Kringle med marcipan
Mad

Kringle classic

8. april 2021
af Camilla Zarah Lawes
Foto: Lars Ranek
Det er tæt på lykke at få sådan en gammeldags kringle med remonce, marcipan og nødder. Servér din kringle lun og nybagt – det scorer du point på!
15 min10 personer
Tid i alt 1 t og 45 min

Det skal du bruge

  • 50 g gær
  • 2 spsk. lunkent vand
  • 2 æg
  • 50 g sukker
  • 1 knsp. salt
  • 200 g smør
  • 350 g hvedemel
  • 1 tsk. kardemomme
  • 50 g sukker

Fyld

  • 75 g rørsukker
  • 75 g smør
  • 100 g marcipan skåret i små terninger

Pynt

  • 1 sammenpisket æg
  • 50 g hasselnøddeflager
  • 4 spsk. sukker

Kringle classic

Hvad er mere nostagisk end at få serveret et stykke gammeldags kringle? Kør den gennemførte stil, og server kringle til eftermiddagskaffen på dit fineste porcelæn.

  1. Opløs gæren i vandet. Tilsæt æg, sukker og salt, og rør godt.
  2. Smelt smørret; kom det i dejen, og rør godt. Bland mel og kardemomme, og ælt det i kringle dejen, til den er let og smidig. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 45 minutter.
  3. Lav imens fyldet til din kringle - rør sukker, smør og marcipan sammen til en remonce.
  4. Ælt dejen igennem, og rul den ud til 20 x 45 cm på et mel-drysset bord.
  5. Løft dejen over på en bageplade med bagepapir og fordel remoncen i en aflang bane i midten af dejen.
  6. Fold siderne af dejen ind mod midten - lad dem komme helt ind over hinanden. Lad kringlen efterhæve et lunt sted i 30 minutter.
  7. Sidste skridt inden kringlen skal i ovnen er at pensle med æg og drysse hasselnødder og sukker over.
  8. Klip forskudte snit i dejen helt ned til fyldet, så din kringle får et fint mønster.
  9. Bag din kringe i en 220° varm ovn i 12-15 minutter.

Den danske kringle

I Danmarks hyggelige hjørner, hvor kaffeduften blander sig med glade stemmer, troner kringlen som en sand dronning af kagebordet. Kringlen er fyldt med hemmeligheder af remonce, en fortryllende blanding af smør og sukker og macipan.

Når børnefødselsdage kalder, forvandler kringen sig til en festlig figur – en kagemand eller kagekone, pyntet med glasursmil og slikøjne, der bringer glæde til de små.

I Danmark er kringlen ikke bare en kage; det er en fortælling om samvær, om øjeblikke delt over en kop kaffe, om traditioner, der binder generationer sammen.

Læs også