Familieliv

Sådan undgår du stress i familien op til jul

December er en travl måned, og vi forældre glemmer ofte, at familiens mindste også bliver påvirket af den ekstra travlhed omkring jul. Hold fast i rutinerne, og planlæg dig ud af det, lyder netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansens råd.

Planlæg dig ud af julestressen

  • Planlæg gaver, og køb dem eventuelt allerede i november eller på internettet.
  • Del familie- og vennebesøg ud over hele december.
  • Hold fast i barnet sædvanlige spise-, lege-, og sengetider, også selvom I er ude i længere tid.

Klokken er 16, og du står i køen nede i Netto. Malthe og Emma skulle være hentet nu, men i stedet står du og bøvler med varer, der skal i poser og slæbes ud i cykelkurven, inden du fræser afsted til børnehave og fritidsordning. Juleklip og hygge bliver der heller ikke tid til i aften, for der skal gøres rent, inden der kommer gæster i morgen eftermiddag.

Kan du nikke genkendende til dette scenarie? Pas på med ikke at lade travlheden fylde for meget i familien - heller ikke selvom der er ekstra at se til i december måned.

Hold fast i rutinerne

Det kan være svært at nå alle de mange ærinder i december. Som forældre kan du hurtigt bruge flere timer i et indkøbscenter, men ifølge Helen Lyng Hansen er det ikke børnenes behov at fare rundt fra butik til butik. Har du mange gaver, der skal købes ind, kan du ligeså godt få guldklumpen passet af bedsteforældrene. Så kan de hygge sig i ro og mag, mens du kan fokusere på at få købt alle gaverne en gang for alle.

Læs også: Mens vi venter på jul

"Det er vigtigt så vidt muligt at holde de mindste børn uden for alt det, der sker ekstra omkring jule. Selvom det er december, er det en god idé at bevare de faste tider i løbet af dagen og om aftenen," påpeger Helen Lyng Hansen.

Det er derfor en god idé at planlægge dine gaveindkøb tidligt. Planlæg, hvad der skal købes, hvor det skal købes og hvornår, og køb måske allerede nogle af gaverne i november. Også gavekøb på nettet kan være en nem og hurtig løsning.

På den måde undgår du at suse rundt i et indkøbscenter sidst på dagen med et overtræt barn på slæb. Det er både synd for dig og for dit barn.

Læs otte gode juleråd

Det samme gælder, når familien skal besøges. Undgå at køre rundt til flere forskellige familiemedlemmer på samme dag, og giv jer tid til at nyde der, hvor I nu er. Hvis det kan lade sig gøre, er det en god idé at dele familiebesøgene ud over hele julemåneden, så I ikke skal nå hele familien den 24., 25. og 26. december.

Læs mere om: