet med, og hvad der er normalt er ikke let at vide, efter at man har fået sit første barn, fortæller Trine.

Hormon gør nybagte mødre gale

Grunden til, at jordmoren spurgte, var, at hun så, at Trine havde fremfald af den bageste skedevæg.

- Hun anbefalede at tage efterfødselskontrollen hos en gynækolog og ikke hos lægen. Hun informerede hun mig om, at det var muligt at gøre noget ved det. Gynækologen anbefalede knibeøvelser og ønskede at lave en ny kontrol, efter at jeg havde stoppet med at amme, for at overveje en eventuel operation.

Følte noget ’poppe ud’

’Stine’ opdagede første gang, at noget ikke var, som det skulle være, seks måneder efter fødslen. Hun ønsker heller ikke at stå frem med fuldt navn, men vil alligevel dele sin historie.

- Jeg følte, at noget ikke var helt, som det skulle være i underlivet. Det var akkurat som om, at noget af og til ’poppede ud’ af skeden, når jeg løftede noget tungt. I perioder kunne det ske dagligt ved dagligdags gøremål, eller når jeg f.eks. nøs.

Stine søgte på nettet for at finde en forklaring på, hvad det kunne være, men fandt ikke meget information.

Sex efter fødslen - så længe venter nybagte forældre

Påvirkede dagligdags gøremål

- Ingen i min omgangskreds havde nogensinde snakket om andre bækkenbundsplager end måske lidt urinlækage efter fødslen. Det hjalp ikke akkurat på selvfølelsen hos en udkørt småbørnsmor, at der stak noget ud af underlivet, siger Stine til Mammanett.

Hun fortæller, at hun måtte tænke meget over, hvordan hun udførte daglige gøremål, og hvad hun måtte undgå at gøre, for at det ikke skulle ’poppe ud’ i underlivet.

- På trilletur med barnevognen undgik jeg nogle gange stejle bakker, for mens jeg skubbede vognen, fik jeg nogle gange følelsen af, at det igen kunne poppe ud. Det skete, at jeg gik omveje uden om bakkerne.

Strækmærker: Hvorfor får man dem - og hvad kan man gøre?

Flere årsager til underlivsprolaps

Kjersti Fimreite har mødt mange kvinder med underlivsprolaps. Hun arbejder som fysioterapeut hos klinikken ’Bekken og Barn’ i Norge.

- Underlivsprolaps er en tilstand, hvor skedevæggene giver efter for bagvedliggende organer i bækkenet. Bækkenbunden består af muskler, sener og bindevæv, og ved nedsat støtteevne i disse strukturer vil organerne, som ligger i nærheden af skeden kunne ’falde’ ind mod skeden. Der er flere risikofaktorer for at udvikle underlivsprolaps. Graviditet, fødsel, overvægt, underlivsoperation, kronisk hoste, gentagende forstoppelse, menopause (overgangsalder), mange tunge løft, højintensitetstræning og gentagende hop i træning er alle faktorer, som bidrager til en ’slitage’ og øget svaghed i støttestrukturerne i skedevæggene, fortæller Kjersti Fimreite.

Hun påpeger, at graviditet og fødsel er de allerstørste risikofaktorer. Op mod 75% af alle underlivsprolapser hos kvinder, som har født, antages at stamme fra graviditet og fødsel.

10 gode tips til tiden efter fødslen

Symptomer på underlivsprolaps

- Symptomer på underlivsprolaps kan udvikles og forværres på et senere tidspunkt, som f.eks. ved overgangsalderen. Vævet bliver svagere i løbet af overgangsalderen, og det er typisk, at fremfaldet bliver mere synligt, og tegnene på tilstanden bliver mere synlige, tilføjer hun.

Symptomerne kan variere ud fra typen af underlivsprolaps. Symptomerne kan komme fra blære, livmoder, livmoderhals, tarm eller en kombination af flere.

Det drejer sig om følgende symptomer: 

• tyngdefornemmelse og tryk i underlivet

• følelsen af at noget falder ned

• inkontinens (ufrivillig lækage)

• forstoppelse

• følelsen af ikke at få ’tømt sig’ helt for afføring

• nedsat libido (sexlyst)

20 symptomer på fødselsdepression

4 grader af underlivsprolaps

- Mange føler et ubehag i underlivet, som de ikke helt kan beskrive. En følelse af tunghed og pres i underlivet. Hvis man har et fremfald af bagerste skedevæg, et såkaldt rectocele, kan man mærke en udbuling bagtil, specielt ved fuld tarm. Andre føler det som om, at underlivet ’falder ud’. Specielt ved træning, siger Kjersti Fimreite.

Underlivsprolaps graderes med niveauerne 0,1,2,3,4. Størsteparten af dem, som har født vaginalt, har niveau 1. Niveau 4 medfører, at prolapset kommer helt på ydersiden - enten når man presser, under generel bevægelse, eller ved at man står i oprejst stilling over tid.

Hvornår må jeg træne (og slanke mig) efter fødslen?

