Hvilken champagne skal du vælge til nytårsaften?
Kjær & Sommerfeldt
Drikke

Miniguide til nytårets champagne

Nytårsaften er jo en bobleaften, og der er bare noget over champagne og andre bobler, som gi’r os den dér prikkende, lette og dejlige forkælelse og beruselse. Som om der er en lille smule lykke i boblerne. Og hvis man skulle sætte billeder på forskellige vintyper, ville champagnen klart være klassens flotteste fyr

Champagne er champagne

 
Ordet champagne lyder i sig selv som en fest, som luksus, som livet, når det skal fejres. Måske lyder det endda lidt som kærlighed. Men champagne er altså dyr. Den dyreste af de boblende vine. Så husk, at der findes mange andre slags bobler ud over champagne og til helt andre priser – læs med her og bliv lidt klogere på forskellene og lighederne.
 
Champagne betyder IKKE mousserende eller boblende vin. Champagne er et geografisk område i det nordlige Frankrig, og herfra stammer metoden med at ”andengære” vinen på flaske, så den bobler. Ren vinteknik, som kaldes methode traditionelle, oversat ”traditionel metode” (at lave bobler i vin på). Når en hvidvin i Champagne tilføres bobler, kaldes vinen slet og ret champagne. Gør man præcis det samme et andet sted, får man også boblende vin, men må IKKE kalde det for champagne. Sådan er det. Men så kan man jo kalde den for f.eks. cava (i Spanien), prosecco (i Italien) eller cremant (i andre områder af Frankrig).
 
LÆS OGSÅ: Kryddersnack med champagne
 
Hvad er forskellen?
Champagne er den af dem, der er dyrest, og som kommer længst fra nord. Og du kan som med al vin skrive dig bag øret, at jo længere nordpå, jo køligere klima, og jo ”friskere” er vinene. De har mere syre, og dem, som ikke bryder sig om det, kan med rette sige, at de er sure. Kommer man længere sydpå i varmen, har de generelt mindre syre, er altså knap så syrlige og har lidt mere sødme.
 
Når der tales om vin, er det så vigtigt at forstå, at det dyreste ikke altid er det ”bedste”. Det bedste er det, du bedst kan lide. Og rigtig mange vil faktisk gerne have lidt mere runde kanter, lidt mere sødme og knap så meget syre i boblerne. Det er ikke for at tage noget fra Champagne – men for at introducere de andre som rigtig gode alternativer, der stort set altid koster en brøkdel af champagnens pris. Så mon ikke du kan finde noget, der matcher din smag (og pengepung), med smag og karakter blandt de forskellige boblende vine.
 
TIP
Champagne-brut er IKKE til kransekage. Brug den gode champagne til skaldyrsforretten, og køb en sød (demi sec) til kransekagen. Eller en Asti.
 
SE OGSÅ: 3 lækre cocktails med baileys
 
... Og så er der meget andet. Spumante og mange mousserende fra f.eks. USA og Australien. Din tommelfingerregel skal være, at methode traditionelle er samme teknik som i Champagne, og når det står på flasken, kan du regne med et vist niveau af kvalitet.
Dernæst: Champagne er det dyreste og det mest elegante, men du skal holde af den noget ”sure” (på den gode måde) stil. Tæt på, men langt fra i kroner og øre er cava, cremant og prosecco – og som regel favoritter blandt kvinder. Sådan er det bare. God fornøjelse med boblerne.
 
Få Mette Blomsterbergs opskrift på lækker hjemmelavet kransekage