Desserter

Skønne syltede sager

Der er ikke meget, der kommer på højde med hjemmelavet marmelade og chutney, og det er ikke spor svært at lave et par glas af din helt egen favoritblanding. Her får du opskrifterne på 2 gode marmelader og 1 skøn blomme-chutney

Det nye Syltesukker, der også stiver marmeladen, gør det kun nemmere, og du kan spare på sukkeret. Køb nogle flotte glas, så du rigtig kan nyde synet bagefter. Jeg har brugt efterårets frugter til en skøn abrikosmarmelade, en krydret blomme-tomat-chutney, som er god til kødretter, charcuteri, paté eller ost, og en dybviolet kompot af blåbær, brombær, vanilje og chili. Ikke stærk, men pikant. Super til ost.

ABRIKOSMARMELADE MED ROSMARIN OG MANDLER
Det her er smagen af sensommer på glas. Meget aromatisk. Så skynd dig at købe de sidste friske abrikoser. Rosmarinen giver et fint pift, og så kan jeg godt lide, at man kan tygge på mandlerne. Hvis du ikke bryder dig om det, kan begge dele udelades. Smagen er fin alligevel, men prøv det!

(4 medium glas)
850 g friske abrikoser (evt. blandet med 2-3 nektariner eller ferskner)
revet skal og saft af 1 usprøjtet appelsin
450 g Syltesukker med pektin
1 stilk frisk rosmarin
50 g smuttede mandler
Halvér frugterne, og fjern stenenene. Skær dem i 4-6 stykker. Kom dem i en gryde med appelsinskal og -saft, og drys sukkeret over. Vend det godt rundt, og lad det stå i ½ time. Skyl rosmarinen, og nip bladene af. Hak dem ret fint. Hak mandlerne groft. Gem begge dele. Bring frugterne meget langsomt i kog. Når det koger rigtigt, skal det koge i 5 minutter. Fjern forsigtigt det skum, der dannes. Rør rosmarin og mandler i, og kog videre i 1 minut. Sluk. Er der stadig skum, fjernes det så godt som muligt. Skold glassene, fyld marmeladen på, og læg låg eller et viskestykke over, til marmeladen er helt kold. Opbevares bedst i køleskab.

PRØV OGSÅ: Mormors æblekage

BLÅBÆR OG BROMBÆR MED CHILI
Farven er dyb violet og smagen næsten chokoladeagtig med de blide bær, vaniljen og det lille strejf af chili. Konsistensen er som kompot, og ikke helt stiv. Smager supergodt til ost og kiks, men kan også spises på ristet brød til en kop te. Stærkere er den ikke.
 

(4 glas a ¼ l/10-12 portionsglas)
500 g friske blåbær
250 g brombær
saft af 1 citron
1 dl lyst rørsukker
½ finthakket rød chili
300 g Syltesukker med pektin
1 stang vanilje
Skyl bærrene, og lad dem dryppe af. Kom dem i en skål, og vend citronsaft og rørsukker i. Lad det trække i nogle timer. Rens chilien for kerner, og hak den ret fint. ½ chili giver en fin, lidt pikant smag. Kom bærrene i en gryde, og vend Syltesukker og chili i. Flæk vaniljestangen, klip den i 4 stykker, og vend også den i. Bring det langsomt i kog ved svag varme. Når det koger, skal det småkoge i ca. 3 minutter, så bærrene ikke koger i stykker. Rør mindst muligt. Fjern skummet på overfladen med en ske. Skold glassene, og kom marmeladen i. Læg et viskestykke over, eller luk dem med det samme med låg. Opbevares bedst i køleskab.

 

BLOMME-TOMAT-CHUTNEY
Blommer af alle slags er egnede til en krydret chutney. Smagen bliver kun bedre efter 1-2 uger, og chutneyen kan sagtens holde sig i et par måneder i køleskab. Kom den i små glas, så du kan åbne dem efterhånden. Også en sød lille venindegave.

(2 mellemstore glas/4 små)
600 g røde blommer, udstenede
2 modne tomater i terninger
5 cm friskrevet ingefær eller i tynde skiver
2 fed hvidløg i tynde skiver
1 medium løg, hakket
1½ dl lyst rørsukker
5 spsk. æble- eller lys vineddike
1 tsk. salt
10 sorte eller hvide peberkorn
evt. ½ tsk. geleringsmiddel til marmelade (Dr. Oetker)
Halvér blommerne, og fjern stenene. Skær dem i kvarter. Skær tomaterne i 6-8 stykker. Skræl og riv ingefæren, og skær hvidløgene i ultra tynde skiver. Kom det hele i en gryde med løg, sukker, eddike, salt og peberkorn. Bring det i kog, og lad det småkoge uden låg i ca. 1 time. Det skal være ret tykt. Hvis der stadig er meget væde tilbage, kan du tilsætte ½ tsk. geleringsmiddel (se brugsanvisning på posen). Det skal koge med i et par minutter. Kom chutneyen på skoldede glas, og luk dem med det samme. Gem dem i 1-2 uger, før du bruger af dem, så bliver smagen bedst.

PRØV OGSÅ: Hindbærmarmelade med ribs, lime og hibiscus

 

Læs mere om: