https://imgix.femina.dk/media/article/hyler.jpg
Gravid

Derfor er dit barn hjælpeløst så længe

3. september 2015
af Anne Romanelli
De fleste dyr kan klare sig selv ganske få minutter efter fødslen, men sådan er det ikke for mennesket. Og hvorfor er det nu lige sådan? Få svaret her!

Omkring et minut efter fødslen rejser girafungen sig selv på sine lange ben, og selvom den måske holder sig i sin mors nærhed, så kan den i princippet sagtens klare sig uden hendes hjælp allerede på dette tidlige stadie.

Sådan er det også for de fleste andre dyr – men ikke for mennesket, som ellers regnes for det mest avancerede væsen i dyreracen.

Forklaringen er netop, at mennesket er så avanceret.

Hjernen overtrumfer kroppen

Menneskets hjerne er nemlig så stor og kompleks, at andre dele af kroppen må vige lidt tilbage, når hjernen skal udvikles.

Allerede i fosterstadiet går en stor del af næringen således til at udvikle den avancerede menneskehjerne, og det betyder, at kroppen er mere ’underudviklet’ ved fødslen i forhold til hos andre dyr.

Også efter fødslen fortsætter hjernen med at udvikle sig voldsomt, og det er på samme måde med til at gøre resten af vores udvikling langsommere – både hvad angår kroppen og vores generelle overlevelsesfærdigheder (f.eks. viden om hvad vi må spise, geografisk forståelse og social interaktion).

Det kan faktisk tage 20 år at tilegne sig disse færdigheder, og derfor er mennesket mere hjælpeløst og afhængigt af sine forældre i længere tid end andre dyr.

Kilde: Psykologimagasinet

Læs også:

Ligge, kravle, gå - sådan kommer baby op at stå!

Sådan hjælper du din baby med at sidde

Motorik: Hvad kan din baby hvornår?

7 VILDE ting din baby kan

Tigerspring: Din babys mentale udvikling (0-15 måneder)

Her finder du legetøj til babys udvikling:

Aktivitetstæpper til at stimulere baby

Legetøj til at udvikle babys motorik

Legetøj til at stimulere babys sanser

Gåvogne til babys første skridt

Læs også