Hovedretter

Hverdagsmad på budget: Fem lækre retter under 30 kroner pr. person

Lav velsmagende mad, der ikke gør ondt på pengepungen. Her får du 5 lækre retter der alle koster under 30 kroner pr. person

5 LÆKRE HVERDAGSRETTER UNDER 30 KRONER PR PERSON

TORTILLAER MED CHORIZOFYLD OG AVOCADOCREME

Tid: 30 minutter. Antal personer: 4
 
DET SKAL DU BRUGE
2 løg
2 røde peberfrugter
1 spsk. olivenolie til stegning
200 g tørret chorizo
1 dåse kidneybønner
 
AVOCADOCREME
3 modne avocadoer
1 fed hvidløg
1 dl cremefraiche 9 %
salt og friskkværnet peber
 
TIL SERVERING
½ romainesalat
8 bløde tortillapandekager
 
 
Pil og hak løgene. Rens peberfrugter, og skær dem i tern. Steg løg og peberfrugter i olie i en gryde ved middel varme i ca. 10 minutter. Skær chorizoen i skiver, og lad den stege med i gryden i 5 minutter. Si vandet fra bønnerne, og skyl dem i koldt vand. Hæld bønnerne i gryden, vend det hele godt sammen, og varm det igennem.
 
AVOCADOCREME: Halvér avocadoerne, fjern stenen, og tag avocadokødet ud med en ske. Pil og hak hvidløg meget fint. Blend avocadokødet i en minihakker sammen med hvidløg og cremefraiche til en jævn creme. Smag til med salt og peber.
 
SERVERING: Skyl og tør salaten, og snit den. Varm tortillaer efter anvisningen på pakken. Servér de lune tortillaer med chorizofyld, salat og avocadocreme.
 
Giv et gaveabonnement på femina i julegave - lige nu sparer du 30%. Klik her >
 
BOLLER I KOKOSKARRY MED BLOMKÅLSRIS
Tid: 35 minutter. Antal personer: 4
 
DET SKAL DU BRUGE
1 løg
1 fed hvidløg
500 g hakket kalv og flæsk
1 æg
½ dl mælk
½ dl havregryn
salt og friskkværnet peber
 
BLOMKÅLSRIS
300 g blomkål
 
KOKOS-KARRY-SAUCE
1 løg
20 g smør til stegning
2 spsk. karry
1 dåse kokosmælk (400 g)
salt og friskkværnet peber
 
TIL SERVERING
1 æble
50 g kokosflager
 
Pil løg og hvidløg, og hak dem fint. Rør hakket kød sammen med løg, hvidløg, æg, mælk, havregryn, salt og peber. Bland farsen godt, og form små kødboller med 2 skeer. Bring en gryde med letsaltet vand i kog, og kog kødbollerne i ca. 5 minutter. Tag kødbollerne op med en hulske (gem kogevandet!).
 
BLOMKÅLSRIS: Rens blomkålen, og del den i små buketter. Læg dem i den gryde med vandet fra kødbollerne, og lad dem trække i det varme vand i 2 minutter, endelig ikke mere. Hæld vandet fra, og blend blomkålen i en foodprocessor, til det ligner fine hvide ris.
 
KOKOS-KARRY-SAUCE: Pil løget, og hak det fint. Steg løget i smør i en gryde, indtil det har taget lidt farve. Tilsæt karry, og lad det stege lidt med. Hæld kokosmælken i, kog i et par minutter, og smag saucen omhyggeligt til med salt og peber. Tilsæt de kogte kødboller, og varm retten godt igennem.
 
SERVERING: Skyl æblet, og skær det i fine tern uden kernehus. Pynt boller i karry med friske æbletern. Drys blomkålsrisene med kokosflager, og servér straks.
 
 
TIMIANFRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT OG RØD SPIDSKÅL
 
Tid: 45 minutter. Hviletid, frikadellefars: 30 minutter. Ovntid: 10 minutter. Antal personer: 4
 
DET SKAL DU BRUGE
500 g hakket kalve- og svinekød 
salt og friskkværnet peber 
6 stilke timian 
1 løg 
2 æg 
3 spsk. hvedemel 
1 dl skummetmælk 
olie og smør til stegning 
 
KARTOFFELSALAT
800 g nye kartofler 
1 bundt forårsløg 
½ bundt bredbladet persille 
2 spsk. olivenolie 
2 spsk. æbleeddike 
1 tsk. grov sennep 
salt og friskkværnet peber 
 
SPIDSKÅLSSALAT
1 rød (eller grøn) spidskål (600 g) 
2 spsk. olivenolie 
saft af ½ citron 
1 tsk. honning 
salt og friskkværnet peber 
Rør kød med salt, peber og hakkede timianblade. Pil og riv løget, og rør det i farsen sammen med æg og mel. Rør mælk i, lidt ad gangen. Sæt farsen på køl i 30 minutter.
 