Opleves som flovt og hindrer normalt sexliv

Både Sørdal og Fimreite fortæller, at en del kvinder er meget tilbageholdende med, at kontakte sundhedspersonale i forbindelse med plager, der er knyttet til underlivsprolaps.

- Mange kvinder oplever det som flovt og vanskeligt at snakke om. De kan ofte sidde tilbage med en følelse af, at der er noget galt og anderledes med deres underliv, og at dette ikke er normalt, siger Kjersti Fimreite.

Hun fortæller også, at mange kvinder har det særligt svært med sex efter fødslen, da de netop føler, at der er noget galt med underlivet og derfor undgår samleje.

- Det er desværre sådan, at mange føler sig mindre kvindelige, når det kommer til problemer i underlivet, og dette er nok medvirkende til, at temaet er tabubelagt, og at kvinder ikke snakker åbenlyst om problemet, mener fysioterapeuten.

Graviditet gør din krop yngre

Kan underlivsprolaps forebygges?

Kjersti Fimreite forklarer, at der er flere tiltag, som kan være med til at reducere risikoen for at udvikle underlivsprolaps og for at begrænse graden af prolapset.

- Ved at reducere risikofaktorer som overvægt, kronisk hoste (ved f.eks. rygestop), forstoppelse og tunge løft, vil man også reducere risikoen for at udvikle eller videreudvikle underlivsprolaps. Men den måske vigtigste ting, du kan gøre selv, er træning af bækkenbundsmuskulaturen, siger hun.

Fødsel: Du kan forebygge bristning

Behandling af underlivsprolaps

Der findes i dag tre behandlingsformer for underlivsprolaps: Fysioterapi med bækkenbundstræning, prolapsring (pessarring) eller operation. Ofte vil disse behandlinger kombineres, men da tilstanden er en ufarlig lidelse, vil operation kun anbefales, når tilstanden er plagsom for kvinden.

- De fleste typer af prolaps kan nemt opereres, når plagerne bliver store nok. Nogle kvinder er tilbageholdne med operationen og vælger behandling med vaginalring. Ringen tilpasses individuelt, føres ind i skeden og holder prolapset på plads. For nogle bliver dette en permanent behandling, for andre bliver ringen en behandling, de vælger i en periode, før de søger om operation, siger gynækologen Terje Sørdal.

Hårtab efter fødslen: Dét kan du gøre!

Fik det bedre af bækkenbundstræning

Det tog to måneder, fra Stine opdagede nedfaldet, til hun mandede sig op og kontaktede en fysioterapeut med viden om bækkenplager.

- Der blev lavet en undersøgelse af bækkenbunden og nedfaldet, og så fik jeg en gennemgang af, hvordan man udfører knibeøvelser korrekt. Jeg fik besked om, at jeg kniber rigtigt og kunne blive ok igen ved at lave helt mormale bækkenbundsøvelser dagligt. Men at det ville tage tid, før bækkenbundsmusklen er trænet op igen, og nedfaldet trækker sig tilbage. Jeg tænker ikke så meget på det længere. Jeg mærker, at det sjældnere popper ud, og underlivet føles mere normalt. Det er en utrolig god følelse. Ikke mindst en motivation til at lave øvelserne, siger hun.

Knibeøvelser: Sådan gør du!

Føler sig hjemme i egen krop

Trine opsøgte også en fysioterapeut, som kunne fortælle hende, at hun havde noget som hed rectocele. Altså en udposning i nedre del af endetarmen, som presser mod skedevæggen og forårsager fremfald.

- Hver dag skulle jeg lave 30 knibeøvelser med forskellig sværhedsgrad, siger Trine.

Efter fire måneders træning er resultaterne så gode, at hun sandsynligvis vil kunne undgå operationen – forudsat at hun fortsat træner.

- Der er nok en stykke vej til næste joggetur, men hverdagsplagerne er meget mindre end tidligere. Det lyder banalt, men med information og knibeøvelser er livskvaliteten steget, og jeg føler mig hjemme i egen krop, slutter Trine.

Sådan træner du din bækkenbund - 4 gode øvelser

Det nytter at knibe!

Kjersti Fimreite er overbevist om, at bækkenbundsøvelser kan medvirke til at bremse udviklingen af fremfald eller nedfald.

- En stærkere bækkenbund vil også reducere inkontinens og forbedre seksualdriften. Træning af bækkenbunden kan gøres enkelt derhjemme eller ved hjælp af specialiserede fysioterapeuter eller andet sundhedspersonale, siger hun.

Sådan kan underlivsprolaps se ud

I galleriet nedenunder kan du se nogle eksempler på, hvordan tilstanden kan se ud, men det skal understreges, at dette er billeder af tilstanden i den mest udtalte grad (grad 4). Tilstanden i grad 1-3 ikke behøver at være synlig i de ydre kønsorganer.

(Bemærk, at de næste billeder i galleriet er nærbilleder af kønsorganer):

Billeder af underlivsprolaps

Denne artikel har tidligere været publiceret på Mammanett.no, Underlivsprolaps: En av tre får det etter fødsel