juleaften
Hovedretter

Juleaften i køkkenet: Køreplan time for time

Kan man planlægge sig ud af at skulle stå i køkkenet hele juleaftensdag? Hvad gør man, hvis man bare slet ikke kan overskue at stå for hele julemiddagen? Få svarene og tips til en god juleaften her

Julemiddagen kan være stressende, fordi den består af så mange elementer, og man gerne vil have, at alt skal være helt perfekt til juleaften. Meget kan dog forberedes den 23., og det giver tryghed at følge en køreplan den 24.

 

Forslag til køreplan for julemaden til juleaften:

Rødkålen kan fryses og derfor laves god tid i forvejen. Eller lav den 4-5 dage før juleaften, og sæt den i køleskabet - det bliver den ikke ringere af.

23. december:
Kog risengrød til risalamanden
Smut mandlerne
Kog og pil kartofler til brunede kartofler
Skræl de hvide kartofler, og læg dem i vand
Steg evt. ænderne, og parter dem

LÆS OGSÅ: Til den perfekte juleaften hører flæskesteg. Få opskriften flæskesteg med sveskekompot her

24. december:
Formiddag:
Lav evt. rødkålssalat, men vent med at hælde marinaden på
Lav risalamanden færdig, og sæt den på køl
Lav kirsebærsauce, og lad den stå i gryden

Eftermiddag:
Tag anden ud af køleskabet
Begynd på saucen
Fyld ænderne, og sæt dem i ovnen (med mindre du allerede har stegt dem dagen før)

En time før middagen:
Tag brunekartofler ud af køleskabet
Sæt hvide kartofler over
Lav saucen færdig

SE OGSÅ: Alle de klassiske retter til den perfekte julemiddag

3 kvarter før middagen:
Vend marinade i salaten
Grill evt. anden for at få skindet sprødt

½ time før middagen til juleaften:
Varm rødkålen
Varm saucen ved svag varme
Brun kartoflerne
Varm de parterede ænder i ovnen, hvis du har forstegt dem dagen før

Det er en god idé at uddelegere nogle af retterne (og evt. også drikkevarerne) til gæsterne, ikke mindst hvis man venter mange gæster. Det giver en mere ligelig fordeling af tid og penge, så man som vært/værtinde. Disse retter er særligt nemme at uddelegere, fordi de kan laves på forhånd og er nemme at transportere:

Den hjemmelavede rødkål
Salater (rødkålssalat, grønkålssalat eller en anden salat)
Risalamand og kirsebærsauce
En skål med kogte, pillede kartofler (til de brunede kartofler)
Skrællede kartofler i en plasticpose med vand (til de hvide kartofler)
Stegt and + sauce eller sky (kan tages med i en bradepande i parteret tilstand)
Konfekt
Småkager

LÆS OGSÅ: Sådan redder du din julemad

Læs mere om: