Risotto med svampe og grønkål
Mad

Risotto med svampe og grønkål

14. februar 2022
af Marie Melchior
Foto: Line Falck
Risotto smager skønt! Det er nem og lækker hverdagsmad, der kan justeres lige efter din smag. Her får svamperisottoen både smag og bid af den friske grønkål
4 personer

Det skal du bruge

  • 250 g champignoner
  • 25 g tørrede svampe
  • 1 løg
  • 4 stilke frisk timian
  • 50 g smør til stegning
  • 175 g risottoris
  • ½ l grøntsagsbouillon
  • 100 g frisk grønkål
  • 50 g parmesan
  • salt og friskkværnet peber

Servering

  • friskhøvlet parmesan

Sådan laver du risotto med svampe og grønkål

  1. Skyl og rens champignonerne, og skær dem i kvarter. Skyl de tørrede svampe. Pil og hak løget. Hak timian fint.
  2. Steg timian og løg i 25 g smør i en gryde. Tilsæt champignonerne, og steg dem ved høj varme i et par minutter. Tilsæt de tørrede svampe, og lad dem stege med i 3 minutter.
  3. Tilsæt risene, og lad dem stege med i 1 minut under omrøring. Hæld bouillon i gryden, lidt ad gangen. Lad risene opsuge væsken, før du tilsætter mere bouillon.
  4. Fortsæt med at tilsætte bouillon, til risene er kogt netop møre med en meget lille, hård kerne. Rør jævnligt, så risene ikke brænder på.
  5. Rib og skyl grønkålen, og hak den fint. Tag gryden fra varmen, og vend grønkål, resten af smørret og friskhøvlet parmesan i risottoen.
  6. Servering: Anret risottoen med friskhøvlet parmesan, og servér straks den varme risotto.

Tip: I mange supermarkeder kan du købe skyllet, hakket grønkål, som er klar til brug.

Inspiration til opskriften

Rettens oprindelse

Risotto er en italiensk klassiker, der er kendt for sin cremede konsistens. Den specifikke teknik til at lave risotto blev udviklet i Norditalien. Her steges risene i smør og olie, før der gradvist tilsættes varm bouillon. Det gør, at risene frigiver sin stivelse og bliver dejligt cremede.

Den klassiske risotto findes i mange varianter, og det er efterhånden kun fantasien der sætter grænser for, hvad du kan kombinere din cremede risotto med.

3 tips til din risotto

  1. Hvis du ikke har risottoris, kan du sagtens bruge grødris i stedet.
  2. Bryder du dig ikke om champignon og svampe, kan du udskifte dem med grøntsager som ærter eller asparges.
  3. Står du tilbage med rester, så frygt ej. Du kan nemlig sagtens genopvarme din risotto dagen efter ved at tilføje en lille smule vand.

Andre lækre opskrifter

Læs også