Croissanter

Croissanter
Femina

De heftige franske croissanter bagt med masser af smør er kun til ferier, fridage og forkælelse. Dyp dem i en café au lait, eller kom et stykke nougat eller mørk chokolade indeni, hvis det skal være ekstra, ekstra syndigt

Torsdag d. 13. maj 2010 - af Susanne Palmqvist Foto: Anders Schønnemann

 

Croissanter (10-12 stk.):

25 g gær
1½ dl mælk
150 g hvedemel
1½ dl mælk
ca. 300 g fint hvidt hvedemel
150 g smør
½ tsk. salt
½ tsk. sukker
125 g køligt smør til indrulning
æg til pensling
 

Croissanter - sådan gør du:

Lun 1½ dl mælk til lillefingervarmt, og rør gæren ud i. Pisk de 150 g mel i, og lad dejen til croissanter stå, mens resten laves. Lun resten af mælken ganske lidt. Smuldr smørret i resten af melet, og rør mælken i sammen med salt og sukker. Ælt de to deje sammen. Dejen til dine croissanter skal være ret blød, smidig og elastisk. Stil den til hævning et køligt sted i ca. 3 timer. Tag den ud, og rul til en aflang plade på et melet bord. Skær smørret i meget tynde skiver, og læg det på den ene halvdel af croissant dejen. Det må ikke være iskoldt, men heller ikke blødt. Fold dejen ind over. Rul den ud på tværs af folden til normal størrelse. Fold nu tre gange, og rul igen. Dette gentages 3-4 gange. Husk hele tiden at have lidt mel på bordet. Rul den nu ret tyndt ud, og del den i to aflange stykker. Skær dem hver i 5-6 trekanter. Rul til horn fra den brede ende så de får den klassiske croissanter form (kan fryses rå, tøes op, og bages). Stil dine croissanter på en plade med sammenføjningen nedad. Lad dem efterhæve i ½ time. Pensl med æg. Bag dem på næstnederste rille i en 230° varm ovn i 15-20 minutter. De må gerne være lidt bløde indeni. Afkøl dem på rist. Server evt. dine croissanter med smør til, og helst nybagt.

TIP: Croissanter er både lækkert til en festlig morgenmad eller til eftermiddagskaffen!