Lav den perfekte kop kaffe
Mad

Lav den perfekte kop kaffe

27. marts 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Der er mange faktorer, der spiller ind, når den helt perfekte kop kaffe skal brygges

Der findes næsten ikke noget bedre end at vågne til duften af friskbrygget kaffe. Men hvordan er det lige, man laver den perfekte kop kaffe?

Ifølge Kent Nielsen fra butikken Kent Kaffe Laboratorium i København handler en god kop kaffe naturligvis først og fremmest om kaffebønnerne.

- Det er vigtigt, at det er helt friskristet kaffe. Derfor er det en god idé at købe kaffen ved de små risterier, for i supermarkederne er udløbsdatoen længere. Når man har købt den friske kaffe, skal man gerne bruge bønnerne inden for en måned, forklarer Kent Nielsen til Alive.dk.

Han påpeger også, at man gerne skal kværne bønnerne lige før, kaffen skal brygges, og at det er bedst at bruge kildevand, hvor der ikke er kalk i. I Danmark indeholder vores drikkevand nemlig en del kalk, og det kan faktisk gøre kaffen flad i smagen. Man får heller ikke de fine syrlige nuancer frem i kaffesmagen, forklarer kaffeeksperten.

Vandet må gerne stå i et minut
- Generelt kan man sige, at der skal bruges 60-65 gram kaffe per liter vand, og vandet må gerne være 92-96 grader. Så lad gerne vandet stå i omkring et minut, før du hælder det på kaffen, forklarer Kent Nielsen.

Han mener i øvrigt, at man får den bedste kaffe fra enten stempel- eller filterkaffe, hvor man selv har kontrol over vandets temperatur, tilberedningen osv.

Kaffe - sundt eller usundt?

Her får du netop Kent Nielsens gode råd til at lave den perfekte stempel- og filterkaffe:

Stempelkaffe
Når bønnerne til stempelkaffen skal kværnes, må det gerne være en smule grovere end til andre typer kaffe. Hæld kaffen efterfulgt af vand i stempelkanden og rør rundt med en ske.

Lad kaffen stå og trække i tre-fire minutter. Rør igen rundt med en ske og lad kaffen falde til bunds. På toppen vil der ligge lidt skum, som gerne må fjernes med en ske. Heri er der nemlig nogle bitterstoffer.

Pres stemplet ned og drik kaffen forholdsvis hurtigt. Fordi vandet og kaffen stadig er i kontakt med hinanden, kan kaffen blive bitter af at stå for længe.

Filterkaffe
Når det kommer til filterkaffe, foretrækker Kent Nielsen at lave den i en japansk filterholder kaldes Hario. Den laver en kop kaffe af gangen, og det tager ikke mere end 2 ½ minut.

Generelt - når man laver filterkaffe - skal man skylle filteret, inden man hælder kaffe i. Herefter væder man kaffen ved at hælde lidt vand i, så den er en smule våd, og den begynder at hæve sig, åbne op og afgive smagsstoffer. Vent 20 sekunder med at hælde mere vand på. Hæld herefter vand på i en tynd stråle (især hvis det er en Hario, hvor hullet i filteret er større end almindelige filtre, så vandet løber hurtigere igennem).

Sørg for at hælde vandet på i midten, så vandet ikke løber ned i siderne og dermed ikke kommer i kontakt med kaffen.

Hæld kun vand på en gang. Lad være med at hælde på en gang, vente to minutter og så hælde på igen. Det kan nemlig betyde, at trækningen af kaffen bliver for lang, og at kaffen så har udskilt nogle bitre stoffer, når du hælder vand på igen.

Hvid chokolade-mousse med jordbær. Få opskriften her


Sådan laver du en sund peach melba smoothie

Lav en lækker Tiramisu-kage. Få opskriften her

Læs også