KARTOFFELSALAT: Skrub kartoflerne, og kog dem i en gryde med letsaltet vand i ca. 10 minutter, til de er møre, men stadig faste. Hæld vandet fra, og halvér kartoflerne. Rens og hak forårsløg. Skyl og hak persille. Vend forsigtigt kartoflerne sammen med forårsløg, persille, olie, eddike, sennep, salt og peber. Lad kartoffelsalaten trække på køl i 15 minutter.
SPIDSKÅLSSALAT: Halvér spidskålen; kassér de yderste blade, og fjern roden. Snit kålen fint. Rør olie, citronsaft, honning, salt og peber sammen, og vend spidskålen med dressingen. Lad salaten trække på køl i ca. 15 minutter inden servering.
 
Form farsen til frikadeller, og steg dem i olie og smør på en pande i 5-6 minutter på hver side, til de er gyldne og gennemstegte.
 
PRØV OGSÅ: Gør hverdagen lettere med en madplan. Få alle vores lækre madplaner her
 
SPAGHETTI MED RICOTTA, KAPERS OG BAGTE TOMATER
Tid: 20 minutter. Ovntid, tomater: 20 minutter. Antal personer: 4
 
DET SKAL DU BRUGE
400 g spaghetti
 
BAGTE TOMATER
500 g cherrytomater
2 spsk. olivenolie
1 spsk. æbleeddike
1 tsk. sukker
salt og friskkværnet peber
 
TIL SERVERING
150 g grøn pesto
50 g store kapersbær
75 g sorte oliven
150 g ricotta
salt og friskkværnet peber
skal af ½ usprøjtet citron
1 håndfuld bredbladet persille
 
BAGTE TOMATER: Tænd ovnen på 200°. Skyl og halvér tomaterne, og vend dem med olie, eddike, sukker, salt og peber. Fordel dem i et ovnfad beklædt med bagepapir, og bag dem i ovnen i 20 minutter.
 
Kog spaghettien efter anvisningen på pakken. Hæld vandet fra.
 
SERVERING: Hæld den friskkogte spaghetti over i en stor skål. Vend forsigtigt spaghettien sammen med pesto, afdryppede kapersbær, oliven og bagte tomater. Top med skefulde af ricotta, og krydr med salt, peber og fintrevet citronskal. Drys med lidt finthakket persille, og servér straks.
 
ÅBEN RØDBEDEBURGER MED FETA OG AVOCADOCREME
Tid: 40 minutter. Antal personer: 4
 
DET SKAL DU BRUGE
350 g rødbeder 
1 rødløg
½ bundt bredbladet persille
2 dl havregryn
1-2 spsk. hvedemel
2 æg
1 spsk. grov sennep
1 tsk. stødt spidskommen
salt og friskkværnet peber
lidt olie til stegning
 
AVOCADOCREME
2 modne avocadoer
saft af ½ citron
1-2 spsk. skyr
salt og friskkværnet peber
 
TILBEHØR
4 skiver rugbrød 
1 rødløg
125 g syltede drueagurker
1 mini-romainesalat
4 tsk. god mayonnaise
100 g feta
 
Skræl rødbeder, og riv dem groft. Pil rødløg, og riv det groft. Pres løg og rødbeder fri for overskydende væde. Skyl og hak persille. Rør rødbeder og løg med persille, havregryn, mel, æg, sennep, spidskommen, salt og peber, så du får en fast fars. Hvis farsen er for våd til at hænge sammen, presses blandingen fri for mere væde – tilsæt evt. lidt ekstra hvedemel. Form farsen til flade bøffer, og steg dem i olie på en pande i 5-7 minutter på hver side, til de er faste og gennemstegte. Vær forsigtig, når bøfferne skal vendes, da de nemt falder lidt fra hinanden.
 
AVOCADOCREME: Halvér avocadoerne; fjern stenen, og skrab avocadokødet ud. Mos avocadokødet med en gaffel, og rør det sammen med citronsaft, skyr, salt og peber.
 
TILBEHØR: Læg de 4 skiver rugbrød klar. Pil og snit rødløg fint. Skær drueagurkerne i skiver på skrå. Del salaten i hele blade, og skyl og tør dem. Smør rugbrødsskiverne med mayonnaise, og top med salatblade, rødbedebøf, avocadocreme, drueagurker og rødløg. Smuldr til sidst feta henover, og servér.
 
 
 
Læs mere om: