luciabrød
Brød

Luciabrød med safran og kardemomme

De svenske luciabrød nydes traditionelt på luciadag, som falder den 13. december. Bag de fine, søde boller, og invitér familien til ægte luciahygge. Her får du opskriften på luciabrød med safran og kardemomme

Luciabrød med safran og kardemomme

Tid: 20 minutter. Hævetid: Natten over + 30 minutter. Bagetid: 12 minutter.
Antal: 20-30 stk.
 
Ælt dejen sammen dagen i forvejen. Så er det meste af arbejdet gjort, og dejen får god tid til at hæve i køleskabet. Hvis du ikke er så meget til safransmagen, kan du udskifte de røde tråde med 1 tsk. gurkemeje – så får du samme gyldne farve, men undgår den parfumerede smag af safran.
 
DET SKAL DU BRUGE
100 g smør
3 dl kærnemælk
30 g gær
2 g safran
80 g rørsukker
½ tsk. kardemomme
400 g hvedemel
 
PYNT
150 g rosiner + rosiner til pynt
1 æg til pensling
 
PRØV OGSÅ: I Sverige er de vilde med luciabrød og herhjemme er vi vilde med kanelsnegle - få opskriften på kanelsnegle med kardemomme
 

Opskrift - sådan laver du luciabrød med safran og kardemomme

 
Dag 1: Smelt smør, og bland det med kærnemælk i en skål. Opløs gæren i blandingen. Hæld få dråber kogende vand over safrantrådene i en kop, og lad det stå i 2 minutter. Rør safranvand, sukker og kardemomme i gærblandingen. Rør mel i, lidt ad gangen, og ælt, til dejen er glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket natten over i køleskabet.
 
Dag 2: Ælt dejen let igennem på et meldrysset bord, og del den i 2 halvdele. Del den ene halvdel i 12 stykker, tril dem til pølser, og form dem som S’er. Rul den anden halvdel af dejen ud til en firkant på 30 x 30 cm, og drys 150 g rosiner på. Rul dejfirkanten sammen til en roulade, og skær den i 2 cm tykke skiver. Læg skiverne på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve tildækket i 30 minutter. Varm ovnen op til 200°. Pensl luciabrødene med sammenpisket æg, og pynt dem med rosiner. Bag brødene i ovnen i ca. 12 minutter, til de er flot gyldne.
 
PRØV OGSÅ: Klatkager med appelsinmarmelade
 
 
 
Læs mere om: