fastelavnsboller
Mad

Gammeldags fastelavnsboller med chokolade og marcipanremonce

22. april 2021
af Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
En klassisk fastelavnsbolle er fyldt med remonce, vil nogle mene. Vi har peppet dem lidt op og tilføjet chokolade og marcipan. Her får du opskriften på gammeldags fastelavnsboller med chokolade og marcipanremonce.
15 min12 personer
Tid i alt 10 t og 25 min

Det skal du bruge

  • 25 g gær
  • 1½ dl sødmælk
  • 2 spsk. sukker
  • korn af ½ vaniljestang
  • 1 tsk. kardemomme
  • ½ tsk. salt
  • 2 æg + 1 æg til pensling
  • 160 g blødt smør
  • 40 g ølandshvedemel
  • ca. 400 g hvedemel

Marcipan-remonce

  • 75 g marcipan
  • 75 g blødt smør
  • 75 g sukker
  • ½ tsk. vaniljepulver
  • 50 g mørk chokolade

Pynt

  • 75 g mørk chokolade
  • 1 tsk. smør
  • 25 g hasselnøddeflager

Gammeldags fastelavnsboller med chokolade og marcipanremonce

  1. Bolledej: Opløs gæren i mælken. Tilsæt sukker, vaniljekorn, kardemomme, salt og æg, og rør godt. Tilsæt blødt smør og herefter de 2 slags mel, lidt ad gangen, til dejen er glat og smidig (rør evt. dejen sammen på røremaskine eller med elpisker og et par æltekroge). Dæk skålen med husholdningsfilm, og sæt på køl i 8 timer.
  2. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den hæve på køkkenbordet i 1 time. Rul dejen ud med en kagerulle i ½ cm’s tykkelse på et meldrysset bord. Skær dejen ud i 12 firkanter på 10 x 10 cm.
  3. Marcipan-remonce: Riv marcipan groft på et rivejern. Rør det sammen med smør, sukker og vaniljepulver i en skål. Hak chokoladen groft.
  4. Læg 1 stor tsk. marcipan-remonce på midten af hver dejfirkant, og drys lidt af den grofthakkede chokolade oven på remoncen. Fold de 4 hjørner på hver dejfirkant ind over fyldet, så de overlapper hinanden, og tryk forsigtigt sammenføjningerne sammen, så fyldet ikke kan løbe ud under bagningen.
  5. Fastelavnsbollerne er nu firkantede, og det er meningen. Hvis du hellere vil have runde fastelavnsboller, kan du forsigtigt forme dem til runde boller uden at klemme dem for meget. Læg fastelavnsbollerne med samlingen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem hæve tildækket på pladen i 30 minutter.
  6. Tænd ovnen på 200°, og pensl bollerne med sammenpisket æg. Bag dem i ovnen i 12-15 minutter, til de er let gyldne og føles lette, når du løfter dem op. Afkøl på en rist.
  7. Pynt: Hak chokoladen, og smelt den i en skål over vandbad. Rør smørret i den smeltede chokolade, til smørret er smeltet. Afkøl blandingen en smule, og smør den så på de afkølede fastelavnsboller. Drys straks med hasselnøddeflager.

Læs også