Annonce
Forretter

5 fifs: Lav mad med ungerne - uden (alt for meget) stress

Det er så hyggeligt, når vi ser det for os - de små, der hjælper med madlavningen, lærer om råvarerne og bidrager. Men virkeligheden kan godt se lidt anderledes, og meget mere rodet ud, end sådan som vi forestillede os det oppe i hovedet. Vi iler derfor til undsætning med 5 gennemtestede fifs til, hvordan det bedst lader sig gøre at have børnene med i køkkenet - plus en opskrift, der med garanti vil vække glæde hos de små kokke.

Parkér perfektionisme i køkkendøren

Jep, den kan du godt sige farvel til inden, hvis det skal blive godt. Det kan blive sjovt, lærerigt, udfordrende, rodet – men helt sikkert ikke perfekt eller smukt. Det gælder både det færdige resultat og selve køkkenet undervejs. Hvilket leder os videre til …

Lad det sejle

Børn roder, madlavning roder – og kombinationen af de to roder på mærkværdig vis langt mere end dobbelt så meget. Forvent mel, sovs og krummer selv de mest utrolige steder. Træk vejret dybt, og husk, at det bare er midlertidigt. Og vent så med at rydde op, til I er helt færdige – ellers når du at blive skør undervejs.

Stik dem en ordentlig kniv – som ikke er for drabelig

Man behøver kun have sat tænderne i helt udsplattede tomater én gang for at være enig i, at det er bedre, at børn lærer at håndtere en kniv uden at komme til skade, end at de udstyres med en sløv smørkniv og gode intentioner. Flere butikker, fx Ikea, har knive lavet specifikt til børn, men som stadig kan skære grøntsager og kødpålæg ordentligt ud.

Lav noget overskueligt

De bedste retter at lave med børn i køkkenet, er klart dem, der er hurtigt klar! Små køkkenhjælpere er jo ikke altid de mest tålmodige, så det er sjovere for alle, hvis den mad, I fremtryller – netop trylles frem i nogenlunde hurtigt tempo. Sandwiches og grøntsagsspyd, der bare skal sammensættes af ting, de kan lide, og som ikke kræver lang tid i ovnen, er perfekte til formålet.

Lad dem anrette maden

Noget af det sjoveste for ungerne er at gøre maden klar til servering – om det er en lagkage, der skal pyntes, aftensmaden, der arrangeres på tallerknerne, eller madpakkerne, der pakkes fint ind. Så snyd dem ikke for den allersidste finish – selv om det kan være svært fristende at få ungerne gennet ud ad køkkenet og slutte det hele af selv. Husk, at det tit er den del, der er den sjoveste, så overvej retter, der mest af alt handler om selve anretningen. De grisser også (lidt) mindre.

 

Kartoffelmad med økologisk oksespegepølse

Antal personer: 1

1 skive økologisk rugbrød 
1 spsk. økologisk rygeost eller friskost
1-2 kogte kartofler
4 skiver 3-Stjernet Økologisk Oksespegepølse
¼ rødløg • kapers • purløg

Stjernespyd

2 stk.
3-Stjernet Stjernehaps Mini Salami
2 champignoner
4 cherrytomater
½ snackpeberfrugt
2 træspyd

1. Smør rugbrødet med rygeost eller friskost. Skær de kogte kartofler i skiver, og læg dem oven på rugbrødet sammen med oksespegepølse.

2. Pil rødløg, og skær det i tynde ringe. Top kartoffelmaden med løgringe, afdryppede kapers og klippet purløg.

3. Stjernespyd: Del Stjerne-hapserne i 3 lige store stykker, og sæt dem på spyd sammen med rensede champignoner, skyllede tomater og stykker af snackpeberfrugt. Giv spyddene med i madpakken sammen med kartoffelmaden.

Økologisk Oksespegepølse fra 3-Stjernet er tørret ekstra godt og smagt til med delikate krydderier. En klassisk og velsmagende spegepølse til hele familien.