https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/februar/undskyld-prim.jpg
Selvudvikling

Er du god til at sige undskyld?

4. februar 2013
af Anne Blume Futtrup, Psykologi
Foto: All Over
Undskylder du alt for meget – eller alt for lidt? Er du god til at give et ordentligt undskyld, som du virkelig mener fra hjertet? Måden, du undskylder på, afslører hvem du er, og hvordan du har det med dig selv.

ER DU EN AF DEM, der undskylder, at det regner på skovturen, og på forhånd beklager, at middagen nok ikke bliver noget særligt, eller er du snarere den type, der altid får skudt skylden på andre, når noget går skævt?

For få, for mange eller forkerte undskyldninger kan skabe problemer, men det kan være svært at finde ud af, hvordan man bedst reder trådene ud, når der opstår uenighed eller misforståelser. Der er imidlertid god grund til at blive god til disciplinen.
"Undskyldninger er vigtige for det fremtidige samvær med andre mennesker", siger psykolog Randi Schuman og forklarer, at der kan være mange forskellige grunde til, at vi finder det svært at sige undskyld på den rigtige måde.

Manglende selvværd

DEN PERFEKTE UNDSKYLDNING

1] OVERVEJ SITUATIONEN: Før du undskylder, så tænk over om det overhovedet er nødvendigt, og spørg eventuelt den du vil give en undskyldning, om vedkommende overhovedet føler sig såret. Tro ikke nødvendigvis, at du ved, hvordan andre tænker, men giv dem frihed til at give deres mening til kende. Vær åben og ærlig og drop unødvendige magtspil.

2] FIND UD AF HVAD DER GIK GALT: Du kan ikke give en god undskyldning, hvis ikke du er klar over, hvad der gik galt. Tænk over om du har sagt eller gjort noget forkert, om du har brudt et løfte.

3] TAG ANSVAR: Indrøm hvis du har gjort noget galt og skyd ikke skylden på andre.

4] TIMING: Tænk over, hvornår du skal undskylde: Nogle gange er det bedst at gøre det med det samme, andre gange fungerer det bedre at vente. Stik en finger i jorden og tænk over, om det er bedst, at den anden person falder lidt ned, før I tager emnet op igen, eller om du har gjort noget, der kræver øjeblikkelig beklagelse.

5] SKRIV DIN UNDSKYLDNING NED: Øv dig i, hvad du vil sige - for eksempel ved at skrive det ned. Det vil hjælpe dig med at få sagt de rigtige ting og få det hele med.

6] VÆR KONKRET: Sig, hvad du undskylder for, og hvorfor.

7] REFLEKTER: Tænk over, hvad der førte til, at du sårede en anden person. Er det fordi, du er lidt for laid back og dårlig til at overholde aftaler? Er du træt af dit job og lader det gå ud over din kæreste? Er du stresset, pirrelig eller præmenstruel?

8] HUSK PROPORTIONERNE: Gør ikke for meget ud af små, trivielle episoder og undskyld ikke ting, du ikke er herre over.

9] KOM VIDERE: Spørg om den sårede vil give dig en chance for at gøre tingene rigtigt, og fortæl vedkommende, at du sætter pris på jeres venskab/forhold.

10] HOLD, HVAD DU LOVER: Hvis undskyldningen indebærer lovning om bod og bedring, så hold dit ord, og tænk over, hvordan du undgår lignende situationer i fremtiden.
Kilde: Psychology Today og WikiHow

Vores barndom og opdragelse har stor betydning for, om vi vokser op til at blive undskyldninger for os selv eller det modsatte. Hvis man som barn lærer, at det er katastrofalt at begå fejl, kan det betyde, at man får enorm skyldfølelse som voksen og undskylder det meste - også det man slet ikke har nogen magt over.
"Denne type mennesker er rigtig bange for at blive afvist. De søger de hele tiden andres accept, da det kan være med til at afstive deres selvfølelse", udtaler den franske psykolog Pascal Neveu, der har skrevet bøger om emnet.

I en anden kategori falder de mennesker, der fralægger sig ethvert ansvar for enhver situation og i stedet prøver at skyde skylden på andre for at redde ansigt. Ifølge Carol Tavris og Elliot Aronson, der har skrevet bogen »Mistakes Were Made (But Not By Me)« er der flere mennesker i denne kategori.

At fralægge sig ansvaret kan imidlertid også være et tegn på lavt selvværd. Når man indrømmer, at man har lavet en fejl, kan man nemlig komme til at føle sig som en fiasko, og mens nogen altså kompenserer med at undskylde for meget, går andre i den anden grøft. Hvis du genkender dig selv i enten den ene eller den anden kategori, må du forsøge at arbejde med dit selvværd og blive bedre til at tage ansvar for dine handlinger uden at blive en undskyldning for dig selv.

LÆS OGSÅ: Brug dine skygger og bliv et helt menneske

Den lille forskel
Mens lavt selvværd ofte resulterer i et problematisk forhold til det at sige undskyld, har også vores køn stor betydning. Undersøgelser viser, at mænd undskylder mindre end kvinder, hvilket ofte er med til at skabe problemer i parforholdet.

"Mænd har en holdning om, at man bare skal komme videre, men ofte kan det godt betale sig for dem at bruge tid på at undskylde. Det kan bruges som et redskab til at forbedre deres forhold til kvinderne", siger psykolog Randi Schuman.

Det kræver imidlertid, at mændene anerkender, når de træder over grænsen. Ofte bunder mændenes manglende undskyldning nemlig i, at de slet ikke opdager, at de gør noget galt. Det viser forskning lavet
af Karina Schumann fra University of Waterloo. Når din mand eller kone sårer dig og reagerer anderledes,
end du selv ville have gjort, er det måske en god idé at tænke over den lille forskel og forklare modparten, hvad du tænker og føler.

Drop brokkeriet
Endelig har det stor betydning for vores evne til at undskylde, hvor i verden vi bor.
"Danskerne er generelt ikke så gode til at være høflige som for eksempel amerikanerne. Sprogligt er vi gode til at brokke os, men man kan godt ændre på kulturen. Det er blandt andet sket mange steder i politiet, hvor der er sat fokus på at bruge sproget til at løse problemer frem for at optrappe konflikter", forklarer psykolog Randi Schuman, der opfordrer til, at man tænker over, hvordan man formulerer sig både over for fremmede og sine nærmeste samt tage ansvar, hvis man kommer til at træde ved siden af.

"Det kan være svært at undskylde, hvis man har en stærk retfærdighedssans og ikke føler, man har gjort noget galt. Men man kan jo altid sige, at man ikke havde til hensigt at sige eller gøre noget sårende og så i øvrigt bruge det som en anledning til at tale om, hvor man hver især sætter sine grænser",
siger Randi Schuman. Psykologen opfordrer imidlertid også til, at vi vænner os til, at det er en del af livet både at blive såret - og at undskylde, når man gør andre kede af det.
"Vi bliver nødt til at acceptere, at vi sårer hinanden, men vi behøver ikke altid at tage det så tungt", siger hun.

LÆS OGSÅ: Hvad driver dig som menneske?

TEST DIG SELV: Hvordan opfatter andre dig?

LIGE NU I SHOPPEN:

Guide - lær at forstå og praktisere pendulering, kr. 159

Se mere her

Læs også