https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/baby/2015/februar/motorik612.jpg
Gravid

Giv baby en god spise/soverytme med EASY-metoden

21. april 2015
af Heidi Meyer Vallentin
Foto: Pantherstock
Jordemor og babyhvisker Heidi Meyer Vallentin forklarer i dette indlæg om EASY-metoden, der giver dig de bedste forudsætninger for at få din baby kørt ind i en god rutine - med mange fordele for jer begge!

EASY er en rutine til dit spædbarn, som giver dig de bedste forudsætninger for at få din baby kørt ind i en god rutine med mange fordele.

Med EASY får du en rutine, hvor:

* baby er glad i sin vågne tid
* du bedre kan aflæse babys signaler
* lurene får en god længde
* du får mere tid til dig selv
* du undgår at baby 'snacker' (ammer lidt og ofte)
* baby ikke ammes i søvn og dermed får dårlige vaner
* baby ved, hvad den kan forvente, og har dermed nemmere ved at falde i søvn
* hvis du giver flaske er der med EASY mere effektiv spisetid og mindre spild

EASY står for:

1. EAT Ernæring

2. ACTIVITY Aktivitet

3. SLEEP Søvn

4. YOUR TIME 'Yvonne' tid

Ideen bag EASY er at indkøre baby i en ca. 3 timers rutine, hvor spisning og søvn ikke følger umiddelbart efter hinanden.

1. Der spises i 25-40 min
2. Bleskift, tøj, leg, bad
3. 15 min. putning og indsovningstid, herefter sover baby i ca. 1/2 - 1,5 time
4. Din 'Yvonne tid' er din tid frit at bestemme over:-)

Baby vågner f.eks. kl. 07, der spises i ca. 30min, herefter er baby vågen i ca. 45min - 1 time, det tager så ca. 15 min at putte og herefter sover bebsen i op til 1,5 time og vågner igen kl. ca. 10.

Med en sådan EASY-rutine spiser baby i princippet rimeligt fast kl. ca.:
7 10 13 16 19 22 01 04

De fleste ammende babyer vil dog have brug for at tanke op til natten i tidsrummet kl. 16-20. Det kan betyde, at baby ammer kl. 16 18 20 og ikke vågner førend efter midnat til næste amning. Resten af natten kan så ændre sig noget, men det er vigtigt at forsøge at stile hen mod at komme godt fra start igen næste morgen, med amning, vågen tid, putning og lur og op mod de 3 timer imellem amningerne.

Husk, at baby ind i mellem kan have brug for at optimere din mælkeproduktion. Her kan det være nødvendigt at afvige fra EASY og amme frit i et par dage, hvorefter man igen hjælper baby tilbage på EASY-sporet.

Du kan læse mere om amning i mit indlæg om ressourceamning her.

Andre indlæg af Heidi Meyer Vallentin:
Er din baby den sureste baby i byen?

Hvem skal styre amningen - dig eller din baby?
Få din baby til at sove med De 5 S'er

Verdens mest effektive godnathistorie fås nu på dansk!

En lille godnathistorie om en kanin storsælger verden over. Ganske enkelt fordi dens teknikker får barnet til at falde i søvn på få minutter! Nu er den endelig oversat til dansk og kan købes til en overkommelig pris:

Her kan du købe bogen (set til 88,95 kr.) >>

Om Heidi Meyer Vallentin:

* Jordemor på Herlev Fødegang.

* Har desuden i 4 år arbejdet med graviditet, fødsel og barsel hos Annerley Midwives i Hong Kong, hvor hun blev introduceret for fagområdet 'babyhvisken' og specialiserede sig i dette.

* Heidi Meyer Vallentin beskriver babyhvisken som en måde 'at søge en dybere forståelse for det usagte behov hos babyen. Hvad er det, baby forsøger at fortælle os med sit kropssprog eller med sin opførsel i form af rutiner og vaner?'.

* Evnen til at babyhviske skyldes en kombination af en særlig medfødt evne og bred faglig erfaring med babyer.

* Læs mere om babyhvisken her

* Du kan følge Heidi Meyer Vallentin på hendes blog, Meyermor, som du finder her.

* Heidi Meyer Vallentin er i øjeblikket på barsel og blogger med aktuelle historier fra sin egen hverdag. Hun kombinerer fakta med dagligdag i en ærlig og humoristisk stil uden filter.

NB: Heidi Meyer Vallentin er fortaler for den skemalagte amning, mens nyere forskning, der er publiceret på jordemoderforeningen.dk, derimod taler for friamning, hvor man efter behov (dvs. når barnet signalerer sult) giver spædbarnet mindre portioner mad med kortere intervaller. Gerne en gang i timen døgnet rundt, idet det er, hvad nyfødte maver er skabt til. Eller 'ved kunstig ernæring give de små og hyppige mængder, som barnets mave er beregnet til'. Ovenstående anbefaling af skemaamning er udelukkende Heidi Meyer Vallentins synspunkt, og er du i tvivl om, hvad du skal gøre i din specifikke situation, kontakt da evt. din sundhedsplejerske eller en uddannet ammevejleder.

Læs også