opskrift på fastelavnsboller
Mad

Fastelavnsboller med lemoncurd og marengs

11. december 2021
af Camilla Biesbjerg Markussen
Udgivet første gang 2. februar 2016. Foto: Betina Hastoft
Forandring fryder – også når det gælder de traditionelle fastelavnsboller. Her får opskriften på den luksuriøse variant, der nok skal forhindre ballade, når det kommer til fastelavnsboller.
12 stk

DET SKAL DU BRUGE

  • 75 g smør
  • 2½ dl mælk + lidt til pensling
  • 50 g gær
  • 125 g yoghurt naturel
  • 1 æg
  • 2 spsk. sukker
  • 1 spsk. vaniljesukker
  • ½ tsk. salt
  • ca. 600 g hvedemel

LEMONCURD

  • 3 usprøjtede citroner
  • 200 g sukker
  • 2 æg
  • 75 g smør

MARENGS

  • 300 g sukker
  • korn af 1 vaniljestang
  • 1 dl vand
  • 1 sukkertermometer
  • 150 g pasteuriserede æggehvider
  • 1 sprøjtepose med rund tylle
  • 1 creme brulé-gasbrænder

Opskrift - Sådan laver du fastelavnsboller med lemoncurd og marengs

  1. Fastelavnsboller: Smelt smørret i en lille gryde; rør mælken i, og varm blandingen, til den er lun. Smuldr gæren i en skål, og hæld mælkeblandingen over.
  2. Rør yoghurt, æg, sukker, vaniljesukker og salt i.
  3. Tilsæt mel, lidt ad gangen, og ælt dejen godt. Lad dejen hæve tildækket i 1 time. Slå dejen sammen, og form 12 boller. Sæt dem på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i 30 minutter.
  4. Pensl bollerne med mælk, og bag dem i en 200° varm ovn i 10-12 minutter.
  5. Lemoncurd: Varm fintrevet citronskal, citronsaft, sukker og æg op i en gryde ved svag varme.
  6. Tilsæt smør skåret i små tern, og pisk konstant i 10 minutter, til blandingen er tyknet. Cremen må IKKE koge!
  7. Hæld den varme lemoncurd på et rent glas, og lad den afkøle helt i køleskabet. Flæk bollerne med en kniv.
  8. Skrab lidt af indmaden ud af den nederste bolle. Fyld hullet med lemoncurd, og læg toppen af bollen på igen.
  9. Sprød marengs: Bring sukker, vaniljekorn og vand i kog i en gryde, og kog, til temperaturen er 120° (brug et sukkertermometer).
  10. Pisk æggehviderne stive med en elpisker. Tilsæt den varme sukkerlage i en tynd stråle, mens du pisker. Pisk i 6 minutter, til marengsen er blank og fast.
  11. Fyld marengsen i en sprøjtepose med tylle, og sprøjt den ud i pæne toppe på hver bolle.
  12. Brænd marengsen med en gasbrænder, til den får gyldne kanter, og servér.

Læs også