Cheesecake
Desserter

Cheesecake

25. september 2014
af Helle Rosenkrantz
Ugens hemmelige udfordring i "Den store bagedyst" var cheesecake. Her får du opskriften på den skønne cheesecake med kiksebund, lækker ostecreme og solbærgelé på toppen

Bund (kiks)

  • 100 g finvalsede havregryn
  • 100 g blødt smør
  • 75 g sukker
  • 100 g fintmalet ølandshvedemel
  • ½ tsk. fint salt
  • ½ tsk. bagepulver
  • 150 g smø
  • ¾ tsk. kardemomme

Ostecreme

  • 600 g fromage frais
  • 5 dl piskefløde
  • 100 g flormelis
  • 2 æggeblommer
  • Skal af to citroner
  • 2 spsk. citronsaft
  • 1 stang vanilje
  • 7 blade husblas

Gelé

  • 400 g solbær
  • Ca. 100 g sukker
  • 4 blade husblas

Fremgangsmåde

Bund

  1. Start med at lave kiksene: overhæld de finvalsede havregryn med 1,5 dl kogende vand, og rør rundt.
  2. Rør de 75 gram sukker ud i de 100 gram smør.
  3. Bland ølandshvedemelet med salt og bagepulver og rør så alle elementerne til kiks grundigt sammen.
  4. Tryk massen tyndt ud (3-4 mm) mellem to stykker husholdningsfilm og køl den ned.
  5. Pak den herefter ud og læg den på et stykke bagepapir.
  6. Stik dejen med en gaffel og bag den ved 175 grader til den er gylden. Hold øje med varmen - den må kun blive gylden og skal være gennemtør.
  7. Afkøl kiksen og smuldr den fint og tilsæt kardemomme.
  8. Smelt 150 gram smør, lad det brune let og bland det med kikse-smulderet.

Ostecreme

  1. Sæt husblassen i blød i koldt vand.
  2. Pisk æggeblommerne med halvdelen af flormelissen og vaniljen, til det er hvidt.
  3. Riv skallen af citronerne ned i osten, tilsæt citronsaften, og vend det rundt.
  4. Pisk fløden til en let skum sammen med resten af flormelissen og vend det hele sammen.
  5. Smelt husblassen i en stor gryde.
  6. Vend 1/6 del af massen ned i husblassen og vend det rundt - det skal være fingerlunt - og hæld det over i resten af massen af en omgang, og vend derefter 1/10 af massen rundt.

Gelé

  1. Sæt de 4 blade husblas i blød i koldt vand.
  2. Kog 400 gram solbær med 3 dl vand.
  3. Passér saften igennem en sigte, når det er kogt ind til 4 dl solbærsaft.
  4. Opløs ca. 100 gram sukker i saften.
  5. Vrid husblassen og tilsæt den til den lune saft.

Samling af kagen

  1. Kagen opbygges i en firkantet form 22 x 25 cm.
  2. Start med at beklæde siderne med kageplast. Det gøres med 4 strimler plast, der alle er lidt længere end en af formens sider.
  3. Lav én skarp fold på hvert stykke kageplast, så det er netop en anelse kortere end én af formens sider.
  4. Læg nu de 4 stykker plast i formen i hver sit hjørne. De skal alle have deres længste side til at vende samme vej. Nu skulle plaststykkerne gerne dække hele formen og overlappe hinanden.
  5. Påfør evt. lidt fedtstof der hvor stykkerne overlapper for at få dem til at hæfte på hinanden.
  6. Kagen opbygges med bunden nederst, som presses ud i et jævnt lag - pres godt ned langs kanterne.
  7. Hæld nu ostecremen i og sæt kagen på køl, indtil ostecremen har sat sig.
  8. Når geléen så småt begynder at tykne, hældes den ovenpå kagen og den sættes igen på køl.
  9. Når geléen har sat sig, fjernes formen, og kagen er færdig.

Se flere opskrifter fra Den Store Bagedyst lige her.

Læs også